O Τζον Έλκαν συζητά για αγορά κορυφαίου εκδοτικού οίκου

Θέλει να αποκτήσει τις εμβληματικές εφημερίδες La Repubblica και La Stampa

Ο εγγονός του Τζιάννι Ανιέλι, Τζον Έλκαν βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει έναν από τους πιο διάσημους εκδοτικούς οίκους  της Ιταλίας, τον GEDI Gruppo Editorials SpA, ο οποίος μεταξύ άλλων εκδίδει τις ημερήσιες  εφημερίδς  La Repubblica και La Stampa.

Ο Έλκαν σκοπεύει να αποκτήσει  τον έλεγχο ενός σημαντικού μεριδίου της επιχείρησης  από την οικογένεια De Benedetti, της οποίας η εταιρεία χαρτοφυλακίου CIR επρόκειτο να συναντηθεί τη Δευτέρα για να συζητήσει την πιθανή συμφωνία. Στο άκουσμα της είδησης οι μετοχές της εταιρείας  CIR αυξήθηκαν 2,8% στο Μιλάνο. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της  GEDI ανεστάλη μέχρι να γνωστοποιηθεί αν θα υπάρξει ή όχι σχετική συμφωνία.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Αν η Exor, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι  συμφωνήσει να αγοράσει το 44% του GEDI που ανήκει στην CIR, θα αναγκαστεί να υποβάλει προσφορά και για τις υπόλοιπες μετοχές. Στο τέλος της διαδικασίας, μια από τις επιλογές θα ήταν να διαγραφεί η εταιρεία από το χρηματιστήριο ανα φέρουν πηγές πυο γνωρίζουν το θέμα.  Σημειώνεται ότι ο Έλκαν διαθέτει ήδη περίπου το 6% της GEDI μέσω της Exor NV, της εταιρείας χαρτοφυλακίου των Ανιέλι.

Ο Έλκαν,  ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Fiat –  Chrysler Automobiles NV, βρίσκεται σε συζητήσεις και για άλλη  συμφωνία. Η Fiat, η οποία έχει την Exor ως το μεγαλύτερο μέτοχο της, βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την ανταγωνιστική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Peugeot SA και αναμένεται υπογραφή μνημονίου συμφωνίας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι Ανιέλι  έχουν μια μακρά ιστορία με την κεντρική La Stampa, την πιο εμβληματική ημερήσια εφημερίδα στο Τορίνο. Την αγόρασαν στη δεκαετία του 1920 και εννέα δεκαετίες αργότερα, το 2016, συγχωνεύθηκε με το Gruppo Editorial του De Benedetti L’Espresso SpA για τον σχηματισμό του ομίλου  GEDI.

Τον Οκτώβριο ο Carlo De Benedetti, ο 84χρονος ιδρυτής της L’Espresso και πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, αποκάλυψε ότι είχε κάνει  προσφορά για να αγοράσει το 30% του GEDI. Οι γιοί του το απέρριψαν κατηγορηματικά ενώ ο Rodolfo De Benedetti είπε ότι ήταν «συγκλονισμένος» από την κίνηση του πατέρα του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι μετοχές της GEDI κατέγραψαν πτώση  κατά 0,4% την Παρασκευή, δίνοντας στην εταιρεία χρηματιστηριακή αξία  144 εκατομμυρίων ευρώ (159 εκατομμύρια δολάρια).

Η La Repubblica είναι μια εφημερίδα της κεντροαριστεράς, που άσκησε σθεναρή  κριτική στον μεγισράνα των media  και πρώην πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: Bloomber/Newmoney.gr

 
2459
Thumbnail

Εγκατέλειψε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για βουτιά των μετοχών η Goldman Sachs μετά το συνεχιζόμενο ράλι στη Wall Street.

ad1mobile

Στρατηγικοί αναλυτές της, υπό τον David Kostin αναθεώρησαν την πρόβλεψη ότι ο δείκτης S&P θα βουτήξει στις 2.400 μονάδες (πτώση άνω του 20% από το κλείσιμο της Παρασκευής) και τώρα βλέπουν ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι περιορίζονται σε υποχώρηση μόλις στις 2.750 μονάδες. Ο δείκτης μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 3.200 μονάδες λέει σε νέα έκθεσή της η Goldman.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Το ισχυρό ριμπάουντ δείχνει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις μας για τις 2.400 μονάδες είναι απίθανο να επιβεβαιωθούν», γράφουν οι αναλυτές. «Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές περιορίζουν την πιθανή πτώση στο 10%», σημειώνουν. Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι είναι πιθανός ένας ανοδικός καταλύτης 5%.» δ

Η «στροφή» του οίκου, ήρθε μόλις οι αναλυτές της JPMorgan βγήκαν από τη θέση «bull»(αισιόδοξο σενάριο) που είχαν υιοθετήσει. Ο Marko Kolanovic σε ανάλυση του στις 28 Μαΐου προειδοποίησε για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν πάντως το στόχο για το τέλος του έτους στις 3.000 μονάδες. Επιμένουν ότι οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις υπόκεινται σε πτωτικούς κινδύνους (ή «ουδέτερους» στην καλύτερη περίπτωση) εξαιτίας του ρίσκου σε ότι αφορά την οικονομία, τα κέρδη, το εμπόριο και την πολιτική. Ευρύτερη συμμετοχή στο ράλι είναι απαραίτητη για να κινηθεί ο S&P 500 υψηλότερα, λένε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Ο αμερικανικός δείκτης κερδίζει 36% από τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου, χάρις στις μαζικές κινήσεις τόνωσης σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1