Μουκές Αμπάνι: Ρίχνει $76 δισεκατομμύρια στην πράσινη ενέργεια

Η αρχική δέσμευση που είχε κάνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ήταν για επενδύσεις «μόλις» 10 δισ. δολαρίων

Τα σχέδιά του για επενδύσεις ύψους 76 δισ. δολαρίων στην πράσινη ενέργεια ανακοίνωσε ο κολοσσός των ορυκτών καυσίμων, του οποίου ηγείται ο Μουκές Αμπάνι.

Η αρχική δέσμευση που είχε κάνει για την πράσινη ενέργεια ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ήταν για επενδύσεις «μόλις» 10 δισ. δολαρίων.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η Reliance Industries που ελέγχει ο Μουκές Αμπάνι έχει υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της πολιτείας Γκουτζαράτ στην Ινδία για συνολικές επενδύσεις 81 δισ. δολαρίων.

Από αυτό το ποσό, περίπου τα 67,6 δισ. δολάρια θα επενδυθούν τα επόμενα 15 χρόνια στην κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ 100GW, καθώς και στην ανάπτυξη ενός δικτύου για πράσινο υδρογόνο.

Παράλληλα, 8,1 δισ. δολάρια θα επενδυθούν σε εργοστάσια για φωτοβολταϊκά, ηλεκτρολύτες υδρογόνου, κυψέλες καυσίμου και μπαταρίες.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για καινούργια και τρέχοντα πρότζεκτ του ομίλου, όπως η αναβάθμιση του δικτύου τηλεφωνίας για υπηρεσίες 5G και η επέκταση στο λιανεμπόριο.

Η Reliance Industries έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει έκταση για τις εγκαταστάσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Γκουτζαράτ μια συγκεκριμένη περιοχή 1.821.100 στρεμμάτων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Μουκές Αμπάνι έχει ξεκινήσει τη στροφή της αυτοκρατορίας του στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία.

Επίσης, τα πρότζεκτ αυτά θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Reliance Industries να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2035, ο οποίος ωστόσο είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς το 60% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από τη διύλυση πετρελαίου και τα πετροχημικά.

Πριν την ανακοίνωση του Μουκές Αμπάνι είχε γνωστοποιηθεί η συνεργασία του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι με τον κολοσσό ατσαλιού Posco από τη Ν. Κορέα, για την αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών στην Γκουτζαράτ. Ο Αντάνι έχει δεσμευτεί για συνολικές επενδύσεις 70 δισ. δολαρίων στην πράσινη ενέργεια μέχρι το 2030.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
5135