Ο Ερντογάν πιέζεται να «κόψει λίρες» - ρισκάρει την οικονομία του

Πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρήσει σε χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά δεν έχει περιθώρια

Η ανάκαμψη στην Τουρκία που είναι ακόμα στα σπάργανα, παρουσιάζει ήδη σημάδια αδυναμίας τα οποία ανησυχούν τους επενδυτές: Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα αναγκαστεί να τονώσει την οικονομία εις βάρος της λίρας και της πρόσφατης μείωσης του πληθωρισμού.

>>>Διάβασε ακόμη: EE για Τουρκία: Θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο<<<

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ένα πενιχρό 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – χαμηλότερο από όλες τις εκτιμήσεις της έρευνας του Bloomberg. Αιτία η μείωση δαπανών από το δημόσιο τομέα και τα νοικοκυριά.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η τουρκική αύξηση του ΑΕΠ επιβράδυνε το τρίτο τρίμηνο λόγω χαμηλής κατανάλωσης.

Η σημερινή ανακοίνωση 2/12 της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας πιέζει τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τη δημοτικότητα που έχασε λόγω αύξησης ανεργίας και των τιμών για τους καταναλωτές. Η πιθανότητα επεκτατικών πολιτικών ανησυχεί τους επενδυτές, οι οποίοι λένε ότι η Τουρκία έχει ελάχιστα περιθώρια για τονωτικά – είτε χαμηλότερο κόστος δανεισμού είτε υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

«Η πίεση θα συνεχίσει στην κεντρική τράπεζα για να συνεχίσει τη χαλαρή πολιτική διευκολύνει την πολιτική και ο κίνδυνος είναι η τράπεζα να πιεστεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περισσότερο από όσο μπορεί να «σηκώσει» ο πληθωρισμός», είπε ο Χένρικ Γκάλμπεργκ Gullberg, υπεύθυνης μακροοικονομικής στρατηγικής στους Coex Partners του Λονδίνου.

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει βρει πάτωμα και να επιταχυνθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών από ένα χρόνο πριν εξασθενεί, εκθέτοντας τη λίρα σε πωλήσεις, είπε ο Γκάλμπεργκ.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στα θετικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, την πρώτη ετήσια επέκταση το 2019.

Επιβράδυνση του ΑΕΠ
Η ανάπτυξη σε βάση τριμήνου είναι χαμηλότερα από την επίδοση του δεύτερου τριμήνου (1%) αλλά και από τη μέση εκτίμηση (1,1%) της έρευνας του Bloomberg. Οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από νοικοκυριά, ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην Τουρκίας, αυξήθηκαν κατά 1,9% από το προηγούμενο τρίμηνο, μικρότερη αυξηση από το 3,4% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης υποχώρησε στο 1,9% από 2,2%. Τα συνολικά καταναλωτικά δάνεια της Τουρκίας άρχισαν να αυξάνονται μετά τη νομισματική χαλάρωση.

Ακολουθούν ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης Turkstat:
Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη προήλθε από την κατανάλωση. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,5% και της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 7%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% ετησίως, από 8,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 7,6%, μετά από συρρίκνωση κατά 17% κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. Αυτό που είναι ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι η φθίνουσα συμβολή του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας: η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαφορά της σύγκρισης με τους περσινούς πολύ κακούς αριθμούς – λόγω της απότομης υποτιμήσεως του 2018.

>>>Διάβασε ακόμη:Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει-Δεν φεύγουμε από Αν. Μεσόγειο<<<

Οι επενδύσεις μειώθηκαν για πέμπτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες παραμένουν επηρρεασμένες από την περσινή υποτίμηση και τα υψηλότερα επιτόκια που ακολούθησαν.

Χώρος για ελιγμούς;
Παρά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής σε μια περίοδο οικονομικής «εξισορρόπησης» δείχνει επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η τουρκική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε 13 μήνες το Σεπτέμβριο:

Σε μια προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας κατά 1.000 μονάδες βάσης αμέσως μετά τον απροσδόκητο διορισμό του τον Ιούλιο. Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης συνοδεύτηκε από υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες για τα πάντα – από μισθούς έως υποδομές.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Δευτέρας ενδέχεται να οδηγήσουν σε προσπάθεια του προέδρου και της κυβέρνησής του «να στηρίξουν την ανάπτυξη της πίστωσης ακόμη πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν και θα μπορούσαμε να δούμε μια πολύ επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Γκιγιόμ Τρεσκά, υπευθυνος για την στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές για την Credit Agricole.

Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια να δαπανήσει περισσότερα για υποδομές ή δημόσια κατανάλωση. Ο λόγος του ελλείμματος του δημοσίου προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο τέλος του έτους στο 2,9%, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν 1,8%. Η κυβέρνηση βλέπει το ποσοστό να παραμείνει αμετάβλητο μέχρι το 2021, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης ενδέχεται να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

>>>Διάβασε ακόμη: Ελλάδα: Τελεσίγραφο στην Λιβύη για την συμφωνία με Τουρκία<<<

Τα πολιτικά ζητήματα θολώνουν επίσης τις προοπτικές της οικονομίας.

Το δράμα που περιβάλλει τους δεσμούς της Τουρκίας με τις Η.Π.Α. έχει κρατήσει τους επενδυτές ανήσυχους από τότε που ο Ερντογάν προχώρησε σε σχέδια για την αγορά ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία. Η προσωπική επαφή του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπα έχει διαφυλάξει μέχρι στιγμής την Τουρκία από τις κυρώσεις για τη συμφωνία όπλων, αλλά οι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι πιθανό να πιέσουν για την τιμωρία ειδικά μετά την έναρξη δοκιμών από την Τουρκία σε ρωσικά αμυντικά συστήματα την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αύξησε δραματικά τον στόχο της για οικονομική ανάπτυξη σε 5% για την περίοδο 2020-2022, αφού έκοψε τις φετινές προβλέψεις στο 0,5%.

 
1733
Thumbnail

Μόνο λίγες μέρες μετά την εξαγορά της κοσμηματοποιίας Tiffany & Co. από την LVMH της οικογένειας Arnault έναντι 16,2 δισ. δολαρίων, υπήρξαν φήμες για μια πιθανή αντίδραση το αντίπαλον δέος της, την Kering της οικογένειας Pinault. Ο ιδιοκτήτης της Gucci διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες με την ιταλική εταιρεία ειδών σκι Moncler σχετικά με μία πιθανή εξαγορά, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης - Σύγκρουση συνδικάτων- Μακρόν για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό<<<

«Περιμέναμε ότι η είδηση της συμφωνίας LVMH-Tiffany θα αποτεκτόύσαν καταλύτη για έναν γύρο ενοποίησης της βιομηχανίας – μέρος της θα ήταν ένα deal Kering-Moncler – αλλά ο αγώνας φαίνεται να έχει ξεκινήσει ακόμη πιο γρήγορα από όσο φανταζόμασταν», δήλωσε η Swetha Ramachandran, διαχειρίστρια επενδύσεων του GAM Global Luxury Brands Fund.

Η αντιπαλότητα, που υπάρχει εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, έχει καθορίσει τη σύγχρονη βιομηχανία πολυτελείας και δεν παρουσιάζει σημάδια τερματισμού. Από το 2001, όταν ο ιδρυτής της Kering, Francois Pinault, νίκησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, Bernard Arnault, για τον έλεγχο της Gucci, οι εταιρείες έχουν αυξήσει τον έλεγχό τους στην αγορά μέσω δεκάδων συμφωνιών.

Οφέλη από τη ζήτηση στην Κίνα

Η Kering έχει ανακοινώσει εξαγορές ύψους τουλάχιστον 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1995, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg, έναντι τουλάχιστον 45,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την LVMH. Ο πλούτος κάθε οικογένειας έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι εταιρείες ενσωμάτωσαν τα αποκτήματά τους και επωφελήθηκαν από ένα κύμα ζήτησης στην Κίνα.

Καθώς η κυριαρχία τους στην αγορά έχει αυξηθεί, οι δύο οικογένειες έχουν διευρύνει τους τομείς στους οποίους ανταγωνίζονται. Οι Pinault και οι Arnault έχουν αγοράσει γειτονικούς αμπελώνες στην Βουργουνδία, δημιούργησαν ξεχωριστά μουσεία τέχνης στο Παρίσι και μάλιστα ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους στις συνεισφορές για την ανακατασκευή του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Εκρηκτικός πλούτος

Σε μία αξιολόγηση, ο Arnault, ο οποίος είναι 70 ετών, έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη με περιουσία 101,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρόσθεσε 33 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο αυτό το έτος, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Ο 83χρονος Pinault, του οποίου ο γιος Francois-Henri τρέχει τώρα την Kering, έχει καθαρή αξία 38,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Οι διασκορπισμένες δομές όπως αυτές της Kering και της LVMH – η οποία κατέχει εμπορικά σήματα από τη Louis Vuitton έως την Christian Dior και την Dom Perignon – είναι ξεπερασμένες σε άλλες βιομηχανίες. Αλλά δεν υπάρχει έκπτωση για αυτούς τους κολοσσούς.

Ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών εμπορικών σημάτων κάτω από μια ομπρέλα επιτρέπει στις λειτουργίες της LVMH και της Kering να λειτουργούν σαν συστήματα αγορών και πληροφοριών, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν με επενδύσεις όσους τις χρειάζονται περισσότερο, καθώς οι μεμονωμένες ετικέτες επηρεάζονται από τα σκαμπανεβάσματα των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών.

Με αγοραία αξία άνω των 200 δισ. ευρώ, η LVMH είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη. Ο αντίπαλός της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Saint Laurent, των κοσμηματοπωλείων Boucheron και των κοστουμιών Brioni, έπεται στα 68 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Gucci υπήρξε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη μάρκα πολυτελείας τα τελευταία χρόνια.

Ως ο μεγαλύτερος παίκτης, η LVMH ηγήθηκε του τρόπου με τον οποίο οι νέες εξαγορές έγιναν οδηγοί ανάπτυξης. Ενώ ο Arnault είχε μερικές αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της Donna Karan και της Marc Jacobs και των ανεπιτυχών σερί της Hermes International και της Gucci, συμφωνίες για εταιρείες όπως η Bulgari, η Givenchy και η Christian Dior έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένες. Η LVMH έχει ωθήσει τις νεοαποκτηθείσες μάρκες σε πιο πολυτελείς αγορές με μεγαλύτερη εστίαση στο μάρκετινγκ και την παρουσίαση στα καταστήματα, ενισχύοντας τα κέρδη.

Τα brands της Kering περιλαμβάνουν τα ρολόγια Ulysse Nardin, εταιρείες μόδας όπως η Alexander McQueen και η Bottega Veneta, αλλά είναι λιγότερο διαφοροποιημένη από την LVMH. Η εταιρεία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Gucci, η οποία παρείχε περισσότερα από τα τρία τέταρτα της λειτουργικής της κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό ασκεί πιέσεις στην Kering για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης για τα νέα προϊόντα της ιταλικής μάρκας.

>>>Διαβάστε επίσης - Gucci και Moncler σε συζητήσεις για συγχώνευση<<<

Εξ ου και το πιθανό ενδιαφέρον για την Moncler, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές της αυξήθηκαν 6,5% την Πέμπτη μετά το ρεπορτάζ του Bloomberg για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Kering, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Για να εξασφαλίσουν την κατασκευάστρια των φουσκωτών μπουφάν που φοριούνται στις πλαγιές του St. Moritz και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, οι Pinault θα χρειαστούν την υποστήριξη ενός άλλου πολυτελούς δισεκατομμυριούχου. Η εταιρεία συμμετοχών του Remo Ruffini, προέδρου της Moncler, κατέχει μερίδιο 22,5% στην εταιρεία, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Moncler επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές με τον Kering, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Ένας εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι Pinault και τα Arnault έχουν υπάρξει τόσο πετυχημένοι, που άλλοι έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν την προσέγγισή τους, αλλά μέχρι στιγμής οι εξαγορές τους περιορίστηκαν σε δευτερεύοντα εμπορικά σήματα. Η Capri Holdings Ltd., η αμερικανική μητρική της Michael Kors, έχει αποκτήσει την ιταλική μάρκα Versace και την Jimmy Choo. Η Tapestry Inc. κατέχει την Coach, την Kate Spade και την Stuart Weitzman. Η Shandong Ruyi της Κίνας έχει κάνει λόγο για μετασχηματισμό της στην ασιατική LVMH.

Με πολλές ιταλικές πολυτελείς ετικέτες να έχουν ήδη αποκτηθεί και άλλες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια αγορά πολυτελείας ελέγχεται όλο και περισσότερο από το Παρίσι.

>>>Διαβάστε επίσης - Χρυσός: Η νέα εμμονή των ηγετών των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης<<<

ad2mobile

«Ο ανταγωνισμός είναι η μητέρα της εφεύρεσης», δήλωσε ο Luca Solca, αναλυτής της Sanford C. Bernstein στη Γενεύη. «Η αντιπαλότητα μεταξύ LVMH και Kering – ή μεταξύ Arnault και Pinault, εάν θέλετε πραγματικά να την προσωποποιήσευε – έχει φέρει τη δημιουργία δύο απίστευτων εταιρειών που βρίσκονται στην κορυφή της σύγχρονης βιομηχανίας ειδών πολυτελείας».

(mononews - Bloomberg)

article 1