Όλα τα βλέμματα, καρφωμένα στον Ντράγκι

Μια μεγάλη ομάδα πολιτικών ιθυνόντων αντιτίθεται σε ένα μεγάλο πακέτο κινήτρων

Η συνάντηση για χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα -η προτελευταία του Mario Draghi προτού μεταβιβάσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Christine Lagarde- μπορεί να είναι γεμάτη εντάσεις. Οι επενδυτές θέλουν ο Draghi να βγει έξω με ένα κτύπημα, πηγαίνοντας τα επιτόκια ακόμη και κάτω από το μηδέν και επαναλαμβάνοντας την πολιτική αγοράς ομολόγων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ωστόσο, μια μεγάλη ομάδα πολιτικών ιθυνόντων αντιτίθεται σε ένα μεγάλο πακέτο κινήτρων και στο σκεπτικό ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητη. Υποστηρίζουν ότι η οικονομία δεν είναι τόσο αδύναμη, παρά τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά αγαθά και ένα χαοτικό Brexit που θεωρείται πιθανή αρνητική εξέλιξη στον ορίζοντα.

Ομίχλη πέρα από το κανάλι

Οι διπλωμάτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα αναθεωρήσουν τα τελευταία στοιχεία των διαπραγματεύσεων του Brexit, που έχουν διακοπεί, καθώς κάθε μέρα που περνά το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο συνταγματικό χάος. Καθώς ακόμα και η κυβέρνηση του Boris Johnson προειδοποιεί για την πιθανότητα έλλειψης τροφίμων και καυσίμων σε περίπτωση αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, πολλοί αναρωτιούνται τι μπορεί να πει αργότερα σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε διαβεβαίωση πριν από την προγραμματισμένη ημέρα εξόδου του επόμενου μήνα.

Νέα πρόσωπα

Ενώ οι επενδυτές εικάζουν πώς θα μπορούσε να ασκηθεί η προεδρία της ΕΚΤ στην περίοδο που τη διοίκηση θα έχει η Lagarde από τον Νοέμβριο, περισσότερο από το ένα τρίτο του Διοικητικού Συμβουλίου θα αλλάξει και φέτος -με την αναζήτηση του διαδόχου του Benoit Coeure να ξεκινάει μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα κάνει πιο δύσκολο για τους επενδυτές να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει στις οικονομικές εξελίξεις.

Το «κτίσιμο» της ομάδας

Το νέο κολέγιο των Επιτρόπων υπό την προεδρία της Ursula von der Leyen, θα ξεκινήσει σήμερα μια μέρα γνωριμίας μεταξύ των μελών του, ώστε να γνωριστούν και να αρχίσουν να εργάζονται ομαδικά. Αλλά με τα όσα ακούγονται στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους βουλευτές που ξέρουν ότι θα πέσουν κεφάλια, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα τα μέλη της νέας Επιτροπής θα ανταποκριθούν σε αυτή την προσπάθεια.

Η σημερινή Ατζέντα

  • 9 π.μ. Ο κ. Juncker παρουσιάζει την ομιλία του στη διάσκεψη κορυφής Global Vaccination στις Βρυξέλλες
  • 9 π.μ. Οι διπλωμάτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες συναντώνται για να συζητήσουν την Brexit
  • 11 π.μ. η Eurostat για την απελευθέρωση της βιομηχανικής παραγωγής για τον Ιούλιο
  • 2:30 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου Mario Draghi μετά από συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ
  • Ο επικεφαλής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ Valdis Dombrovskis στο Ελσίνκι παραδίδει μια κεντρική ομιλία στο Eurofi Financial Forum 2019
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου στο Brexit

Newmoney

 
1344
Thumbnail

Aaron Eglitis

ad1mobile

Η Μολδαβία ζήτησε βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για να προσαγάγει στη δικαιοσύνη συμμετέχοντες σε απάτη ύψους $1 δις, η οποία οδήγησε στη διάσωση τριών τραπεζών της χώρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Andrei Nastase δήλωσε ότι συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του FBI και τους παρέδωσε επιστολή ζητώντας τη βοήθειά του.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η επιστολή "έθεσε στην ημερήσια διάταξη του FBI την κλοπή του δισεκατομμυρίου, το πλυντήριο της διεθνούς μαφίας και όλα τα άλλα σχέδια που κατέστρεψαν το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα και στέρησαν τη χώρα μας από τις πολύ απαραίτητες πηγές", δήλωσε την Τετάρτη σε μία ανάρτηση στο Facebook.  Το FBI έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθούσαν, είπε.

Η πρώην Σοβιετική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων συγκλονίστηκε από την κλοπή του 2014 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Maia Sandu ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και ο τραπεζικός τομέας αναδιοργανώθηκε και πωλήθηκε σε ξένους επενδυτές.

article 1