Πόσο εξαρτημένος είσαι στον «καφέ» - Κινδυνέυει από την ξηρασία

Οι άσχημες αυτές καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή σε 10 εκατομμύρια σάκους καφέ

Η παραγωγή καφέ στην Ινδονησία είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, μετά από μια περίοδο ξηρασίας που μάρανε την ανθοφορία του φυτού και “ξέγραψε” τις προοπτικές που υπήρχαν για την ποσότητα συγκομιδής του επόμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μια ένωση εταιρειών του κλάδου.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο στην ποικιλία robusta, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή καφέ εσπρέσο και σε άλλα στιγμιαία ροφήματα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των καλλιεργειών βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού Σουμάτρα, δηλαδή σε περιοχές που έχουν πληγεί από την ξηρασία. Ορισμένες καλλιέργειες καφέ arabica, καλλιεργούνται στη βόρεια Σουμάτρα και στο νησί Ιάβα.

Οι άσχημες αυτές καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή σε 10 εκατομμύρια σάκους καφέ στην προσεχή χρονιά που αρχίζει από τον Απρίλιο, έναντι 11,5 έως 12 εκατομμυρίων σάκων καφέ που συλλέχθηκαν φέτος, δήλωσε ο Μελιόνο Σοεσίλιο, επικεφαλής του τμήματος επεξεργασίας καφέ στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών που εξάγουν καφέ της Ινδονησίας. Η συγκομιδή αυτή -αν τελικά φτάσει σε αυτά τα όρια- θα είναι η μικρότερη μετά την περίοδο 2011-2012, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Κάθε σάκος περιέχει περίπου 60 κιλά καφέ.

 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Τα βασικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τον καφέ robusta που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα χρόνων τον Οκτώβριο, λόγω της υπερπροσφοράς του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τότε ως τώρα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 10% και μια πιθανή συρρίκνωση της ποσότητας που θα παραχθεί του χρόνου στην Ινδονησία θα ήταν δυνατόν να επεκτείνει αυτή την αύξηση, καθώς αυξάνεται το κόστος για τον εσπρέσο και τους στιγμιαίους καφέδες. Τα futures για τις παραδόσεις Ιανουαρίου έκλεισαν στα $1.388 στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

«Η ξηρασία είναι αρκετά σοβαρή», δήλωσε ο Σοεσίλιο τη Δευτέρα. «Οι βροχοπτώσεις εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες επαρχίες ως προς την παραγωγή καφέ. «Τα πεδινά μέρη έχουν επηρεαστεί περισσότερο, με την παραγωγή σε αυτές τις περιοχές να πέφτει πιθανότατα κατά 30% έως 40% το επόμενο έτος» καθώς τα δέντρα έχουν μαραθεί και η ανθοφορία έχει αποτύχει, συμπλήρωσε σε γραπτό του μήνυμα.

 
1734
Thumbnail

Νέα πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη Κίνας, ασκώντας κριτική στο σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

«Γιατί δανείζει χρήματα η Παγκόσμια Τράπεζα στην Κίνα;», διερωτάται ο Τραμπ σε ποστ που ανέβασε στο τουίτερ τη νύχτα της Παρασκευής. «Είναι δυνατόν; Η Κίνα έχει πολλά χρήματα και αν δεν έχουν, τα δημιουργούν. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!».

,

ασεεδ

ad1mobile
,

Το τουίτ του ανέβηκε μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Σίβεν Μνούτσιν, ότι η κυβέρνηση αντιτίθεται στο σχέδιο της τράπεζας, που μέχρι στιγμής φέτος έχει δανείσει στην Κίνα πάνω από 1 δισ. δολ.

ad1mobile

Πολλοί γερουσιαστές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους γι’ αυτό που περιέγραψαν ως αιφνιδιαστικά σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας να συνεχίσει να δανείζει στην Κίνα παρά την ταχεία της ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το κατα κεφαλήν ΑΕΠ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ κάνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην Παγκόσμια Τράπεζα που δανείζει με χαμηλό επιτόκιο σε κράτη με χαμηλά έσοδα.

ad2mobile

Το οικονομικό έτος 2019 ο δανεισμός της Κίνας μειώθηκε στο 1,3 δισ. δολ. από 2,4 δισ. το 2017.

(Bloomberg - newmoney)
 

article 1