Ο Τραμπ μπλοκάρει αύριο TikTok και WeChat και η TikTok τον μηνύει

Στα ύψη η γεωπολιτική κόντρα με αιχμή τεχνολογία και εμπόριο

Αίτημα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον να μπλοκάρει την ενεργοποίηση της απαγόρευσης για νέα downloads του TikTok (και της WeChat) στις ΗΠΑ  από κυβέρνηση Τραμπ, κατέθεσε η TikTok.

Τόσο η ίδια όσο και η μητρική της ByteDance κατέθσαν μήνυση αργά το βράδυ της Παρασκευής κατά των τελευταίων ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης. Η μήνυση αυτή αποτελεί τη δεύτερη προσφυγή της TikTok στη δικαιοσύνη κατά του Τραμπ, μεταφέροντας την έντονη γεωπολιτική διαμάχη Κίνας – ΗΠΑ με αιχμή την τεχνολογία και το εμπόριο στις δικαστικές αίθουσες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ο Τραμπ υπερέβη τις εξουσίες του και εξέδωσε το διάταγμα για πολιτικούς λόγους περισσότερο παρά για να σταματήσει «μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή» κατά των ΗΠΑ. Παράλληλα, η TikTok αναφέρει ότι η απαγόρευση παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί καθώς Αμερικανοί πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι η μητρική εταιρεία ByteDance θα μπορούσε να υποχρεωθεί να παραδώσει δεδομένα Αμερικανών χρηστών στο Πεκίνο ή να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να επηρεάσει τα 165 εκατομμύρια Αμερικανούς και περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή.

Οι ενέργειες του Τραμπ θα «καταστρέψουν μια διαδικτυακή κοινότητα όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια Αμερικανοί για να εκφραστούν», σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αγνόησε τα στοιχεία» που δείχνουν τη δέσμευση της TikTok για το απόρρητο και την ασφάλεια των Αμερικανών χρηστών της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου, ο Τραμπ εξέδωσε εντολή λέγοντας ότι θα απαγορεύσει τις συναλλαγές με την εφαρμογή εντός 45 ημερών, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απειλή εθνικής ασφάλειας. Η TikTok τώρα τον μηνύει για να μπλοκάρει αυτήν την απόφαση. Την Παρασκευή, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ από τις 12 Νοεμβρίου, εκτός αν μπορέσει να ολοκληρώσει μια συμφωνία εξαγοράς που θα μετριάζει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

newmoney.gr

 
2940
Thumbnail