Ο 2ος μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού κόβει τις εισαγωγές

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με 20,8 τόνους τον Οκτώβριο

Shruti Srivastava και Swansy Afonso

(Bloomberg) - Οι εισαγωγές χρυσού από την Ινδία μειώθηκαν τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 46% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με 20,8 τόνους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με γνώστη των δεδομένων, ο οποίος επέλεξε την ανωνυμία καθώς οι πληροφορίες είναι απόρρητες.  Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που  από το Bloomberg, το ποσοστό του Οκτωβρίου είναι υψηλότερο από τους 13,5 τόνους του Σεπτεμβρίου, η χαμηλότερη μηνιαία εισροή σε τουλάχιστον τρία χρόνια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Το συνολικό εισερχόμενο φορτίο μειώθηκε σε 541,4 τόνους, σε ποσοστό 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2019, δήλωσε το ίδιο άτομο.  Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Rajesh Malhotra δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η κατανάλωση στην Ινδία προβλέπεται να μειωθεί στο κατώτατο όριο των 700 έως 750 τόνων φέτος, το χαμηλότερο από το 2016, καθώς η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία κρατά τους αγοραστές μακριά, σύμφωνα με το World Gold Council.  Το ορόσημο στο μέλλον του χρυσού στην Mumbai έχει εκτοξευθεί πάνω από 20% φέτος και άγγιξε ένα ρεκόρ $562 ανά 10 γραμμάρια στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

αξγγηδ

Το τελευταίο τρίμηνο είναι ουσιαστικά το ισχυρότερο όσον αφορά τη ζήτηση χρυσού στην Ινδία καθώς μία σειρά από φεστιβάλ συμπίπτουν με την περίοδο αιχμής για γάμους και θα ωθήσουν τις πωλήσεις.  Φέτος οι πωλήσεις κατά τη Dhanteras (την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Diwali), την πιο ευοίωνη μέρα στη χώρα για την αγορά χρυσού, υποχώρησαν ακόμη και όταν τα κοσμηματοπωλεία είχαν εξαγγείλει προσφορές για να προσελκύσουν αγοραστές.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<< 

"Η ανάπτυξη συνεχίζει να διαφεύγει για τους περισσότερους κοσμηματοπώλες καθώς η διπλή αιφνίδια αύξηση των τιμών του χρυσού και η αύξηση των τελωνειακών δασμών κρατούν τις αγορές κοσμημάτων μακριά", αναφέρει η ανακοίνωση της HDFC Securities.

 
2460
Thumbnail

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έδωσαν εντολή στις μεγάλες κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές ορισμένων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, καθώς το Πεκίνο αξιολογεί τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

ad1mobile

Οι κρατικές εταιρείες Cofco και Sinograin έλαβαν εντολή να αναστείλουν τις αγορές, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Επιπλέον δόθηκαν εντολές να ακυρωθεί και ένας απροσδιόριστος αριθμός παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πηγή η οποία πρόσθεσε ότι δεν δόθηκε ανάλογη εντολή στις ιδιωτικές εταιρείες.

Οι εντολές αυτές συνιστούν την τελευταία ένδειξη ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που δύσκολα επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεγιανκ τον περασμένο μήνα είχε επαναλάβει τη δέσμευση να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται καθώς το Πεκίνου ισχυροποιεί την εξουσία του στο Χονγκ Κονγκ.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι κινήσεις του Πεκίνου απείλησαν το αισιόδοξο επενδυτικό συναίσθημα που είχε οδηγήσει σε κέρδη τις αγορές τις προηγούμενες μέρες. Οι δείκτες της Wall Street μετά την αρνητική έναρξη γύρισαν σε θετικό πρόσημο, ενώ τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ διέγραψαν τις προηγούμενες απώλειές τους. Το γιουάν διέγραψε την προηγούμενη άνοδό του, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στο Σικάγο, τα οποία ήταν έως και 1% υψηλότερα, άλλαξαν ελάχιστα.

Χονγκ Κονγκ
Τα μέτρα για τη διακοπή των εισαγωγών έρχονται μετά τις δηλώσεις του Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή που επέκρινε το Πεκίνο για την επιβολή της αμφιλεγόμενης νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Οι επικριτές της νομοθεσίας αυτής υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» που έχει διατηρήσει το Χονγκ Κονγκ αυτόνομο έναντι της ηπειρωτικής χώρας από το 1997 που παραδόθηκε από τους Βρετανούς.

Η Cofco και η Sinograin είναι οι βασικοί εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων της Κίνας. Παρότι αναμένονταν να παραγγείλουν 20 έως 30 φορτία αμερικανικής σόγιας την Παρασκευή, δεν προχώρησαν τελικά στην παραγγελία μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι θα τιμωρήσει Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσε η μία από τις πηγές. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Πεκίνο περιμένει να δει τις κινήσεις του Τραμπ πριν αποφασίσει τις δικές του αντιδράσεις.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου όσο και στελέχη της Sinograin και της Cofco δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Βloomberg για σχόλιο.

Οι απειλές του Τραμπ
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία απόσυρσης κάποιων από τα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ, χωρίς να προσδιορίζει ούτε το εύρος των αλλαγών ούτε τον αριθμό των εξαιρέσεων. Υποσχέθηκε επίσης κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που «εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στην υποβάθμιση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, χωρίς και πάλι να παρέχι λεπτομέρεις.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

 

Οι επενδυτές μετοχών αντέδρασαν θετικά στα σχόλια του Τραμπ, καθώς δεν παρείχε λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα για το ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στη συνέχεια. Δεν είναι σαφές το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να επιβάλλουν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, ή δασμούς στο Χονγκ Κονγκ απειλώντας την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.

Και ενώ ο Τραμπ απειλεί περιοδικά να αναστείλει την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης», οι κορυφαίοι οικονομικοί του σύμβουλοι υπαινίσσονται ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί. Ο Λάρυ Κουντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η εμπορική συμφωνία «συνεχίζει να ισχύει προς το παρόν και ενδέχεται να σημειώσουμε πρόοδο εκεί».

Η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράσει αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας περίπου 36,5 δισ. δολαρίων για το 2020 στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η επιδημία του κορωνοϊού έπληξε αυτή τη συμφωνία με την Κίνα να καταφέρνει τελικά να εισάγει αγροτικά προϊόντα αξίας μόνο 3,35 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

ad2mobile

Ωστόσο, καθώς η Κίνα άρχισε να ανοίγει σταδιακά την οικονομία της από το lockdown έχει αυξήσει τον ρυθμό των εισαγωγών της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. τόνοι αμερικανικής σόγιας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τον Μάιο, καθώς και σπάνιες αγορές αμερικανικού σογιέλαιου και αιθανόλης.

Καθώς όμως κλιμακόνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και της Κίνας η τελευταία φαίνεται πως επιλέγει να αγοράσει σόγια Βραζιλίας αντί για αμερικανική.

article 1