Πλάνο ρωσόφιλης Οργάνωσης για εξάρτηση Βουλγαρίας από Μόσχα 

Η Σόφια κατηγορεί τον επικεφαλής ρωσόφιλης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών για κατασκοπεία

Το κείμενο στα αγγλικά εδώ.

(Bloomberg) - Η Βουλγαρία κατηγόρησε τον επικεφαλής μιας ρωσόφιλης οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών για κατασκοπεία, υποστηρίζοντας ότι παρείχε πληροφορίες για να βοηθήσει στη μετατόπιση της γεωπολιτικής τροχιάς του βαλκανικού έθνους.

Η κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι παρέμειναν «εγκάρδιοι», ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, παρά τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ένδειξης αυστηρότερης ρητορικής πριν από τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, η Βουλγαρία επέκρινε το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με σχόλια για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αν και δεν αποκάλυψε κρατικά μυστικά, Εισαγγελείς στη Σόφια δήλωσαν την Τρίτη ότι ο Nikolay Malinov, Πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος Ρωσόφιλων, αντιμετωπίζει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης για παροχή πληροφοριών σε ερευνητικό ινστιτούτο και μη κυβερνητικό οργανισμό στη Ρωσία.

Τα γραπτά του Malinov στα ρωσικά προτείνουν να αλλάξει η γεωπολιτική πορεία της Βουλγαρίας από τον "Δυτικό κόσμο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία", μεταξύ άλλων με τη μεταφορά βασικών ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων σε ρωσική ιδιοκτησία, δημιουργώντας τηλεοπτικό κανάλι και πολιτικό κόμμα, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Ivan Geshev.

Ο Μαλινόφ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση €50.000 ευρώ και του απαγορεύθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. 

Το κινητό του τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο όταν το Bloomberg προσπάθησε να τον προσεγγίσει.

Slav Okov
 
1344
Thumbnail

Aaron Eglitis

ad1mobile

Η Μολδαβία ζήτησε βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για να προσαγάγει στη δικαιοσύνη συμμετέχοντες σε απάτη ύψους $1 δις, η οποία οδήγησε στη διάσωση τριών τραπεζών της χώρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Andrei Nastase δήλωσε ότι συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του FBI και τους παρέδωσε επιστολή ζητώντας τη βοήθειά του.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η επιστολή "έθεσε στην ημερήσια διάταξη του FBI την κλοπή του δισεκατομμυρίου, το πλυντήριο της διεθνούς μαφίας και όλα τα άλλα σχέδια που κατέστρεψαν το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα και στέρησαν τη χώρα μας από τις πολύ απαραίτητες πηγές", δήλωσε την Τετάρτη σε μία ανάρτηση στο Facebook.  Το FBI έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθούσαν, είπε.

Η πρώην Σοβιετική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων συγκλονίστηκε από την κλοπή του 2014 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Maia Sandu ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και ο τραπεζικός τομέας αναδιοργανώθηκε και πωλήθηκε σε ξένους επενδυτές.

article 1