Το πείραμα απέτυχε: Γιατί καταρρέουν τα αλγοριθμικά stablecoins;

Θύματα και πάλι οι απλοί μικροεπενδυτές οι οποίοι δεν κατάλαβαν το ρίσκο που καλούνταν να αντιμετωπίσουν

Tα αλγοριθμικά stablecoins, όπως και τα πιο «παραδοσιακά» stablecoins (Tether, Circle), υποτίθεται πως αποτελούν ένα «απάγκιο» στη δίνη των αγορών κρυπτονομισμάτων. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές ενός συγκεκριμένου αλγοριθμικού stablecoin έμαθαν -πλέον- πως τα συγκεκριμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να υποκρύπτουν μία επώδυνη μεταβλητότητα.

Αντί για την ισοτιμία του $1/TerraUSD (UST), η αξία του κατέρρευσε στα 60 σεντ/UST τη Δευτέρα, πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενό του ναδίρ των 92 σεντ το 2021. Παρά τη διόρθωσή του στα 90 σεντ/UST σήμερα, Τρίτη, το συγκεκριμένο stablecoin βρίσκεται ακόμα κάτω από την ισοτιμία 1/1 με το δολάριο.

Η κατάρρευση αυτή είτε οφείλεται στο απότομο selloff των κρυπτονομισμάτων, δεδομένου του ότι η αξία του Bitcoin κατέγραψε πτώση κάτω τα $30.000, είτε στην απομάκρυνση των επενδυτών από τα υψηλού ρίσκου assets, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών.

>>Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Κάτω από τα $30.000 πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021<<

Οποιοσδήποτε κι αν ήταν ο καταλύτης που οδήγησε στην πτώση αυτή, οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες. Σύμφωνα με την CoinMarketCap, στην αγορά κυκλοφορούν περίπου 18,5 δισεκατομμύρια UST ενώ οποιαδήποτε μεταβλητότητα στο συγκεκριμένο stablecoin μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Επιπροσθέτως, η πρόσφατη απόφαση του δημιουργού του UST, Do Kwon, για την αγορά Bitcoins αξίας $10 δισ. έχει συνδέσει άρρηκτα την αγορά των stablecoins με αυτή των παραδοσιακών κρυπτονομισμάτων.

lkscns

«Υπάρχει σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά», ανέφερε ο Kyle Samani της Multicoin Capital, τονίζοντας πως δε γνωρίζει εάν το UST θα καταφέρει να επιβιώσει.

Οι εκδότες των stablecoins όπως USDT (Τether) και USDC (Circle) υποστηρίζουν πως η αξία των κρυπτονομισμάτων τους υποστηρίζεται από πραγματικά assets όπως ρευστό ή ομόλογα επενδυτικού βαθμού σε αναλογία 1 προς 1. Τα stablecoins αυτά συνεχίζουν να διατηρούν την αξία τους σε δολάρια (1 stablecoin/1 δολάριο) αφού -θεωρητικά- μπορούν να μετατραπούν σε ρευστό ανά πάσα στιγμή. Τα αλγοριθμικά stablecoins όπως το UST, όμως, διατηρούν την αξία τους μέσω κανονισμών κωδικοποιημένων στα προγράμματα λογισμικού και της ενεργητικής διαχείρισης των αποθεμάτων τους. Το UST, όπως και το αντίστοιχο Luna, είναι τα πιο δημοφιλή αλγοριθμικά stablecoins αυτά.

Πώς λειτουργούν

Στην περίπτωση του κρυπτονομίσματος Terra, εάν η αξία του μειωθεί υπό του $1, οι επενδυτές και τα προγράμματα λογισμικού οδηγούνται στην ανταλλαγή UST με Luna, αποσύροντας τα UST από την αγορά. Εάν η αξία του αυξηθεί υπέρ του $1, ο μηχανισμός ακολουθεί αντίστροφη πορεία, αποσύροντας κρυπτονομίσματα Luna από την αγορά για την αντιστάθμιση και δημιουργία περισσότερων UST.

Οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν να βγουν κερδισμένοι από το αρμπιτράζ μεταξύ των κρυπτονομισμάτων αυτών λαμβάνουν μέρος σε μία συνεχή δράση ανταλλαγής των δύο stablecoins, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα της αξίας τους κοντά στο $1. Ένας άλλος παράγοντας της σταθερότητας της αξία του UST ήταν και το Anchor Protocol, ένας «αποκεντρωμένος δανειστής» ο οποίος χρησιμοποιεί το blockchain της Terra και ο οποίος προσέφερε αποδόσεις 20%, δημιουργώντας αυξημένη ζήτηση στο UST.

Παρ’ όλα αυτά, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όλοι οι μηχανισμοί αυτοί σταμάτησαν να λειτουργούν σωστά και το UST έχασε την ισοτιμία του με το δολάριο. Η ισοτιμία του Luna, αντί να αντισταθμίσει τις απώλειες του «αδερφού stablecoin», κατέγραψε κι αυτή πτώση. H κατάρρευση αυτή οδήγησε σε σωρεία παρεμβάσεων εκ μέρους του Kwon και του «συμβουλίου» της Luna Foundation Guard (LFG), ενός κονσόρτσιουμ επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, που προσπάθησαν να σώζουν ό,τι σώζεται.

Για τον Kyle Samani «οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα αποδειχθούν -και πάλι- οι μικροεπενδυτές οι οποίοι δεν γνώριζαν τα ρίσκα που κλήθηκαν να επωμιστούν και να αντιμετωπίσουν».

newmoney.gr