Οι γεωπολιτικές εντάσεις έφεραν ξανά στο προσκήνιο τον χρυσό

Συνεχίζεται το ράλι των πολύτιμων μετάλλων, αφού οι επενδυτές ψάχνουν για safe havens έναντι στη μείωση της απόδοσης τον αμερικανικών ομολόγων και της μεταβλητότητας της αγοράς

Σε υψηλό δύο μηνών βρέθηκε ο χρυσός, λόγω της μειωμένης απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων, της ισοτιμίας του δολαρίου και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων δημοσίου επέκτειναν τις απώλειές τους μετά από υψηλό διετίας. Η τιμή του χρυσού συνέχισε να καταγράφει άνοδο αγγίζοντας, σχεδόν, τα $1.835/ουγγιά την περασμένη Τετάρτη. 

Η μεταβλητότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποτελεί κι αυτή λόγο για την αύξηση της ζήτησης για safe havens, με το δείκτη S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Η τιμή του χρυσού έχει παραμείνει σε ανοδική πορεία παρά τα σχέδια για άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία του Bloomberg, τα ETFs χρυσού κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εισφορές από τον περασμένο Νοέμβριο την Τετάρτη.

«Τα $1.820/ουγγιά αποτελούν το νέο κατώτατο όριο αυτή τη στιγμή, ενώ αναμένουμε πως το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε χρυσό θα αυξηθεί», ανέφερε η Nicky Shiels, στέλεχος της MKS PAMP. 

Όσο για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως η Fed καλείται να περιορίσει την ανεξέλεγκτη αυξητική πορεία του πληθωρισμού, ενώ υποστήριξε τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας προς άρση των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας. Τα στελέχη της Fed αναμένεται να συναντηθούν την προσεχή Τρίτη.

Οι τιμές spot χρυσού αυξήθηκαν κατά 0,2% στα $1.844,80/ουγγιά το μεσημέρι στο Λονδίνο, στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index κατέγραψε μείωση. 

Το ασήμι κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2,9% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρία, ενώ το παλλάδιο και η πλατίνα επίσης επέκτειναν το ανοδικό τους ράλι.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
4504