Το πετρέλαιο ανεβαίνει και η Σαουδική Αραβία καραδοκεί

Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν ακόμα πιο ψηλά, καθώς η σχετική διαπραγμάτευση γινόταν κοντά στα 64 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, την ώρα που η Σαουδική Αραβία έκανε φανερό ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να διευρύνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Το μεσοπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Δυτικό Τέξας αυξήθηκαν κατά 1,1%. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih δήλωσε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του επικεντρώνονται στη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με συνέντευξη στο RIA Novosti που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή, την ώρα που αυτός θα θέσπιζε αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το πετρέλαιο ανέβηκε σε υψηλό εξαμήνου την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για την εξουδετέρωση των εξαγωγών από το Ιράν, τερματίζοντας μια σειρά απαλλαγών που σήμερα προστατεύουν ορισμένους αγοραστές αργού του Ιράν από αμερικανικές κυρώσεις. Ενώ οι Σαουδάραδες υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τους πελάτες που λείπουν από τις προμήθειες, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας παραμένει αφοσιωμένο σε ένα σύμφωνο με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς προκειμένου να κρατήσει ένα πλαφόν στην παραγωγή.

 
900
Thumbnail

Ποιος ήξερε ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το χρέος των ελληνικών τραπεζών; Το ασταμάτητο κυνήγι αποδόσεων στην Ευρώπη έκανε την Πειραιώς, μια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, να ενεργοποιήσει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επέλεξε τα ομολογιακά δάνεια υψηλής διαβάθμισης (Tier I), αλλά εκείνα της μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα υπόκεινται πλήρως στους κανόνες εγγύησης των επενδυτών, όπου οι κάτοχοι ομολόγων θα πληγούν στην περίπτωση που η τράπεζα αποτύχει.

Ενώ η τράπεζα ενισχύει με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο της, με την εκφόρτωση των επισφαλών δανείων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, η τελευταία έκδοση θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέρυσι, η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Και το αξιοσημείωτο είναι ότι η Πειραιώς έχει βρει πολλούς επενδυτές, παρά όλους τους γνωστούς κινδύνους γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έτσι, η Πειραιώς άντλησε 400 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, με δικαίωμα προαίρεσης του εκδότη μετά από πέντε χρόνια.

Το υψηλό επιτόκιο του 9,75% ήταν σαφώς ελκυστικό για τους αγοραστές, αλλά φέρει επίσης πολλά σημάδια κινδύνου. Η καταβολή αυτού του μεγάλου επιτοκίου στους κατόχους ομολόγων θα είναι ένα βαρύ φορτίο για την τράπεζα. Επίσης, επειδή οι αποδόσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βυθίζονται δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος βελτιώνεται.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η προσφορά θα ήταν αδιανόητη πριν από ένα χρόνο και έρχεται με την παρατεταμένη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στη βελτίωση αυτή βέβαια βοηθούν και οι επικείμενες εθνικές εκλογές, από τις οποίες αναμένεται μια νέα κυβέρνηση υπό την Νέα Δημοκρατία.

article 1