Η Ινδία ενδεχομένως να ξεπεράσει τις ΗΠΑ κι η Ινδονησία να μπει στο top 5

Επτά από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2030 θα είναι πιθανώς σημερινές αναδυόμενες αγορές.

Η πρόβλεψη για την αναστροφή της παγκόσμιας κατάταξης ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έρχεται στις νέες μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Standard Chartered Plc, η οποία περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2020, χρησιμοποιώντας συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και ονομαστικό ΑΕΠ.

Η Ινδία θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη από τις Η.Π.Α. την ίδια χρονική περίοδο, ενώ η Ινδονησία θα εισέλθει στις 5 πρώτες οικονομίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης υποστηρίζονται από μία βασική αρχή: το μερίδιο των χωρών στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα πρέπει τελικά να συγκλίνει με το μερίδιό τους στον παγκόσμιο πληθυσμό, με γνώμονα τη σύγκλιση του ΑΕΠ ανά κάτοικο μεταξύ προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Standard Chartered, με επικεφαλής τον David Mann.

Οι ίδιοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης για την Ινδία θα επιταχυνθεί στο 7,8% μέχρι το 2020, ενώ της Κίνας θα μετριαστεί στο 5% έως το 2030, αντανακλώντας μια φυσική επιβράδυνση του μεγέθους της οικονομίας της.

Το μερίδιο της Ασίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο ανήλθε στο 28% πέρυσι, από 20% το 2010, πιθανότατα θα φθάσει το 35% μέχρι το 2030 - το αντίστοιχο της Ευρωζώνης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μερικά βασικά σημεία της πρόβλεψης της Standard Chartered είναι:

  • Η ύφεση της μεταρρύθμισης στις αναδυόμενες αγορές επηρεάζει την αύξηση της παραγωγικότητας.
     
  • Το τέλος της εποχής της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στις οικονομίες να μεταρρυθμίσουν και να αναζωογονήσουν τις τάσεις της παραγωγικότητας.
     
  • Η μεσαία τάξη βρίσκεται σε σημείο ανατροπής, με την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να εισέρχεται στην εν λόγω ομάδα εισοδήματος έως το 2020.
     
  • Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, που οφείλεται στην αστικοποίηση και την εκπαίδευση, θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ταχείας δημογραφικής γήρανσης σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
 
884
Thumbnail

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη γερμανική ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, ενεπλάκη η Deutsche Bank.

Πρόκειται για το φορολογικό σκάνδαλο, το οποίο έχει γίνει γνωστό με την επωνυμία «Cum Ex» και συνδέει στελέχη της Deutsche Bank, όπως είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκάρθ Ρίτσι και οι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, Άνσου Γιάιν και Γιόζεφ Άκερμαν με παράνομες δραστηριότητες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Για τον CEO, Κρίστιαν Ζέβινγκ, ο οποίος προσπαθεί να «διορθώσει» οδυνηρά σφάλματα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας των τελευταίων ετών, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Η Deutsche Bank είναι μόνο μία από τις πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο και η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν ενεργούσε ως αγοραστής ή πωλητής στις συμφωνίες Cum-Ex. Αλλά ο Γερμανός δανειστής κέρδισε από την εξυπηρέτηση πελατών που ειδικεύονται σε τέτοιες συναλλαγές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την γερμανική ποινική έρευνα και το Bloomberg.

Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός είχε πελάτες Cum-Ex που δανείστηκαν μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,13 δισεκατομμύρια δολάρια). Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας από το 2008 έως το 2011, η τράπεζα ανέλαβε πελάτες οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά τέτοιες συμφωνίες. 

Μια γερμανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Deutsche Bank είχε ακόμη μια συμφωνία διανομής κερδών με μια εταιρεία που εξειδικεύεται στις συναλλαγές. Μεταξύ των βασικών προσώπων που εμπλέκονται στη δουλειά της Cum-Ex στην Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές, ήταν ο Simon Pearson και ο Joe Penna, πρώην διευθυντικά στελέχη που εγκατέλειψαν την τράπεζα το 2009.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε ποτέ σε μια οργανωμένη αγορά Cum-Ex ούτε ως σύντομος πωλητής ούτε ως αγοραστής Cum-Ex». Αναγνωρίζει όμως ότι «ως κύριος συμμετέχων στις κεφαλαιαγορές, η Deutsche Bank συμμετείχε σε Cum- Ex πράξεις πελατών της» και δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

«Δεν συμμετείχα προσωπικά σε καμία δραστηριότητα Cum-Ex και είμαι πολύ σίγουρος ότι η έρευνα δεν θα δείξει καμία προσωπική μου συμμετοχή», ανέφερε ο Ρίτσι σε μήνυμα που έστειλε η τράπεζα.

article 1