Oι ανατολικές οικονομίες του μπλοκ είναι οι μόνες που διαφοροποιούνται

Οι ανατολικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άντεξαν στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πλήγμα που συνέβαλε στην συρρίκνωση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου – και πιθανώς και της Γερμανίας -, καθώς η άνθηση της απασχόλησης και η τόνωση της οικονομίας διατηρούν ζωντανή την ανάπτυξη.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Αν και η ετήσια ανάπτυξη υποχώρησε λίγο στην περιοχή το τελευταίο τρίμηνο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία ηγήθηκαν μιας οικονομικής επέκτασης εντός της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνες των αναλυτών του Bloomberg. Ακόμη και η πιο αδύναμη από τις έξι ανατολικές οικονομίες που ανέφεραν δημοσιονομικά στοιχεία την Τετάρτη πιθανότατα αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 2,6%.

Με τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να αποδυναμώνει την παραγωγή σε όλο τον κόσμο και το Brexit να βλάπτει περαιτέρω την ΕΕ, οι ανατολικές οικονομίες του μπλοκ είναι οι μόνες που διαφοροποιούνται. Τα νοικοκυριά παίρνουν νέες υποθήκες και αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα, καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα.

«Έχουμε δει διψήφια αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, αντανακλώντας τη βελτίωση της οικονομίας και την ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Gabor Gablini, πρόεδρος της Ουγγρικής Ένωσης Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για περαιτέρω ανάπτυξη προέρχεται από το εξωτερικό».

Στην Ουγγαρία, η χαλαρή νομισματική πολιτική συνδυάστηκε με κρατικά δάνεια, με σκοπό να βάλουν περισσότερα μετρητά στα χέρια των οικογενειών.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας στοχεύει σε μια ανάπτυξη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δεσμεύτηκε για δύο γύρους μέτρων τόνωσης το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα, η οποία διευθύνεται από έναν στενό σύμμαχο του Ορμπάν, έχει χαλαρώσει την πολιτική της περισσότερο από τις άλλες κεντρικές τράπεζες της περιοχής και έχει ανακοινώσει προγράμματα για την ενίσχυση των δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πολωνία, όπου η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες πριν τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Για μια περιοχή που είναι βαθιά ενσωματωμένη στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, το κύριο ερώτημα είναι εάν η εγχώρια στήριξη θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ορισμένες χώρες με λιγότερο υποστηρικτικές πολιτικές αισθάνονται ήδη το χτύπημα από τις παγκόσμιες αναταραχές.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

«Αν και η περιοχή σχεδόν αποσυνδεθεί από τη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο, οι κίνδυνοι υπάρχουν ακόμη», ανέφερε σε σημείωμα ο οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co., Jose Cerveira.

(newmoney - Bloomberg)

 
1760
Thumbnail

(Bloomberg) - Η Δανέζικη Αστυνομίας έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 20 άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα.

ad1mobile

Οι ύποπτοι είχαν «τόσο την πρόθεση όσο και την ικανότητα» να διεξάγουν τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (11/12) ο Flemming Drejer, Επικεφαλής Αστυνομικός Επιθεωρητής και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

ad2mobile

Τα σχόλια ακολούθησαν μια δήλωση της Αστυνομίας νωρίτερα την Τετάρτη προειδοποιώντας το κοινό ότι οι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εν μέσω ανησυχίας ότι «σχεδιάστηκε μια τρομοκρατική επίθεση με ισλαμικό κίνητρο».

Πολλές αστυνομικές επιδρομές αποκάλυψαν υλικά που χρησιμοποιούνται σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα.  Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα ήταν ο στόχος οποιασδήποτε επίθεσης.

article 1