Οι 3 μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι του χρυσού

Ποιοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατακόρυφα λόγω του μεγάλου άλματος της τιμής του χρυσού

Τις τελευταίες ημέρες το επενδυτικό ενδιαφέρον κινείται γύρω από τις μετοχές τεχνολογίας και τις φαρμακευτικές, ωστόσο τρεις δισεκατομμυριούχοι επένδυσαν σε κάτι πιο… παραδοσιακό και βγήκαν κάθε άλλο παρά χαμένοι, αφού αύξησαν ακόμα περισσότερο τις περιουσίες τους.

Ο λόγος για τον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Αλ Αμούντι και τους Ρώσους Αλεξάντερ Νέσις και Σουλεϊμάν Κερίμοβ. Οι τρεις τους έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε χρυσό ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. 

Με το ράλι που σημείωσε ο χρυσός φέτος, κατάφεραν να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι, κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε τις οικονομίες και τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έλαβαν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έβαλαν τον χρυσό πίσω στον θρόνο του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο αυξάνοντας την τιμή του σε δυσθεώρητα ύψη αυτή την εβδομάδα. Μεγάλες τράπεζες όπως Goldman Sachs, Citigroup και Bank of America, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και να δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές, καθώς τα επιτόκια πέφτουν μαζί με το αμερικανικό δολάριο. 

Η BNP Paribas μάλιστα έχει προβλέψει ότι ο χρυσός θα αναρριχηθεί στα 3.500 δολ/ουγγιά την επόμενη διετία.

Ένας από τους ανθρώπους που βγήκαν πολύ κερδισμένοι από αυτό το ράλι, είναι ο Κερίμοβ, η οικογένεια του οποίου ελέγχει το 77% της Polyus PJSC, που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της Ρωσίας, με τρέχουσα αξία στα 6,6 δις δολάρια.

Ο Κερίμοβ πρόσθεσε 1,6 δις δολάρια φέτος στην περιουσία του, καθώς η μετοχή της εταιρείας του σχεδόν διπλασίασε την αξία της.

Την ίδια ώρα, η περιουσία του Νέσις αυξήθηκε στα 3,7 δις δολάρια. Ο Νέσις έχει στην κατοχή του το ICT Group που έχει μερίδιο 27% στην Polymetal International.

Τέλος, η εταιρεία του Σαουδάραβα Αλ Αμούντι, Midroc Gold Mine, έχει αξία 9,2 δις δολάρια.

Μεταξύ των υπόλοιπων δισεκατομμυριούχων που κέρδισαν τα περισσότερα από το άλμα στις τιμές του χρυσού, συγκαταλέγονται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Πόνυ Μα της Tencent Holdings και ο Ζιάνγκ Ρένσενγκ, Πρόεδρος της παρασκευάστριας εμβολίων Chongqing Zhifei Biological Products. Κέρδισαν πάνω από 14 δις δολάρια ο καθένας φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Bloomberg - newmoney.gr

 
2727
Thumbnail