Οι ρωγμές στην Ευρώπη απομακρύνουν το όραμα του Μακρόν

Το κενό μεταξύ Παρισιού-Βερολίνου διευρύνθηκε για το πώς και πότε πρέπει να φορολογηθούν οι τεχνολογικές εταιρείες

Η δυνατή γαλλογερμανική συμμαχία έδειξε περαιτέρω σημάδια στρες αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της φιλόδοξης ατζέντας μεταρρύθμισης της ΕΕ του Εμμανουέλ Μακρόν και της Άγγελα Μέρκελ. 

Το κενό μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου διευρύνθηκε την Τρίτη, σε σχέση με το πώς και πότε πρέπει να φορολογηθούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon Inc. και η Alphabet Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την κοινή δέσμευση της Μέρκελ και του Μακρόν για να φτάσουν σε μία συμφωνία για τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Οι σύμμαχοι ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τις διαφορές τους σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ στις συνεχώς αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και πώς να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης έναντι περαιτέρω σοκ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν αυτόν τον κοινό φόρο, για να δείξουν ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει πολιτικές λύσεις, που βοηθούν τους πολίτες, ενώ μια πλειάδα λαϊκιστικών κομμάτων παρουσιάζουν τις Βρυξέλλες ως εχθρό των λαών. 

«Εάν δεν το διαχειριστούμε αυτό, θα υπάρξει αποτυχία και απογοήτευση», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικά θέματα, σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων επικεφαλής των οικονομικών την Τρίτη. «Δεν θα είναι αποτυχία και απογοήτευση για όλους όσοι κάθονται σε αυτό το τραπέζι, αλλά για τους Ευρωπαίους πολίτες, που μας παρακολουθούν και αναμένουν να δουν αποδείξεις για την Ευρώπη». 

Διεθνής προσέγγιση
Η διογκούμενη διαίρεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ υπογραμμίζει πόσο τρωτό είναι το μπλοκ, ενώ ετοιμάζεται για την αποχώρηση του Η.Ε. τον Μάρτιο, πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν ένα τεστ για τη δύναμη των ευρωσκεπτικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων, που κερδίζουν έδαφος στην ήπειρο, επικρίνοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Η δημοτικότητα του Προέδρου Μακρόν ταλαντεύεται στη Γαλλία, ενώ η Μέρκελ, που κατέστη η βασική ηγέτιδα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της 13ετούς καγκελαρίας της στη Γερμανία, προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή της, έχοντας ανακοινώσει πως θα παραδώσει την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Η διαφορά για τον ψηφιακό φόρο είναι μόνο ένα ζήτημα που μπορεί να υπογραμμίσει πόσο δύσκολο θα είναι για την ΕΕ να προχωρήσει με μεγάλες μεταρρυθμίσεις. 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire προσπάθησε να επηρεάσει τη συζήτηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι μπορεί να καθυστερήσει την επιβολή του φόρου 3% στα κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όμως είπε ότι μια δεσμευτική απόφαση πρέπει να ληφθεί τον Δεκέμβριο. Όμως ο Γερμανός ομόλογός του Olaf Scholz, που επιθυμεί μια διεθνή προσέγγιση πριν καθοριστεί η ευρωπαϊκή, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται ακόμη να εμβαθύνει στην πρότασή της και να την παρουσιάσει εγκαίρως.  

Υπουργοί από τη Δανία, την Ιρλανδία και την Σουηδία δήλωσαν πως δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον φόρο στην υφιστάμενη του μορφή, δημιουργώντας αμφιβολίες για μια συμφωνία, καθώς χρειάζεται ομοφωνία για να περάσουν φόροι στην ΕΕ. Η αποτυχία μιας συμφωνίας για κοινή φορολογική πολιτική μπορεί να οδηγήσει τα κράτη να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, αυξάνοντας το ρίσκο της διαίρεσης στην κοινή αγορά. 

Ρίσκο για την κοινή αγορά
«Υπάρχει ρίσκο διάσπασης στην κοινή αγορά, λόγω του ψηφιακού φόρου», είπε ο Valdis Dombrovskis, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για το Ευρώ. Η Δανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία, οι τρεις χώρες που είναι πιο έντονα ενάντιες στον φόρο, μπορεί να αλλάξουν γνώμη, εάν το Βερολίνο δείξει μεγαλύτερη δέσμευση, υποστηρίζουν οι Γάλλοι αξιωματούχοι. Ένας από αυτούς πρόσθεσε πως αυτή είναι η ώρα της αλήθειας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας και η μπάλα βρίσκεται στο γερμανικό γήπεδο. Η ΕΕ δεν πρέπει να υφίσταται όλες τις πολιτικές δυσκολίες της Γερμανίας, σημείωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στη διάσπαση στο Βερολίνο, που οδήγησε στην αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του κόμματός της.  

Ο Le Maire υπερασπίστηκε σθεναρά την πρότασή του, προειδοποιώντας ότι οι διαφορές για τον φόρο, μπορούν να απομακρύνουν την Ευρώπη. Προσπάθησε, ωστόσο, να είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών. «Η συζήτηση δείχνει πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. «Αυτό που μένει είναι να κεράσω μια μπίρα στον Paschal σε μια παμπ του Δουβλίνου και μετά θα σκεφτώ κατά πόσον θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μια απόφαση», σημείωσε, αναφερόμενος στον Ιρλανδό ομόλογό του. 

William Horobin και Patrick Donahue