Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα $70/βαρέλι για πρώτη φορά σε μια διετία

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI ξεπέρασαν τα $70/βαρέλι & έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από Οκτώβριο 2018

Το πετρέλαιο συνέχισε το τιμολογικό του ράλι, ξεπερνώντας τα $70/βαρέλι στη Νέα Υόρκη, λόγω της ανάκαμψης που βασίζεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την αύξηση του εμβολιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) ξεπέρασαν τα $70/βαρέλι κι έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Tα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν στα 2,11 εκατ βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια στιγμή, τα ταξίδια και οι υπολογισμοί για τη ζήτηση πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των προγραμμάτων εμβολιασμού. Το πετρέλαιο-σημείο αναφοράς του Ντουμπάι περνά ένα backwardation, υποδεικνύοντας σύσφιξη της προσφοράς. 

Η πορεία προς την κανονικότητα των ταξιδίων στην χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου και των παραγώγων του στον κόσμο υποστηρίζει την αγορά και φτάνει νέα επίπεδα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαλάρωσε τους κανόνες ταξιδίων για πολλές χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανόμενων της Γαλλίας, του Καναδά και της Γερμανίας.

Το WTI επέδειξε νέα μείωση του spread του έναντι του Brent από τον Νοέμβριο, μετά από παρόμοια αύξηση τον προηγούμενο μήνα. Εάν αυτή η μείωση συνεχιστεί, οι εξαγωγές των ΗΠΑ μπορεί να μειωθούν εάν το WTI χάσει την ανταγωνιστικότητά του.

Παράλληλα, η παραγωγή του πετρελαίου σχιστόλιθου των ΗΠΑ αναμένεται να επιδείξει αύξηση μέχρι και το τέλος του 2022, σύμφωνα με το BloombergNEF. 

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
3708