Πληθωριστική «καταιγίδα» στις αγορές

Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των πολύτιμων μετάλλων

Αβέβαιο διαφαίνεται το οικονομικό μέλλον σύμφωνα με τους επικεφαλής δύο μεγάλων τραπεζών τη στιγμή που ο αυξημένος πληθωρισμός φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα με δηλώσεις των Axel Weber (UBS Group) και Piyush Gupta (DBS Group Holdings) στο Bloomberg New Economy Forum της Σιγκαπούρης την Τετάρτη, ο υψηλός πληθωρισμός ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της PIMCO, John Studzinski, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να θυμηθούμε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 31 ετών και πρόκειται να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα».

Οι τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορών έχουν επιδείξει κατακόρυφη αύξηση τη στιγμή που οι οικονομίες ανά τον πλανήτη προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία και οι εφοδιαστικές αλυσίδες «τεντώνονται» στα όριά τους. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο 0,7% από το 3,4% του Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον, το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -0,3%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Μάλτα (1,4%), στην Πορτογαλία (1,9%), στη Φινλανδία και στην Ελλάδα (2,8% και στις δύο χώρες).

Από την άλλη, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (8,2%), την Εσθονία (6,8%), και την Ουγγαρία (6,6%).

Οι λόγοι που συνέβαλαν στην αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού της ευρωζώνης ήταν η ενέργεια (2,2%), ο κλάδος των υπηρεσιών (0,86%), και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,55%).

Εκτός της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σε υψηλό δεκαετίας. 

Ασφαλή περιουσιακά στοιχεία
Σύμφωνα με τον Weber, οι επενδυτές που συνεργάζονται με τη UBS αποφεύγουν, πια, τις ρισκοβόρες επενδύσεις και επενδύουν στην ασφάλεια των πολύτιμων μετάλλων, προσπαθώντας να προστατευτούν από τον πληθωρισμό.

Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,47% στα $1.859,2/ουγγιά ενώ το ασήμι κατέγραψε παρόμοια αύξηση της τάξης του 1,14% στα $25,1/ουγγιά. Ανοδική ήταν και η πορεία του παλλάδιου, κατά 0,24% στα $2.166,54/ουγγιά και της πλατίνας κατά 1,03% στα $1.074,38/ουγγιά.

newmoney.gr

 
5040