Πού μεταναστεύουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι

Ποιες συνθήκες ωθούν στη μετανάστευση των εκατομμυριούχων

Περίπου 108.000 εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν διασυνοριακά πέρυσι, ποσοστό 14% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου του 2013, σύμφωνα με τον New World Wealth που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι κορυφαίοι προορισμοί, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία, ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε περίπου 3.000 εκατομμυριούχους να αναχωρούν πέρυσι λόγω Brexit εξαιτίας και της φορολογίας.

Τα ποσοστά μετανάστευσης του πλούτου δείχνουν ότι επηρεάζονται από τις τρέχουσες συνθήκες - όπως το έγκλημα, η έλλειψη επιχειρηματικών ευκαιριών ή οι θρησκευτικές εντάσεις - ενώ μπορούν επίσης να αποτελέσουν βασικό μελλοντικό δείκτη, δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής της έρευνας στο New World Wealth.

"Μπορεί να είναι ένα σημάδι των αρνητικών πραγμάτων που έρχονται, καθώς τα πλούσια άτομα είναι συχνά οι πρώτοι που εγκαταλείπουν μια χώρα αφού  έχουν τα μέσα να φύγουν αντίθετα από τους πολίτες της μεσαίας τάξης", δήλωσε.

Κορυφαίοι προορισμοί

Η Αυστραλία καταλαμβάνει  τις περισσότερες θέσεις στις "λίστες επιθυμιών" για τους μετανάστες λόγω της ασφάλειας, της έλλειψης  φόρου κληρονομιάς και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης, ξεχωρίζει για τη συνεχή ανάπτυξή της, έχοντας ξεφύγει από τη χρηματοοικονομική κρίση χωρίς να έχει υποστεί ζημιές ενώ απέφυγε και τις υφέσεις τα τελευταία 27 χρόνια.

Οι ΗΠΑ ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός το 2018, με τις προτιμώμενες επιλογές να είναι η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι και η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Κίνα, Ινδία

Αναφορικά με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγηθεί πολλοί πλούσιοι πολίτες της χώρας  στην έξοδο αλλά και στη μετατόπιση περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων. Ορισμένοι πλούσιοι Ασιάτες μετακινούνται επίσης σε ανεπτυγμένες χώρες αναζητώντας  περισσότερη άνεση ή βελτίωση της  εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Παράλληλα, η εκροή ατόμων με υψηλά περιουσιακά στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία δεν αφορά ιδιαίτερα σε οικονομικούς λόγους δεδομένου ότι οι περισσότεροι νέοι εκατομμυριούχοι δημιουργούνται στις χώρες που μεταναστεύουν, ανέφερε το New World Wealth.

"Μόλις βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές, αναμένουμε από πολλούς πλούσιους ανθρώπους να επιστρέψουν", ανέφερε ο Amoils ως επικεφαλής της έρευνας.

Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να τροφοδοτούνται με εκατομμυριούχους, με την Τουρκία να χάνει 4,000 εκατομμύρια εκατομμυριούχους  πέρυσι, και για τρίτο συνεχόμενο έτος.

 Περίπου 7.000 εκατομμυριούχοι έφυγαν επίσης από τη Ρωσία πέρυσι μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παράλληλα, η επιθυμία για προστασία της ιδιωτικής ζωής αναγκάζει επίσης πλούσια άτομα να επανεξετάσουν τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με το κοινό πρότυπο αναφοράς, το οποίο δρομολογήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2017, οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κοινοποιούν τα στοιχεία για τους κατόχους ξένων λογαριασμών στην τοπική φορολογική τους αρχή. Οι αρχές ανταλλάσσουν αυτόματα συναφείς πληροφορίες με τους ομολόγους τους στο εξωτερικό ετησίως, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να μηδενίζουν τη φοροδιαφυγή.

Διαβατήρια - Κατοικίες

Η τάση μετανάστευσης του «κεφαλαίου» αντανακλάται στην αύξηση της ζήτησης για διαβατήρια και κατοικίες.

"Πολλοί πλούσιοι αναζητούν ευκαιρίες για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς τους", δήλωσε η Polina Kuleshova της Henley & Partners, η οποία παρέχει συμβουλές για υπηκοότητα και δημοσιεύει βαθμολογίες όπως ο δείκτης ποιότητας της ιθαγένειας.

Ένα ρεκόρ 26% των παγκόσμιων εκατομμυριούχων θα αρχίσει να σχεδιάζει να μεταναστεύσει φέτος, σύμφωνα με έκθεση για τον πλούτο το 2019.

Η ιθαγένεια και η αγορά κατοικιών από τα επενδυτικά προγράμματα είναι μεγάλη επιχείρηση: σήμερα, η βιομηχανία αξίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ενώ προκαλεί ανησυχία και κριτική.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εξετάζει λεπτομερώς την πιθανή κατάχρηση αυτών των συστημάτων. Τον Οκτώβριο του 2018, δημοσίευσε μια μαύρη λίστα μεταξύ των οποίων η Μάλτα και η Κύπρος, που θεωρεί ότι υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντρέας Πολυκάρπου
 
1350
Thumbnail

Για μια ζωντανή υπενθύμιση της ύφεσης που έπληξε την Τουρκία, δε χρειάζεται παρά ένα πάει κανείς σε ένα σούπερ μάρκετ στο Gungoren, μια εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου σε ένα εξωτερικό stand με γυάλινα βάζα περιέργως λείπουν πολλά καπάκια.

Μπορεί να φαίνεται μικρό πράγμα, αλλά είναι ένα πράγμα χωρίς το οποίο όλο και περισσότεροι Τούρκοι χρειάζονται. Είναι τόσο δύσκολο να βρουν καπάκια, που κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να τα κλέψουν.

Καθώς οι Τούρκοι ετοιμάζονται για τον χειμώνα, μια εποχή με υψηλότερες τιμές τροφίμων, έχουν παραδοσιακά στραφεί στην αποθήκευση στο σπίτι για να διατηρήσουν τη συγκομιδή του καλοκαιριού, μαγειρεύοντας λαχανικά και φρούτα και αποθηκεύοντάς τα σε βάζα για να τα έχουν τους ψυχρότερους μήνες. 

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Μια άνευ προηγουμένου έλλειψη καπακιών, που χρησιμοποιούνται για να σφραγίσουν τα βάζα, δίνει μια ιδέα για το πόσο αναγκαία θεωρούν πολλοί Τούρκοι αυτήν την ενέργεια φέτος.

«Τα καπάκια έχουν γίνει αντικείμενο της μαύρης αγοράς», δήλωσε ο Bilal Onar, εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ στο Gungoren, καθώς ελέγχει πόσα έχουν ακόμα απομείνει στο κατάστημα. «Πιθανότατα πουλάμε περίπου 5.000 τέτοια τη μέρα. Ο κόσμος τα αρπάζει», λέει γελώντας.

Με τα οικονομικά τους συμπιεσμένα από ένα νομισματικό σοκ πριν από ένα χρόνο, οι Τούρκοι βρίσκονται στην αιχμή της φρενήρους ζήτησης για καπάκια, καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να επωφεληθούν από τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού. Μόλις μήνες πριν, είχε εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία πριν από 16 χρόνια.

Πρωτοφανής ζήτηση
«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν το χειμώνα, οπότε παίρνουν προφυλάξεις», δήλωσε ο Ibrahim Bilici,
ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με φθηνά αντικείμενα. «Κάνω αυτήν τη δουλειά σχεδόν 30 χρόνια. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Είναι νωπές ακόμα στο μυαλό των ανθρώπων οι μνήμες από την άνοδο του κόστους των νωπών φρούτων και λαχανικών, των οποίων οι ετήσιες αυξήσεις τιμών έφτασαν σχεδόν στο 73% τον Απρίλιο.

Οι αρχές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων, πιέζοντας τους λιανοπωλητές, κατηγορώντας αυτούς που αποθήκευαν τρόφιμα για τις υψηλές τιμές, ακόμα και δημιουργώντας πάγκους όπου πωλούνταν κρατικά επιδοτούμενα τρόφιμα. 

Καθώς η Κεντρική Τράπεζα εξαναγκάστηκε σε δραματική αύξηση των επιτοκίων πριν από ένα χρόνο, μια σύντομη ύφεση έλαβε χώρα και από τότε έδωσε τη θέση της σε μια διστακτική ανάκαμψη.

Με την ανεργία τώρα να κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε εποχικά διορθωμένους όρους, οι καταναλωτές έχουν μπει σε μια εποχή λιτότητας. Κατά την αποθήκευση των τροφίμων, οι άνθρωποι ανακυκλώνουν συνήθως τα βάζα από έτος σε έτος, αλλά τείνουν να πετάνε τα καπάκια ή απλά τα χάνουν. Εξ ου και η έλλειψη.

Ο Metin Onbasili, ο οποίος έχει ένα κατάστημα στην παραθαλάσσια περιοχή Μπεσίκτας, λέει ότι εάν μπορούσε να βρει μερικά, θα πωλούνταν για 0,7 λίρες (12 σεντ) το καθένα, διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Έκρηξη στα καπάκια
«Η ζήτηση εκτοξεύθηκε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυξήθηκαν οι τιμές το περασμένο έτος», ανέφερε.

Η έλλειψη φαίνεται να εκτείνεται πέρα από την Κωνσταντινούπολη. Οι τοπικές εφημερίδες στην επαρχία Kocaeli, ακριβώς ανατολικά της εμπορικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, αναφέρουν μια «κρίση καπακιών».

Η Arzu Sen, η οποία παρασκευάζει πάστα ντομάτας στη δυτική περιοχή του Τσανάκαλε, ξαφνικά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό. «Είναι λες και όλοι έχουν αρχίσει να φτιάχνουν το δικό τους κονσερβοποιημένο φαγητό», είπε τηλεφωνικά.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Δύο τοπικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα καπάκια αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ήρθε σε επαφή μαζί τους το Bloomberg την Πέμπτη.

«Οι έμποροι κάνουν ουρές στους χονδρεμπόρους από τις πρώτες πρωινές ώρες για να πάρουν καπάκια», δήλωσε ο Ali Bayram, ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κωνσταντινούπολη.

«Κι αυτά θα φύγουν και σε λίγες ώρες», λέει, δείχνοντας τις λίγες δεκάδες που έχουν μείνει στην αποθήκη του.

article 1