Ο Σαουδάραβας παιδίατρος με περιουσία 9,2 δις δολαρίων

Ο όμιλος που διατηρεί είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στη Σαουδική Αραβία

Ένας παιδίατρος από τη Σαουδική Αραβία, έγινε ένας από τους πλουσιότερους γιατρούς παγκοσμίως, καθώς ο όμιλος ιατρικών υπηρεσιών που ίδρυσε, προχώρησε σε IPO η οποία κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.

Το 49% των μετοχών του Sulaiman Abdulaziz Al-Habib στην εταιρεία του αποτιμάται σε 8,5 δισεκατομμύρια riyals (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, βάσει της ανακοινωθείσας τιμής πώλησης της μετοχής στα 50 riyals. Σχεδιάζει μάλιστα να πουλήσει 17,4 εκατομμύρια μετοχές στην IPO αν και η εταιρεία δεν έχει εκδώσει ακόμα επίσημη ανακοίνωση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο όμιλος του Δρ. Sulaiman Al Habib Medical Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στη Σαουδική Αραβία. Περιλαμβάνει νοσοκομεία, κλινικές εξωτερικών ιατρείων, φαρμακεία και ιατρικά εργαστήρια σε όλο το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καθώς και στο Ντουμπάι και το Μπαχρέιν.

Η IPO είναι η πρώτη στη Σαουδική Αραβία, μετά από αυτή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco έφτασε σχεδόν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το Δεκέμβριο. Η εταιρεία επιδιώκει να αξιοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για να αυξήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας είναι δυσανάλογα νέος και σχετικά μη υγιής. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 18,5% πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Ο Al-Habib, πλέον 68 ετών, ίδρυσε την επιχείρηση το 1993, αφού «υπηρέτησε» ως επικεφαλής ιατρός και επικεφαλής της παιδιατρικής κλινικής σε δύο κρατικά νοσοκομεία στο Ριάντ. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου King Saud, έκανε την παιδιατρική άσκηση στο Royal College of Physicians του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, επενδύει σε εμπορικά ακίνητα μέσω μιας εταιρείας που ασχολείται με μετοχές.

Πολύ λίγοι γιατροί κατατάσσονται μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Ο συνιδρυτής της HCA Healthcare Inc. και ο πρώην χειρουργός πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας, Thomas Frist, είναι ο πλουσιότερος με καθαρή αξία 13,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg.

Ο επιχειρηματίας και γιατρός Patrick Soon-Shiong έχει περιουσία ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Bloomberg – mononews.gr
 

 
4803