Ο Ερντογάν πιέζεται να «κόψει λίρες» - ρισκάρει την οικονομία του

Πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο να προχωρήσει σε χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά δεν έχει περιθώρια

Η ανάκαμψη στην Τουρκία που είναι ακόμα στα σπάργανα, παρουσιάζει ήδη σημάδια αδυναμίας τα οποία ανησυχούν τους επενδυτές: Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα αναγκαστεί να τονώσει την οικονομία εις βάρος της λίρας και της πρόσφατης μείωσης του πληθωρισμού.

>>>Διάβασε ακόμη: EE για Τουρκία: Θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο<<<

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το τρίτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με ένα πενιχρό 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – χαμηλότερο από όλες τις εκτιμήσεις της έρευνας του Bloomberg. Αιτία η μείωση δαπανών από το δημόσιο τομέα και τα νοικοκυριά.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η τουρκική αύξηση του ΑΕΠ επιβράδυνε το τρίτο τρίμηνο λόγω χαμηλής κατανάλωσης.

Η σημερινή ανακοίνωση 2/12 της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας πιέζει τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τη δημοτικότητα που έχασε λόγω αύξησης ανεργίας και των τιμών για τους καταναλωτές. Η πιθανότητα επεκτατικών πολιτικών ανησυχεί τους επενδυτές, οι οποίοι λένε ότι η Τουρκία έχει ελάχιστα περιθώρια για τονωτικά – είτε χαμηλότερο κόστος δανεισμού είτε υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις.

«Η πίεση θα συνεχίσει στην κεντρική τράπεζα για να συνεχίσει τη χαλαρή πολιτική διευκολύνει την πολιτική και ο κίνδυνος είναι η τράπεζα να πιεστεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική περισσότερο από όσο μπορεί να «σηκώσει» ο πληθωρισμός», είπε ο Χένρικ Γκάλμπεργκ Gullberg, υπεύθυνης μακροοικονομικής στρατηγικής στους Coex Partners του Λονδίνου.

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει βρει πάτωμα και να επιταχυνθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών από ένα χρόνο πριν εξασθενεί, εκθέτοντας τη λίρα σε πωλήσεις, είπε ο Γκάλμπεργκ.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στα θετικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, την πρώτη ετήσια επέκταση το 2019.

Επιβράδυνση του ΑΕΠ
Η ανάπτυξη σε βάση τριμήνου είναι χαμηλότερα από την επίδοση του δεύτερου τριμήνου (1%) αλλά και από τη μέση εκτίμηση (1,1%) της έρευνας του Bloomberg. Οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από νοικοκυριά, ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης στην Τουρκίας, αυξήθηκαν κατά 1,9% από το προηγούμενο τρίμηνο, μικρότερη αυξηση από το 3,4% κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης υποχώρησε στο 1,9% από 2,2%. Τα συνολικά καταναλωτικά δάνεια της Τουρκίας άρχισαν να αυξάνονται μετά τη νομισματική χαλάρωση.

Ακολουθούν ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης Turkstat:
Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη προήλθε από την κατανάλωση. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 1,5% και της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 7%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% ετησίως, από 8,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 7,6%, μετά από συρρίκνωση κατά 17% κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες. Αυτό που είναι ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι η φθίνουσα συμβολή του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας: η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαφορά της σύγκρισης με τους περσινούς πολύ κακούς αριθμούς – λόγω της απότομης υποτιμήσεως του 2018.

>>>Διάβασε ακόμη:Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα υποκύψει-Δεν φεύγουμε από Αν. Μεσόγειο<<<

Οι επενδύσεις μειώθηκαν για πέμπτο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες παραμένουν επηρρεασμένες από την περσινή υποτίμηση και τα υψηλότερα επιτόκια που ακολούθησαν.

Χώρος για ελιγμούς;
Παρά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής σε μια περίοδο οικονομικής «εξισορρόπησης» δείχνει επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η τουρκική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε 13 μήνες το Σεπτέμβριο:

Σε μια προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας κατά 1.000 μονάδες βάσης αμέσως μετά τον απροσδόκητο διορισμό του τον Ιούλιο. Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης συνοδεύτηκε από υψηλότερες κυβερνητικές δαπάνες για τα πάντα – από μισθούς έως υποδομές.

Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Δευτέρας ενδέχεται να οδηγήσουν σε προσπάθεια του προέδρου και της κυβέρνησής του «να στηρίξουν την ανάπτυξη της πίστωσης ακόμη πιο έντονα από ό, τι αναμενόταν και θα μπορούσαμε να δούμε μια πολύ επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Γκιγιόμ Τρεσκά, υπευθυνος για την στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές για την Credit Agricole.

Τούτου λεχθέντος, η κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια να δαπανήσει περισσότερα για υποδομές ή δημόσια κατανάλωση. Ο λόγος του ελλείμματος του δημοσίου προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο τέλος του έτους στο 2,9%, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη που ήταν 1,8%. Η κυβέρνηση βλέπει το ποσοστό να παραμείνει αμετάβλητο μέχρι το 2021, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι δαπάνες της κυβέρνησης ενδέχεται να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

>>>Διάβασε ακόμη: Ελλάδα: Τελεσίγραφο στην Λιβύη για την συμφωνία με Τουρκία<<<

Τα πολιτικά ζητήματα θολώνουν επίσης τις προοπτικές της οικονομίας.

Το δράμα που περιβάλλει τους δεσμούς της Τουρκίας με τις Η.Π.Α. έχει κρατήσει τους επενδυτές ανήσυχους από τότε που ο Ερντογάν προχώρησε σε σχέδια για την αγορά ενός προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία. Η προσωπική επαφή του Ερντογάν με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπα έχει διαφυλάξει μέχρι στιγμής την Τουρκία από τις κυρώσεις για τη συμφωνία όπλων, αλλά οι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι πιθανό να πιέσουν για την τιμωρία ειδικά μετά την έναρξη δοκιμών από την Τουρκία σε ρωσικά αμυντικά συστήματα την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αύξησε δραματικά τον στόχο της για οικονομική ανάπτυξη σε 5% για την περίοδο 2020-2022, αφού έκοψε τις φετινές προβλέψεις στο 0,5%.

 
2460
Thumbnail

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έδωσαν εντολή στις μεγάλες κρατικές γεωργικές εταιρείες να σταματήσουν τις αγορές ορισμένων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, καθώς το Πεκίνο αξιολογεί τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

ad1mobile

Οι κρατικές εταιρείες Cofco και Sinograin έλαβαν εντολή να αναστείλουν τις αγορές, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Επιπλέον δόθηκαν εντολές να ακυρωθεί και ένας απροσδιόριστος αριθμός παραγγελιών χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πηγή η οποία πρόσθεσε ότι δεν δόθηκε ανάλογη εντολή στις ιδιωτικές εταιρείες.

Οι εντολές αυτές συνιστούν την τελευταία ένδειξη ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που δύσκολα επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεγιανκ τον περασμένο μήνα είχε επαναλάβει τη δέσμευση να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται καθώς το Πεκίνου ισχυροποιεί την εξουσία του στο Χονγκ Κονγκ.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι κινήσεις του Πεκίνου απείλησαν το αισιόδοξο επενδυτικό συναίσθημα που είχε οδηγήσει σε κέρδη τις αγορές τις προηγούμενες μέρες. Οι δείκτες της Wall Street μετά την αρνητική έναρξη γύρισαν σε θετικό πρόσημο, ενώ τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ διέγραψαν τις προηγούμενες απώλειές τους. Το γιουάν διέγραψε την προηγούμενη άνοδό του, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σόγιας στο Σικάγο, τα οποία ήταν έως και 1% υψηλότερα, άλλαξαν ελάχιστα.

Χονγκ Κονγκ
Τα μέτρα για τη διακοπή των εισαγωγών έρχονται μετά τις δηλώσεις του Πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή που επέκρινε το Πεκίνο για την επιβολή της αμφιλεγόμενης νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ. Οι επικριτές της νομοθεσίας αυτής υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα» που έχει διατηρήσει το Χονγκ Κονγκ αυτόνομο έναντι της ηπειρωτικής χώρας από το 1997 που παραδόθηκε από τους Βρετανούς.

Η Cofco και η Sinograin είναι οι βασικοί εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων της Κίνας. Παρότι αναμένονταν να παραγγείλουν 20 έως 30 φορτία αμερικανικής σόγιας την Παρασκευή, δεν προχώρησαν τελικά στην παραγγελία μετά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι θα τιμωρήσει Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσε η μία από τις πηγές. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Πεκίνο περιμένει να δει τις κινήσεις του Τραμπ πριν αποφασίσει τις δικές του αντιδράσεις.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου όσο και στελέχη της Sinograin και της Cofco δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Βloomberg για σχόλιο.

Οι απειλές του Τραμπ
Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία απόσυρσης κάποιων από τα εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ, χωρίς να προσδιορίζει ούτε το εύρος των αλλαγών ούτε τον αριθμό των εξαιρέσεων. Υποσχέθηκε επίσης κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ που «εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στην υποβάθμιση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, χωρίς και πάλι να παρέχι λεπτομέρεις.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

 

Οι επενδυτές μετοχών αντέδρασαν θετικά στα σχόλια του Τραμπ, καθώς δεν παρείχε λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα για το ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στη συνέχεια. Δεν είναι σαφές το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να επιβάλλουν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, ή δασμούς στο Χονγκ Κονγκ απειλώντας την οικονομική σταθερότητα της περιοχής.

Και ενώ ο Τραμπ απειλεί περιοδικά να αναστείλει την εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης», οι κορυφαίοι οικονομικοί του σύμβουλοι υπαινίσσονται ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί. Ο Λάρυ Κουντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η εμπορική συμφωνία «συνεχίζει να ισχύει προς το παρόν και ενδέχεται να σημειώσουμε πρόοδο εκεί».

Η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράσει αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας περίπου 36,5 δισ. δολαρίων για το 2020 στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η επιδημία του κορωνοϊού έπληξε αυτή τη συμφωνία με την Κίνα να καταφέρνει τελικά να εισάγει αγροτικά προϊόντα αξίας μόνο 3,35 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

ad2mobile

Ωστόσο, καθώς η Κίνα άρχισε να ανοίγει σταδιακά την οικονομία της από το lockdown έχει αυξήσει τον ρυθμό των εισαγωγών της, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. τόνοι αμερικανικής σόγιας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τον Μάιο, καθώς και σπάνιες αγορές αμερικανικού σογιέλαιου και αιθανόλης.

Καθώς όμως κλιμακόνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και της Κίνας η τελευταία φαίνεται πως επιλέγει να αγοράσει σόγια Βραζιλίας αντί για αμερικανική.

article 1