Πώς η Evergrande «βύθισε» την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων

Πόσα δισ. έχασαν σε μια μέρα

Χθες Δευτέρα (20/9), οι παγκόσμιες αγορές βυθίστηκαν εξαιτίας της ανησυχίας που επικρατεί για το μέλλον του Κινεζικού Ομίλου real estate, Evergrande. Ως αποτέλεσμα, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχασαν συνολικά 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μόνο μέρα.

Η ταμειακή κρίση στην Evergrande, τον πιο χρεωμένο όμιλο στην Κίνα σε συνδυασμό με την κανονιστική καταστολή της αγοράς ακινήτων στη συγκεκριμένη χώρα, προκάλεσε έντονους φόβους για πιθανή οικονομική μετάδοση. Οι αγορές αντέδρασαν επίσης στην προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για μια επικείμενη οικονομική καταστροφή σε περίπτωση που οι νομοθέτες αποτύχουν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

H συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων παρουσίασε πτώση 1,7% – η μεγαλύτερη από τον Μάιο. Πιο αναλυτικά, το ισχυρότερο πλήγμα υπέστη ο Mr. Tesla, Έλον Μασκ, αφού η περιουσία του συρρικνώθηκε κατά 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια και διαμορφώθηκε έτσι, στα 198 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Ακολουθεί, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος ο οποίος έχασε συνολικά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πλέον, η καθαρή του αξία εκτιμάται στα 194,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Evergrande Χούι Κα Γιαν συνέχισε την καθοδική πορεία του καθώς οι μετοχές της εταιρείας του άγγιξαν το χαμηλό δέκα ετών. Η περιουσία του ανέρχεται τώρα στα μόλις 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεγαλύτερη άνοδος στην αξία του ήταν το 2017, όταν άξιζε τουλάχιστον 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Παράλληλα, σύμφωνα με το δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, η υπόθεση της Evergrande επηρέασε σημαντικά και τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων του Χονγκ Κονγκ. Οι δισεκατομμυριούχοι Λι Σάου Κι, Γιανγκ Χουιγιάν, Λι Κα-σινγκ και Χένρι Τσενγκ έχασαν συνολικά περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Κόλιν Χουάνγκ, ο ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo Inc., έχει χάσει τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στον κόσμο φέτος. Συγκεκριμένα, 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια «έκαναν φτερά» φέτος, συμπεριλαμβανομένων 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα.

Πηγή: Bloonmberg/newmoney

 
4300