Οι πόρτες της EE δεν αναμένεται να ανοίξουν σύντομα για Αμερική

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εκτός της λίστας των επιτρεπόμενων χωρών στην αναθεωρημένη λίστα της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι ετοιμάζεται να ξανανοίξει τις «πόρτες της» στους Αμερικανούς, υποχωρώντας εκ νέου στο σχέδιο της να επιτρέψει την είσοδο στο μπλοκ περισσότερων ξένων ταξιδιωτών εν μέσω της ανάκαμψης που καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.

Απεσταλμένοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη συνέστησαν την απομάκρυνση της Αλγερίας από τον κατάλογο των 13 κρατών των οποίων οι κάτοικοι έχουν το πράσινο φως να επισκεφθούν το μπλοκ, ανέφεραν αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το θέμα. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εκτός της λίστας των επιτρεπόμενων χωρών, ενώ η Κίνα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Η σύσταση της Κομισιόν -μη δεσμευτική για τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ- σημαίνει ότι τα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά για τους πολίτες των περισσοτέρων χωρών για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες. Η σύσταση της Κομισιόν πρόκειται να εγκριθεί επισήμως την Πέμπτη.

>>> Διαβάστε επίσης: Τόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό <<<

Η ΕΕ διενεργεί τη δεύτερη επανεξέταση σε διάστημα δύο εβδομάδων της σύστασης της 1ης Ιουλίου με την οποία «χαλαρώσε» τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια στο μπλοκ. Στην πρώτη αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου, η ΕΕ περιόρισε την λίστα από τις αρχικά 15 χώρες εξαιρώντας τη Σερβία και το Μαυροβούνιο ως αποτέλεσμα της εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Η αναθεωρημένη «λευκή» λίστα του μπλοκ θα περιλαμβάνει τώρα την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία και την Ουρουγουάη.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως βάζει εμπόδια στις προσπάθειες του ευρωπαϊκού μπλοκ να ανακάμψει από το lockdown κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η σύσταση για τα εξωτερικά σύνορα καλύπτει 30 ευρωπαϊκές χώρες: όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με την εξαίρεση της Ιρλανδίας.

Πηγή: Bloomberg/Newmoney.gr

Tags
 
4750