Νέο εκρηκτικό ράλι για το φυσικό αέριο – Στα €242 ανά μεγαβατώρα

Για ασυνήθιστο και δύσκολο καλοκαίρι για τη Γηραιά Ήπειρο κάνει λόγο το Bloomberg

Προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ράλι για φέτος κατευθύνεται το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, εντείνοντας τις πιέσεις σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά και απειλώντας να ωθήσει τις σε ύφεση την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης – σημείο αναφοράς για την Ευρώπη αυξήθηκαν την Παρασκευή αφού έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αγορά έχει γίνει πιο ανελαστική τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία διακόπτουν τη μεταφορά καυσίμων μέσω ευρωπαϊκών ποταμών και περιορίζουν την παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας

. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται την στιγμή μάλιστα που οι περικοπές της Ρωσίας πλήττουν την Ευρώπη.

>>Διαβάστε επίσης: UBS: Ποιες μετοχές κερδίζουν και ποιες χάνουν από το σοκ στο ΦΑ<<

Το ολλανδικό συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 0,8% υψηλότερο στα 242,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα λίγο πριν από τις 10 το πρωί στο Άμστερνταμ, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτώση. Οδεύει προς πέμπτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου, τη μεγαλύτερη από τα μέσα Δεκεμβρίου.

>>Διαβάστε επίσης: UBS: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση να αντικαταστήσει το ρωσικό ΦΑ<<

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ήταν ένα ασυνήθιστο και δύσκολο καλοκαίρι για την Ευρώπη. Οι τιμές και η ζήτηση συνήθως χαλαρώνουν κατά τους θερμότερους μήνες του έτους, επιτρέποντας στα ευρωπαϊκά κράτη να αποθηκεύουν αέριο για τον χειμώνα. Ωστόσο, η μείωση της προσφοράς εκ μέρους της Μόσχας μέσω όλων των μεγάλων οδών του αγωγού και τα ισχυρά κύματα καύσωνα διατήρησαν τις τιμές του φυσικού αερίου περίπου 11 φορές υψηλότερες από τις συνήθεις εποχιακές τιμές.

>>Διαβάστε επίσης: Reuters: Ρωσική πρόβλεψη για τεράστια αύξηση των τιμών ΦΑ το 2022<<

«Οι ασυνήθιστα υψηλές και εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας είναι πιθανό να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, με τη ζήτηση για φυσικό αέριο να αυξάνεται και να τροφοδοτεί την άνοδο στις τιμές», γράφουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου τη μισή δυναμικότητά στην παραγωγή ψευδαργύρου και αλουμινίου τον τελευταίο χρόνo εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές ενέργειας, με το Bloomberg να προειδοποιεί για περαιτέρω πλήγμα στους επόμενους μήνες. Η Γερμανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της κρίσης με τη βαριά της βιομηχανία να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς οι κατασκευαστές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, χημικών και χάλυβα αγωνίζονται να απορροφήσουν το κόστος ενέργειας. Η κυβέρνηση προέτρεψε τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μειώσει τον φόρο επί των πωλήσεων στο φυσικό αέριο στο 7%.

dvd


Τα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Ρήνο έχουν οδηγήσει τη Shell Plc να μειώσει την παραγωγή στο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρηνανίας, τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου της χώρας. Η ναυσιπλοΐα μέσω της πιο σημαντικής εμπορικής οδού της Ευρώπης έχει παρεμποδιστεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά μπορεί να αποκατασταθεί μερικώς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς η στάθμη του νερού σε ένα σημαντικό σημείο αναμένεται να ανέβει.

Μια παρατεταμένη και σοβαρή ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία ωθεί την υδροηλεκτρική παραγωγή βασικού φορτίου σε ιστορικά χαμηλά, αυξάνοντας τη ζήτηση για αέριο , σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

newmoney.gr

 
5135