Tο Κογκρέσο κινείται προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος S-400

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, παρότι η συνάντησή τους τον περασμένο μήνα σχετικά με τη Συρία είχε εξοργίσει την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη στο Λονδίνο, όπου παρακολουθεί τη Σύνοδο Κορυφής για την 70η επέτειο του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ειδικά στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και μια χώρα με ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Μου αρέσει η Τουρκία», δήλωσε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι δεν ήταν σίγουρος αν είχε ήδη προγραμματιστεί συνομιλία με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πάντως το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν περιλαμβάνει σήμερα μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τούρκοι αξιωματούχοι έλεγαν πως ελπίζουν σε ενός είδους αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο στο Λονδίνο. Αλλά ακόμα και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η σχέση μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν θα βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καλλιέργεια δεσμών του Ερντογάν με τη Ρωσία και την στρατιωτική επίθεσή του εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, μια επιχείρηση που ξεκίνησε μετά την απομάκρυνση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή, με απόφαση του ίδιου του Τραμπ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης στις ΗΠΑ δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δυο ηγέτες δεν σχεδίαζαν επίσημη συνομιλία, μόνο και μόνο επειδή ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, αναγνώρισαν την αύξηση της απογοήτευσης στον Λευκό Οίκο με την Άγκυρα, η οποία προχωρεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος ρωσικής αεροπορικής άμυνας.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να θέσει ο ίδιος το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της εξέλιξης: «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία κι άλλες χώρες δεν αναπτύσσονται εναλλακτικά με τις καλές σχέσεις μας με τους συμμάχους μας, αλλά συμπληρωματικά» ανέφερε σε δημοσιογράφους την Τρίτη, περιγράφοντας τη χώρα του ως «απαραίτητο εταίρο στο ΝΑΤΟ».

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Οι επιθέσεις σε συριακό έδαφος και τα ρωσικά όπλα είναι μόνο τα τελευταία επεισόδια της εξωτερικής πολιτικής υψηλού ρίσκου εκ μέρους της Τουρκίας, όπου όμως ο Τραμπ άφησε τους Συμμάχους των ΗΠΑ μόνους τους να ανησυχούν για την προσέγγιση Ουάσιγκτον- Άγκυρας.

Σύμφωνα με επιθυμία του Τούρκου ηγέτη, ο Τραμπ διερεύνησε τη λήψη μέτρων εναντίον ενός Τούρκου κληρικού που ζει στην Πενσυλβάνια (Φετουλάχ Γκιουλέν) και ζήτησε από τους συνεργάτες του να εξετάσουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον μιας τουρκικής τράπεζας (Halkbank) που αντιμετωπίζει κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτη.

Και ενώ το Κογκρέσο κινείται προκειμένου να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος S-400, ο Τραμπ έχει δείξει απροθυμία να τιμωρήσει τη χώρα και έχει κατηγορήσει τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, για την προσέγγιση του Ερντογάν με τη Μόσχα.

Πηγή: Bloomberg/Newmoney.gr

 
1734
Thumbnail

Νέα πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη Κίνας, ασκώντας κριτική στο σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

«Γιατί δανείζει χρήματα η Παγκόσμια Τράπεζα στην Κίνα;», διερωτάται ο Τραμπ σε ποστ που ανέβασε στο τουίτερ τη νύχτα της Παρασκευής. «Είναι δυνατόν; Η Κίνα έχει πολλά χρήματα και αν δεν έχουν, τα δημιουργούν. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!».

,

ασεεδ

ad1mobile
,

Το τουίτ του ανέβηκε μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σίβεν Μνούτσιν, ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχέδιο της τράπεζας, που μέχρι στιγμής φέτος έχει δανείσει στην Κίνα πάνω από 1 δισ. δολ.

ad1mobile

Πολλοί γερουσιαστές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους γι’ αυτό που περιέγραψαν ως αιφνιδιαστικά σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας να συνεχίσει να δανείζει στην Κίνα παρά την ταχεία της ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το κατα κεφαλήν ΑΕΠ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κάνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην Παγκόσμια Τράπεζα που δανείζει με χαμηλό επιτόκιο σε κράτη με χαμηλά έσοδα.

ad2mobile

Το οικονομικό έτος 2019 ο δανεισμός της Κίνας μειώθηκε στο 1,3 δισ. δολ. από 2,4 δισ. το 2017.

(Bloomberg - newmoney)
 

article 1