Πόσο εισόδημα πρέπει να έχεις για να είσαι στο 1%; 

Οι πλούσιοι των πλουσίων ανά τον κόσμο – Πόσα είναι τα εισοδήματα, ποια η φορολογία, πόσα τους στοιχίζει η νταντά

Από την περίοδο της κρίσης, η ανισότητα εισοδημάτων προσελκύει την προσοχή των οικονομολόγων, πολιτικών και δημοσιογράφων και είναι πιθανό να μην συζητήθηκε τίποτα περισσότερο απ’ όσο ο όρος «ένα τοις εκατό». Όρος που περιγράφει τους ανθρώπους που αποτελούν το 1% με τα υψηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο ο όρος αυτός  περιγράφει μια ευρύτερη ομάδα ατόμων ως προς τα εισοδήματά τους, ανάλογα με την χώρα διαμονής τους. 

Τι κάνουν
Τα εισοδήματα ποικίλουν ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστείς 11 άτομα που ανήκουν στο 1% της Ινδίας, μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας, για να βρεθείς στα ίδια επίπεδα ενός ατόμου στο 1% των, πλούσιων σε πετρέλαιο, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται κάπου στην μέση.

Δηλαδή ενώ στην Ινδία με εισοδήματα πέραν των 81,000 (δολαρίων Αμερικής) ανήκεις στο 1% των πλουσίων της χώρας, στα ΗΑΕ χρειάζεσαι τουλάχιστον εισοδήματα της τάξεως των $891,000 ετησίως για να συγκαταλέγεσαι στο 1% των πλουσίων της χώρας.

>>> Ροή ειδήσεων Brief - Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στην Κίνα για να βρίσκεσαι στο 1% πρέπει να έχεις ετήσια εισοδήματα πέραν των $105,000, στην Γαλλία $215,000, στο Ηνωμένο Βασίλειο $290,000.  

Ετήσιο ελάχιστο εισόδημα για να ανήκεις στο 1% σε διάφορες χώρες: 


Τι δίνουν στο κράτος
Στις πλείστες αναπτυγμένες χώρες, οι 1% δεν κρατάνε για τον εαυτό τους όσα κερδίζουν. Ένα μεγάλο ποσοστό των ετήσιων εισοδημάτων τους πάνε στην κυβέρνηση σε μορφή φόρου εισοδήματος.

Σε αρκετές μάλιστα χώρες το υψηλότερο ποσοστό φόρου εισοδήματος αφορά αποκλειστικά και μόνο τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το 1% με τα υψηλότερα εισοδήματα. 

Στη Γαλλία η φορολογία αγγίζει σχεδόν το 50%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ν. Αφρική και Κίνα η φορολογία βρίσκεται στο 45%. Ακολουθεί η Ελβετία με 40% ενώ μεταξύ 30 και 38% κυμαίνονται οι φορολογίες σε ΗΠΑ, Ινδία και Καναδά. Αντίθετα σε Σιγκαπούρη και Βραζιλία το μέγιστο ποσοστό φορολογίας εισοδήματος είναι μεταξύ του 20% και 28%. ΗΑΕ και Μπαχρέιν έχουν μηδενική φορολογία εισοδήματος. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ποιοι είναι οι 10 πιο πλούσιοι άνθρωποι <<<

Τι ξοδεύουν 
Το κόστος των ανέσεων είναι επίσης σχετικό, αναλόγως της χώρας διαμονής. Με το ποσό για παράδειγμα που στο LA αγοράζεις ένα αρχοντικό, στο Monaco αγοράζεις ένα αξιόλογο διαμέρισμα. Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα των παιδιών, όπου το κόστος διαφέρει από χώρα σε χώρα. 

Πιο κάτω ο πίνακας παρουσιάζει το κόστος για ένα σπίτι, τα δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο καθώς και το τι στοιχίζει μια έμπειρη νταντά.