Παραμένει άφαντος ο χρηματιστής Τζο Λόου

Οι Αρχές της Μαλαισίας τον καταζητούν για σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων που συντάραξε τη χώρα το 2015

Η αστυνομία της Μαλαισίας αντιμετωπίζει πρόβλημα να πείσει τις ξένες κυβερνήσεις να βοηθήσουν στην αναζήτηση του Τζο Λόου, του Μαλαισιανού χρηματιστή που φέρεται να είναι ο ιθύνων νους πίσω από το μέγα σκάνδαλο 1ΜDB (1Malaysia Development Berhad).

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο αυτό χρονολογείται από το 2015, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ναχίμπ Ραζάκ, κατηγορήθηκε ότι μετέφερε 700 εκατ. δολάρια από την κρατική εταιρεία στρατηγικής ανάπτυξης 1Malaysia Development Berhad, στους προσωπικούς του λογαριασμούς. Σάλος είχε ξεσπάσει και από την αποκάλυψη ότι ο Μαλαισιανός είχε καταφέρει να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο, ενώ είχε αποκτήσει και μια πανάκριβη έπαυλη στην Αγία Νάπα έναντι ποσού 5 εκατ. ευρώ.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ο γενικός επιθεωρητής ανέφερε ότι οι άλλες χώρες δεν ήθελαν να συνεργαστούν και μάλιστα αρνούνταν την παρουσία Λόου σε εδάφη της δικαιοδοσίας τους, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν οι μυστικές υπηρεσίες της Μαλαισίας.

Το να φέρουν οι Αρχές τον Τζο Λόου ενώπιον της μαλαισιανής δικαιοσύνης θα ήταν μεγάλο βήμα για τη νέα έρευνα που έχει ξεκινήσει για το προβληματικό κρατικό fund 1MDB, που φέρεται να έχει κάνει κακοδιαχείριση σε κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. δολ.

Η αστυνομία αρνείται να δώσει πληροφορίες για το αν υπάρχουν υποψίες για το πού βρίσκεται ο Λόου ή από ποιες άλλες Αρχές ζητούν συνεργασία, ενώ αποκλείουν τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Τον Σεπτέμβριο, ο γενικός επιθεωρητής είχε αναφέρει ότι ο χρηματιστής βρισκόταν σε χώρα στην οποία η Μαλαισία έχει δικαιοδοσία έκδοσης κι ότι ήταν σε συζητήσειςμε μια πλευρά που φαίνεται ότι τον προστάτευε.

Ο Λόου προσφάτως ήρθε σε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 1 δισ. δολ. ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του σε παρανομίες.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
3036
Thumbnail