Ποιος τουρκικός κολοσσός «μπαίνει» στην ιαπωνική Hitachi

Μέχρι πρότινος, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε προχωρημένες συνομιλίες βρίσκονται ο τουρκικός κολοσσός οικιακών συσκευών, Arcelik, και η αντίστοιχη ιαπωνική βιομηχανία οικιακών ειδών Hitachi, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας πώλησης του 60% των μετοχών της δεύτερης για περίπου 300 εκατ. δολάρια και την κοινή λειτουργία της επιχείρησης.

Η πιθανή συμφωνία θα προσθέσει 83 δισ. δολάρια εκποιήσεων που ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές εταιρείες φέτος, αύξηση 38% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σε δήλωσή της το Bloomberg News, η Hitachi ανέφερε πως έχει προχωρήσει σε προσφορά, καθώς επιδιώκει να εξορθολογίσει την επιχείρησή της, ενώ  τον Σεπτέμβριο αποχώρησε, επίσης, από ένα πυρηνικό έργο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Arcelik, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, έχει συζητήσει διάφορες πιθανότητες – μέσω των διαπραγματεύσεων -που θα αφορούν είτε μια ολοκληρωμένη αγορά ή μια μορφή δίοικησης της επιχείρησης από κοινού, ενώ στις συζητήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η εγχώρια διανομή των λευκών αγαθών της  Hitachi, στην Ιαπωνία, την οποία σκοπεύει να διατηρήσει.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μέχρι πρότινος, δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς. Τα προηγούμενα χρόνια, η Hitachi είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον από άλλες επιχειρήσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος, με τους εκπροσώπους της Arcelik να μην έχουν προβεί σε δηλώσεις, ενώ εκπρόσωπος της Hitachi είπε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή, καθώς η εταιρεία εξετάζει τρόπους για να ενισχύσει την εταιρική της αξία.

Η Arcelik, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οικιακών συσκευών στην Τουρκία και αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο πωλήσεων σε πάνω από 12 μάρκες επώνυμων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Beko, Flavel, Grundig και Altus. Επιπλέον, έχει επεκταθεί μέσω εξαγορών, αγοράζοντας εταιρείες όπως η Defy Appliances Pty της Νότιας Αφρικής και το Dawlance Group του Πακιστάν.

Η τούρκικη εταιρεία έχει εδραιώσει την επιχειρηματική της παρουσία στην περιοχή της Ασίας ως βασική αγορά ανάπτυξης και πέρυσι συμφώνησε να αγοράσει τον έλεγχο της εταιρείας που λειτουργεί το εμπορικό σήμα της Singer, στο Μπαγκλαντές.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg
 

 
3705