Ο κόσμος λέει αντίο στις αρνητικές αποδόσεις ομολόγων

Οι αποδόσεις στους ιαπωνικούς τίτλος είναι οι τελευταίες που άφησαν το αρνητικό πρόσημο

Το παγκόσμιο χρέος με αρνητικές αποδόσεις έχει πλέον εξαφανιστεί, με τα ιαπωνικά ομόλογα να ακολουθούν το υπόλοιπο παγκόσμιο χρέος, προσφέροντας πλέον μηδενικές ή θετικές αποδόσεις.

Ο παγκόσμιος όγκος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έφτασε το υψηλό των 18,4 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2020 με τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να κρατούν τα επιτόκια τους κοντά ή και κάτω από το μηδέν και να προχωρούν σε αγορές ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι αποδόσεις παραμένουν συγκρατημένες.

Οι αποδόσεις στους ιαπωνικούς τίτλους είναι οι τελευταίες που άφησαν το αρνητικό πρόσημο.  Οι αποδόσεις σε ολόκληρη την καμπύλη σημείωσαν άλμα στην Ιαπωνία μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 20 Δεκεμβρίου να διπλασιάσει το όριο στην απόδοση του δεκαετούς στο 0,5%. Η απόδοση αυτή υποχώρησε δύο μονάδες βάσης την Πέμπτη, στο 0,435%, έχοντας σκαρφαλώσει μέχρι το υψηλό του 0,48% την ημέρα της απόφασης της κεντρικής τράπεζας.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον περασμένο Ιούλιο για να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ελβετία και Δανία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

newmoney.gr