Ποια χώρα εξισώνει φορολογικά μετοχές και κρυπτονομίσματα

Κατά 50% θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη από τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα - Τα κίνητρα και οι στόχοι της δράσης

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους στα κέρδη από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα κατά 50% από το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ειλικρινείς δηλώσεις εισοδήματος από τις εν λόγω συναλλαγές.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στα εισοδήματα από τα εν λόγω κέρδη σε 15% από 30,5%, που βρίσκεται σήμερα, με χρονικό σημείο εκκίνησης το 2022, εναρμονίζοντάς τον με το ισχύον φορολογικό καθεστώς για κέρδη από μετοχές και μερίσματα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ούγγροι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι μεγάλο μέρος των επενδυτών φοροδιαφεύγει λόγω του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας Μιχάλι Βάργκα, με παρέμβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει «αρκετά δισεκατομμύρια φιορίνια» ή αρκετά εκατομμύρια δολάρια, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την εν λόγω φορολογική πρωτοβουλία.

Χαρακτήρισε μάλιστα την κίνηση «σημαντικό βήμα» για την ενίσχυση της προβολής της αγοράς crypto της χώρας.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «δίνουν αγώνα» για ρύθμιση της αγοράς των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που γίνεται όλο και πιο σκληρός λόγω της εντυπωσιακής ανόδου του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι συναλλαγές θα διέπονται από την αρχή της διαφάνειας και η φορολογία των σχετικών κερδών θα είναι η αρμόζουσα.

Ενώ χώρες όπως ο Καναδάς έχουν υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση ως προς το «ξετρύπωμα» των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, η κίνηση της Ουγγαρίας συμβαδίζει με γενικότερη φορολογική πολιτική της που προβλέπει φοροελαφρύνσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπο με απώτερο στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κατ’ επέκταση των φορολογικών της εσόδων.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
3835