Ο Johnson υπόσχεται μη επαναφορά lockdown 

Σε συνέντευξή του στην The Sunday Telegraph, ο Johnson είπε ότι «σίγουρα» δεν θέλει άλλο lockdown

(Bloomberg) - Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson ζήτησε από τους Υπουργούς του να επιστρέψουν στα γραφεία τους την επόμενη εβδομάδα και ανέφερε ότι δεν θα επιβάλει άλλο lockdown στη χώρα, ενδεχομένως βάζοντας με τα δήλωσή του αυτή την κυβέρνησή του σε μία νέα διαφωνία με τους επιστημονικούς του συμβούλους.

Ο Τζόνσον κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του να πραγματοποιήσουν την πρώτη προσωπική συνάντησή τους από τον Μάρτιο, ανέφερε η εφημερίδα Mail την Κυριακή (19/7), επικαλούμενο πληροφορίες από άτομο του γραφείου του Johnson. Η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει το παράδειγμα για την επιστροφή της χώρας στις δουλειές, αναφέρει η Mail. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η 26μελής ομάδα θα συναντηθεί σε μια μεγάλη αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για συναντήσεις με ξένους ηγέτες, προκειμένου να υπάρχει χώρος για κοινωνικές αποστάσεις.

Σε συνέντευξή του στην The Sunday Telegraph, ο Johnson είπε ότι «σίγουρα» δεν θέλει άλλο lockdown και ούτε πιστεύει ότι «θα βρεθούμε ξανά σε αυτή τη θέση». Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα βελτιώνεται εντοπίζοντας και απομονώνοντας την ασθένεια σε τοπικό επίπεδο, και παρομοίασε ένα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο με ένα «πυρηνικό αποτρεπτικό», μια μέθοδο έσχατης λύσης.

Το σχέδιο του Johnson έρχεται σε αντίθεση με τα προειδοποιητικά λόγια του Patrick Vallance, Επικεφαλής Επιστημονικού Συμβούλου του έθνους, ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος» να αλλάξει η καθοδήγηση προς τον κόσμο για εργασία από το σπίτι εφόσον αυτό είναι εφικτό. 

Ο Vallance επέβαλε την ιδέα ενός άλλου εθνικού lockdown την Παρασκευή (17/7), λέγοντας ότι οι προκλήσεις το χειμώνα θα είναι μεγαλύτερες και ενδεχομένως να «πρέπει να παρθούν και εθνικά μέτρα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να βγει από ένα lockdown που οδήγησε στη συρρίκνωση της οικονομίας στο ένα πέμπτο τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει καταστήματα και εστιατόρια για να αποφύγει ένα αναμενόμενο κύμα περικοπών θέσεων εργασίας. 

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Μια παρόμοια δυναμική διαδραματίζεται σε ολόκληρο τον Ατλαντικό - η διοίκηση του Τραμπ προωθεί το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων, υπονομεύοντας μερικές φορές τη συμβουλή του κορυφαίου ειδικού των ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες Anthony Fauci.

Jim Silver και Yueqi Yang
 
3466