Πανδημία: Πάτωσε η Ελλάδα στην αξιολόγηση του Bloomberg

Μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην Κατάταξη Ανθεκτικότητας του Bloomberg

Μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Bloomberg και τον σχετικό δείκτη που έχει καταρτίσει.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν παρουσιάστηκε ο δείκτης με την ονομασία «Κατάταξη Ανθεκτικότητας στην Covid», η Ελλάδα βρισκόταν πάνω από τον μέσο όρο των 53 χωρών που περιλαμβάνονται στον δείκτη.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Πλέον όμως η χώρα μας βρίσκεται στην 39η θέση, κάτω από το Βέλγιο, τη Ρουμανία και αρκετά κάτω από χώρες όπως το Μπανγκλαντές, την Ταϊβάν, το Πακιστάν, το Ιράκ και την Τουρκία. Μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα, η Τσεχία και η Πολωνία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η κατάταξη των χωρών κατά τη διάρκεια του έτους έχει αλλάξει αρκετές φορές είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

«Οι προηγούμενες καλές επιδόσεις δεν εγγυώνται τη μελλοντική πορεία» γράφει το Bloomberg, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ, χώρες που βρίσκονταν για καιρό στις πρώτες θέσεις αλλά υποχώρησαν μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα και το νέο πανδημικό κύμα.
γ
Ωστόσο υπάρχουν επτά χώρες οι οποίες δεν υποχώρησαν ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους κάτω από τoν μέσο όρο της κατάταξης. Πρόκειται για την Νορβηγία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ισχυρά συστήματα υγείας και κοινωνική συνοχή είναι κοινοί παρονομαστές στα παραπάνω κράτη, όπως και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά και η διάθεση των κατοίκων να ακολουθήσουν τους κανόνες που υιοθετήθηκαν. Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι οικονομικά ισχυρές σήμαινε ότι ήταν σε θέση να αποκτήσουν γρήγορα σημαντικές ποσότητες εμβολίων.

Στον αντίποδα βρίσκονται Αργεντινή, Ιράν, Μεξικό, Βραζιλία, Περού, Πολωνία, Νιγηρία, Πακιστάν και Νότια Αφρική. Κάθε μια από αυτές δεν κατάφερε ποτέ να βρεθεί πάνω από τον μέσο όρο, ενώ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές ήταν βαρύ.

Ο δείκτης βασίζεται σε 12 παράγοντες, όπως τα κρούσματα και οι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, η εμβολιαστική κάλυψη, η αυστηρότητα των lockdown, η μεταβολή του ΑΕΠ και η κινητικότητα του πληθυσμού.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Στο θέμα της κινητικότητας η Ελλάδα ξεχωρίζει, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, καθώς παρουσιάζει σταθερές επιδόσεις στην πορεία του χρόνου, αποφεύγοντας περιορισμό των μετακινήσεων κατά περισσότερο από 10% ανά εβδομάδα από τα τέλη του 2020.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4613