Πληθωρισμός: Συνεδρία ΕΚΤ και ανακοινώσεις σήμερα από Λαγκάρντ

Η σημερινή συνεδρίαση (28/10) της ΕΚΤ αποτελεί ένα κομβικό σημείο - Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές που είναι αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών αλλά και τους επενδυτές που αναρωτιούνται για τις συνέπειες του πληθωρισμού, ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση και ότι δεν πρόκειται να βγει εκτός ελέγχου.

Τις παραμονές της δημοσιοποίησης των στοιχείων που θα δείξουν ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι η ταχύτερη από το 2008, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα εξηγήσει το πώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ αδύναμες για να κάνουν τους φορείς χάραξης πολιτικής να υπαναχωρήσουν από τη στρατηγική στήριξης της οικονομίας, ακόμα κι αν άλλες κεντρικές τράπεζες κάνουν ακριβώς αυτό.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Συνδυάζοντας αυτό το δυσνόητο μήνυμα, η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης πλήττεται από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ανταλλακτικών και πρώτων υλών, που σε συνδυασμό με το άλμα του κόστους ενέργειας προκαλεί άνοδο των τιμών καταναλωτή γεγονός που συμπιέζει το κόστος ζωής.

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οπότε οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που θα έχουν στα χέρια τους νέα οικονομικά στοιχεία και προβλέψεις, θα αποφασίσουν για το μέλλον του προγράμματος στήριξης μέχρι τον Μάρτιο, που λήγει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1.85 τρισ. Ευρώ.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg
Όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, το κόστος ενέργειας από μόνο του θα μπορούσε σύντομα να ασκήσει αρκετή πίεση στις τιμές ώστε ο πληθωρισμός να υπερβεί τον στόχο του 2% της ΕΚΤ .

γ
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου που αναμένονται την Παρασκευή όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι, θα παρουσιάσουν νέα άνοδο στο 3,7%. Στη Γερμανία, η μέση πρόβλεψη είναι για 4,5%, αν και οικονομολόγοι της Bank of America, της JPMorgan και της Berenberg υπολογίζουν ότι μπορεί να ανέλθει στο εντυπωσιακό 4,7%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαγκάρντ θα συμμεριστεί την επικρατούσα άποψη της ΕΚΤ ότι όσο μεγάλη κι αν φαίνεται η άνοδος του πληθωρισμού, θα εξασθενίσει.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι ίδιοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος, Φίλιπ Λέιν, αναφέρει ότι έχει «πολύ βάσιμους λόγους» να πιστεύει ότι η άνοδος δεν θα διαρκέσει, ενώ ορισμένα γεράκια προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο από ό,τι εκτιμάται επί του παρόντος.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα αποχωρήσει στις 31 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι «θα είναι κρίσιμο να μην εξετάζουμε μονόπλευρα τους αποπληθωριστικούς κινδύνους, αλλά να μην ξεχνάμε ούτε τους πιθανούς πληθωριστικούς κινδύνους».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές, συχνά επισημαίνουν τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς ως βασικό παράγοντα καθώς ο κίνδυνος των υψηλότερων μισθολογικών απαιτήσεων θα μπορούσε να παγιώσει τις αυξήσεις των τιμών. Μέχρι στιγμής, πάντως, σημειώνει το Bloomberg, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι συμβαίνει αυτό.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4509