Πετρέλαιο: Προς εβδομαδιαίες απώλειες 10%

Κάτω από το φράγμα των $90 το αμερικανικό αργό

Προς εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 10% οδεύει η τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η τιμές του πετρελαίου καταρρέουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε κοντά στα 89 δολάρια το βαρέλι στις αγορές της Ασίας, με τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς να υποχωρεί σχεδόν 10% αυτή την εβδομάδα. Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε, ενώ τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν. Η αύξηση των τιμών από τη Σαουδική Αραβία και οι προειδοποιήσεις του ΟΠΕΚ+ για περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα δεν ήταν ικανές να συγκρατήσουν την πτώση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να παρουσιάζει οπισθοδρόμηση, ένα ανοδικό μοτίβο που χαρακτηρίζεται από τις βραχυπρόθεσμες τιμές που διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τις πιο μακροπρόθεσμες. Ωστόσο, οι ευρέως παρατηρούμενες διαφορές έχουν μειωθεί απότομα, σηματοδοτώντας μια πιο ελαστική αγορά.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

Το άμεσο spread του Brent -η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του- ήταν 1,63 δολάρια το βαρέλι, από 6,04 δολάρια το βαρέλι πριν από μια εβδομάδα.

Μετά την ανοδική πορεία τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το αργό κινήθηκε πτωτικά, με τις απώλειες να διευρύνονται αυτόν τον μήνα μετά και την υποχώρηση του Ιουνίου και του Ιουλίου. Το sell-off, το οποίο έχει εξαλείψει τα κέρδη που που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Η αγορά εξακολουθεί να κλυδωνίζεται λόγω της μειωμένης ζήτησης στις ΗΠΑ, με την πίεση στην ικανότητα διύλισης να μειώνεται σημαντικά», δήλωσε ο Στίβεν Ίνες,συνεργάτης της SPI Asset Management. Το WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε αύξηση 0,6% στα 89,03 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 0,5% στα 94,54 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

newmoney.gr

 
4776