Οι μέλισσες στο αγρόκτημα πιο πολύτιμες από τα φυτοφάρμακα 

Οι μέλισσες ενδεχομένως να αντισταθμίσουν τα οφέλη από τη χρήση φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση των εντόμων

Rudy Ruitenberg

Μια τετραετής έρευνα στη Γαλλία έδειξε υψηλότερες αποδόσεις και κέρδη για τους τομείς των κραμβελαίων όπου υπάρχει αφθονία των επικονιαζόμενων εντόμων (μέλισσες), σύμφωνα με μελέτη του Αγροτικού Ερευνητή INRA και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της χώρας, που δημοσιεύθηκε στο «Proceedings of the Royal Society».

 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το όφελος αυτό μειώνεται σημαντικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν το κόστος τους, ανέφερε η INRA.  Έτσι, ενώ οι περισσότερες μέλισσες και οι ψεκασμοί των φυτοφαρμάκων αυξάνουν τις αποδόσεις, τα κέρδη μπορούν να είναι μεγαλύτερα όταν βασίζονται μόνο στην επικονίαση από τις μέλισσες, σύμφωνα με τους ερευνητές.  Τα ευρήματα έρχονται μετά τα παράπονα των Γάλλων καλλιεργητών ελαιούχων σπόρων για την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη θανάτωση των μελισσών, για πρόκληση απώλειας της σοδειάς.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

"Μεγαλύτερες αποδόσεις μπορούν να επιτευχθούν είτε με την αύξηση των αγροχημικών είτε με την αύξηση της αφθονίας των μελισσών, αλλά οι οικονομικές αποδόσεις των καλλιεργειών αυξήθηκαν μόνο από τις τελευταίες", ανέφεραν οι ερευνητές.

Για τα αγροτεμάχια με πολλούς επικονιαστές, τα ακαθάριστα περιθώρια κατά μέσο όρο ήταν 15% υψηλότερα από ό,τι για τα αγροτεμάχια που δεν είχαν επικονιαστές, σύμφωνα με τη μελέτη.  Οι ερευνητές ανέλυσαν περίπου 300 χωράφια μεταξύ 2013 και 2016, βρίσκοντας αποδόσεις και ακαθάριστα περιθώρια έως και 40% υψηλότερα όταν υπάρχει αφθονία επικονιαστών.

Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος παραγωγός ελαιοκράμβης της ΕΕ, ο οποίος συνθλίβεται για να παράγει λάδι που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και ως πρώτη ύλη για το βιοντίζελ.  

 
2469
Thumbnail

Η αγορά πολυτελούς κατοικίας σε κάποιες από τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, καθώς οι πωλητές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ώστε να εξασφαλίσουν συμφωνίες.

ad1mobile

Ο δείκτης Prime Central London της Knight Frank μειώθηκε κατά 2,1% τον πρώτο μήνα που επιβλήθηκε ολοκληρωτικά το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μια επιπλέον πτώση 1,4% τον Μάιο σημαίνει ότι οι τιμές είναι τώρα κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

«(Η κατάσταση) μοιάζει να είναι πολύ παρόμοια με την περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα για την ΕΕ» αναφέρει ο Τom Bill, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών ακινήτων Knight Frank. «Υπάρχει ένα μείγμα καιροσκοπικών προσφορών που είναι μάλλον απίθανο ότι θα γίνουν αποδεκτές, προσφορών που συμφωνήθηκαν με ένα λογικό discount, αλλά και πολλές περιπτώσεις όπου το ζητούμενο τίμημα είναι σωστό και η τιμή καταλόγου ικανοποιείται ή και ξεπερνιέται μετά από ανταγωνιστικές προσφορές». η

Η πανδημία εκτροχίασε την πρώιμη ανάκαμψη στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, οι οποίες εμφάνιζαν σημαντικά σημάδια ανάπτυξης μετά τις βρετανικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έπληξαν βαριά τις προσπάθειες πώλησης ενώ η οικονομική αναταραχή είχε αντίτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και πάλι όμως, υπάρχουν σημάδια ότι ο ρυθμός μείωσης μπορεί να επιβραδύνει μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων που επέτρεψαν στην αγορά κατοικιών να επανεκκινήσει στις 13 Μαΐου.

ad2mobile

Η μεση έκπτωση στις αιτούμενες τιμές για πωλήσεις στο Λονδίνο είναι τώρα στο 5,5% από 6,4% που ίσχυαν όταν ήταν σε ισχύ τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρει η Knight Frank.


Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1