Πώς να χάσετε 4,6 εκατ. δολάρια σε 10 μέρες στο Χονγκ Κονγκ

Η Capital Economics προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 30% τα επόμενα πέντε χρόνια

Ένας μυστηριώδης αγοραστής έχει χάσει μια κατάθεση ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ ($ 4,6 εκατομμύρια) μετά την απόσυρσή του από τα σχέδια για αγορά ενός σπιτιού στην πιο ακριβή γειτονιά του Χονγκ Κονγκ.

Η πώληση ακυρώθηκε μόλις δέκα ημέρες αφού το άγνωστο πρόσωπο συμφώνησε να αγοράσει ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων με πισίνα και ιδιωτικό κήπο στην κορυφή του όρους Nicholson για 722 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ένα κρατικό έγγραφο.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Ένα σπίτι στην ίδια περιοχή πέρυσι πωλήθηκε για περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, καθιστώντας την περιοχή αυτή ως την πιο ακριβή στα ακίνητα της Ασίας με βάση την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από τότε, η περίοδος περίπου 15 ετών μεγάλης ανόδου στις τιμές ακινήτων που έκανε το Χονγκ Κονγκ διαβόητο για την λιγότερο προσιτή αγορά ακινήτων σε όλο τον κόσμο, έχει τελειώσει.

Η πτώση από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν βάλει φρένο τις τιμές των κατοικιών, οι οποίες μειώνονται περίπου κατά 8% από την κορυφή στην οποία είχαν φτάσει τον Αύγουστο.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Η κάμψη μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς η Capital Economics προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 30% τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της κάμψης κατά 15% το 2019, σύμφωνα με σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

 
884
Thumbnail

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στη γερμανική ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, ενεπλάκη η Deutsche Bank.

Πρόκειται για το φορολογικό σκάνδαλο, το οποίο έχει γίνει γνωστό με την επωνυμία «Cum Ex» και συνδέει στελέχη της Deutsche Bank, όπως είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκάρθ Ρίτσι και οι δύο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι, Άνσου Γιάιν και Γιόζεφ Άκερμαν με παράνομες δραστηριότητες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Για τον CEO, Κρίστιαν Ζέβινγκ, ο οποίος προσπαθεί να «διορθώσει» οδυνηρά σφάλματα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας των τελευταίων ετών, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Η Deutsche Bank είναι μόνο μία από τις πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο και η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν ενεργούσε ως αγοραστής ή πωλητής στις συμφωνίες Cum-Ex. Αλλά ο Γερμανός δανειστής κέρδισε από την εξυπηρέτηση πελατών που ειδικεύονται σε τέτοιες συναλλαγές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την γερμανική ποινική έρευνα και το Bloomberg.

Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός είχε πελάτες Cum-Ex που δανείστηκαν μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,13 δισεκατομμύρια δολάρια). Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας από το 2008 έως το 2011, η τράπεζα ανέλαβε πελάτες οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά τέτοιες συμφωνίες. 

Μια γερμανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Deutsche Bank είχε ακόμη μια συμφωνία διανομής κερδών με μια εταιρεία που εξειδικεύεται στις συναλλαγές. Μεταξύ των βασικών προσώπων που εμπλέκονται στη δουλειά της Cum-Ex στην Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές, ήταν ο Simon Pearson και ο Joe Penna, πρώην διευθυντικά στελέχη που εγκατέλειψαν την τράπεζα το 2009.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Deutsche Bank δήλωσε ότι «δεν συμμετείχε ποτέ σε μια οργανωμένη αγορά Cum-Ex ούτε ως σύντομος πωλητής ούτε ως αγοραστής Cum-Ex». Αναγνωρίζει όμως ότι «ως κύριος συμμετέχων στις κεφαλαιαγορές, η Deutsche Bank συμμετείχε σε Cum- Ex πράξεις πελατών της» και δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

«Δεν συμμετείχα προσωπικά σε καμία δραστηριότητα Cum-Ex και είμαι πολύ σίγουρος ότι η έρευνα δεν θα δείξει καμία προσωπική μου συμμετοχή», ανέφερε ο Ρίτσι σε μήνυμα που έστειλε η τράπεζα.

article 1