Oι ανατολικές οικονομίες του μπλοκ είναι οι μόνες που διαφοροποιούνται

Οι ανατολικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άντεξαν στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πλήγμα που συνέβαλε στην συρρίκνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου – και πιθανώς και της Γερμανίας -, καθώς η άνθηση της απασχόλησης και η τόνωση της οικονομίας διατηρούν ζωντανή την ανάπτυξη.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αν και η ετήσια ανάπτυξη υποχώρησε λίγο στην περιοχή το τελευταίο τρίμηνο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία ηγήθηκαν μιας οικονομικής επέκτασης εντός της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνες των αναλυτών του Bloomberg. Ακόμη και η πιο αδύναμη από τις έξι ανατολικές οικονομίες που ανέφεραν δημοσιονομικά στοιχεία την Τετάρτη πιθανότατα αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 2,6%.

Με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να αποδυναμώνει την παραγωγή σε όλο τον κόσμο και το Brexit να βλάπτει περαιτέρω την ΕΕ, οι ανατολικές οικονομίες του μπλοκ είναι οι μόνες που διαφοροποιούνται. Τα νοικοκυριά παίρνουν νέες υποθήκες και αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα, καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα.

«Έχουμε δει διψήφια αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, αντανακλώντας τη βελτίωση της οικονομίας και την ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Gabor Gablini, πρόεδρος της Ουγγρικής Ένωσης Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για περαιτέρω ανάπτυξη προέρχεται από το εξωτερικό».

Στην Ουγγαρία, η χαλαρή νομισματική πολιτική συνδυάστηκε με κρατικά δάνεια, με σκοπό να βάλουν περισσότερα μετρητά στα χέρια των οικογενειών.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στοχεύει σε μια ανάπτυξη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεσμεύτηκε για δύο γύρους μέτρων τόνωσης το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα, η οποία διευθύνεται από έναν στενό σύμμαχο του Ορμπάν, έχει χαλαρώσει την πολιτική της περισσότερο από τις άλλες κεντρικές τράπεζες της περιοχής και έχει ανακοινώσει προγράμματα για την ενίσχυση των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πολωνία, όπου η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες πριν τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Για μια περιοχή που είναι βαθιά ενσωματωμένη στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, το κύριο ερώτημα είναι εάν η εγχώρια στήριξη θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ορισμένες χώρες με λιγότερο υποστηρικτικές πολιτικές αισθάνονται ήδη το χτύπημα από τις παγκόσμιες αναταραχές.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

«Αν και η περιοχή σχεδόν αποσυνδεθεί από τη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο, οι κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη», ανέφερε σε σημείωμα ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co., Jose Cerveira.

(newmoney - Bloomberg)

 
1202
Thumbnail

Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λέει η JPMorgan Chase & Co. Οι μετοχές θα αναρριχηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η βασική καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007, προκαλώντας φόβους για οικονομική ύφεση. Αλλά αυτή η διόρθωση είναι πιθανό να είναι σύντομη και οι μετοχές των ΗΠΑ θα ανακάμψουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka, καθώς τα κίνητρα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθησυχάζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Ακόμη και αν ο γνωστός προάγγελος της ύφεσης αποδειχθεί σωστός (σ.σ η καμπύλη αποδόσεων), η JPMorgan λέει ότι οι επενδυτές θα έχουν ακόμα χρόνο να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη, αφού οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων στο παρελθόν προηγήθηκαν της οικονομικής ύφεσης έως και κατά 17 μήνες. Η απόδοση των μετοχών παρέμεινε κατά μέσο όρο περίπου στο 10% στους 12 μήνες μετά από μια αναστροφή της καμπύλης, σύμφωνα με την JPMorgan.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, οι μετοχές θα φτιάξουν νέα υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan. «Αυτή η εξέλιξη, ενισχύει τις πιθανότητες για δυνητική κορύφωση της αγοράς σε αυτόν τον κύκλο, το καλοκαίρι του 2020».

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι στο παρελθόν η αντιστροφή της καμπύλης ήταν ένα σημάδι της υπερβολικής αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, της επιδεινούμενης αγοράς εργασίας και των αυστηρότερων όρων δανεισμού. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι το αντίθετο, με τα πραγματικά επιτόκια μόλις να υπερβαίνουν το μηδέν.

«Η αντιστροφή της καμπύλης μπορεί να είναι μία ένδειξη ακραίας νευρικότητας στην αγορά προς το παρόν, παρά μίας ένδειξη ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

article 1