Ο κρυφός κόσμος των διαμαντιών

Αγοραστική φρενίτιδα εκτοξεύει την τιμή τους

Όσοι παρευρέθηκαν στην τελευταία έκθεση διαμαντιών που διοργανώθηκε από τη De Beers βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Οι τιμές των διαμαντιών είχαν αυξηθεί ακόμη και κατά 10% από την τελευταία έκθεση.

Η De Beers αυξάνει τις τιμές της σχεδόν σε κάθε έκθεση φέτος. Μόνο μέσα σε αυτή την εβδομάδα, οι τιμές των διαμαντιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το +10%.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Τα νέα δεν άργησαν να μαθευτούν, όμως αυτό που ακολούθησε ήταν ακόμη πιο εκπληκτικό: μέσα σε λίγες μόλις ώρες, κάποιες από τις ίδιες πέτρες αυτές  διαπραγματεύονταν με μία επιπλέον αύξηση στις τιμές της τάξεως του 10%. Οι αυξανόμενες τιμές των διαμαντιών σε συνδυασμό φυσικά με την προθυμία των αγοραστών να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα – γεγονός που προκαλεί μεγάλη έκπληξη – φανερώνει την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση γύρω από το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών. 

Μόλις πριν από εννέα μήνες, η βιομηχανία είχε σταματήσει τις μηχανές εξαιτίας της εμφάνισης της πανδημίας και το μέλλον της ήταν αβέβαιο. Τα πράγματα, όμως σήμερα είναι τελείως διαφορετικά εξαιτίας της απρόσμενης ανοδικής πορείας που σημειώνει ο κλάδος παρά τις αυξήσεις των τιμών.

Υπάρχουν όμως, αρκετοί λόγοι που οδηγούν στην έκρηξη της εν λόγω αγοράς.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι μεγάλοι λιανοπωλητές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα αγοράζουν επιθετικά για να συμβαδίσουν με τις ισχυρές πωλήσεις, ενώ η προμήθεια ακατέργαστων διαμαντιών είναι σφιχτή, επειδή η De Beers και η ανταγωνίστρια εταιρείας της Alrosa PJSC έχουν περιορισμένη προσφορά στην αγορά.

Οι διαπιστευμένοι αγοραστές όπως είναι η De Beers και η Alrosa πωλούν σε άλλους κατασκευαστές πολύτιμων λίθων και κουτιά διαμαντιών αλλάζουν χέρια με προσαυξήσεις μεταξύ του 5% και 10%, για ορισμένα επιλεγμένα κομμάτια μπορεί να φτάσουν ακόμη υψηλότερα αναφέρουν ειδικοί επί του θέματος. Η έντονη μάλιστα ζήτηση για διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους οδήγησε ορισμένους κατασκευαστές στην αγορά ακόμη και ήδη κατεργασμένων διαμαντιών προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Και οι πωλήσεις συνεχώς αυξάνονται
Όσο οι καταναλωτές συνεχίζουν παρόλα αυτά να αγοράζουν, τα έσοδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου πολλαπλασιάζονται με την De Beers να καταγράφει κέρδη 663 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

Η Ρωσία επιδιώκει επίσης να αξιοποιήσει τη δύναμη της ζήτησης και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς σκέφτεται την πώληση περισσότερων ακατέργαστων διαμαντιών από κρατικά αποθέματα. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα διάταγμα για την αύξηση των προγραμματισμένων πωλήσεων διαμαντιών από το κρατικό αποθετήριο, γνωστό ως Gokhran. Η Alrosa, είναι πιθανό να υποβάλει προσφορά στις πωλήσεις για να αναπληρώσει τα δικά της αποθέματα, τα οποία έχουν μειωθεί σε χαμηλό ρεκόρ.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
3836