Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Κοντά στο 1% ο πληθωρισμός το 2021

Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε τράπεζες προσδιορίστηκαν από τον αντιπρόεδρο της; ΕΚΤ ως τα δύο βασικά εργαλεία της Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους πριν αυξηθεί σε περίπου 1% το 2021, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος.

«Συνολικά, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 1% το 2021 και θα δούμε να αυξάνεται προς το 1,2% ή 1,3% το 2022», δήλωσε σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφώνονταν στο 1% το 2021 και στο 1,3% το 2022.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Τις τελευταίες εβδομάδες η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει πληγεί από τα νέα lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού και πιθανότατα θα παρουσιάσει ύφεση το τέταρτο τρίμηνο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις στις 10 Δεκεμβρίου και προεξοφλείται ότι θα αυξήσουν και θα επεκτείνουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, καθώς και να παρατείνουν την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση σε τράπεζες.

«Αυτά είναι τα δύο βασικά εργαλεία εάν η κατάσταση γίνει δυσκολότερη», δήλωσε ο ντε Γκίντος στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου και δημοσιεύθηκε το Σάββατο. «Η ανάπτυξη εμβολίων δημιουργεί ελπίδες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές».

Η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της στις 10 Δεκεμβρίου, αναμένεται επίσης να επικαιροποιήσει τις τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβλέψεις της και να παράσχει μια πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.

Πηγή: Bloomberg/newmoney
 

 
3186
Thumbnail