Οι πιο πλούσιες χώρες εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα

Οι οικονομίες με τα υψηλότερα εισοδήματα απορροφούν το 40% των αποθεμάτων παγκοσμίως, αλλά αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί αρκετά εμβόλια για τον πλήρη εμβολιασμό περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως η χορήγηση αυτή είναι μονόπλευρη, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg  διευκρινίζοντας πως τα περισσότερα εμβόλια καταλήγουν στις πλουσιότερες χώρες.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μέχρι την Πέμπτη, το 40% των εμβολίων κατά Covid-19 που διατέθηκαν παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί σε άτομα σε 27 πλούσιες χώρες που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

δ
Από την άλλη, οι χώρες που αποτελούν το λιγότερο πλούσιο 11% έλαβαν μόλις το 1,6% των εμβολίων κατά του Covid-19 που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το δείκτη του Bloomberg.

Με άλλα λόγια, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζονται 25 φορές ταχύτερα από αυτές με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει το Bloomberg, περισσότερες από 726 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν σε 154 χώρες.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

 Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, απορροφούν το 24% των εμβολίων παγκοσμίως, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 4,3% του πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν απορροφά το 0,1% των εμβολίων για το 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και έρχεται ως απόρροια των προσπαθειών των πλούσιων χωρών να προ-αγοράσουν δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αρκετές για να καλύψουν τους πληθυσμούς τους αρκετές φορές.

Πηγή: Bloomberg/naftemporiki

 
3571