Πού μεταναστεύουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι

Ποιες συνθήκες ωθούν στη μετανάστευση των εκατομμυριούχων

Περίπου 108.000 εκατομμυριούχοι μετανάστευσαν διασυνοριακά πέρυσι, ποσοστό 14% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου του 2013, σύμφωνα με τον New World Wealth που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι οι κορυφαίοι προορισμοί, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία, ενώ η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε περίπου 3.000 εκατομμυριούχους να αναχωρούν πέρυσι λόγω Brexit εξαιτίας και της φορολογίας.

Τα ποσοστά μετανάστευσης του πλούτου δείχνουν ότι επηρεάζονται από τις τρέχουσες συνθήκες - όπως το έγκλημα, η έλλειψη επιχειρηματικών ευκαιριών ή οι θρησκευτικές εντάσεις - ενώ μπορούν επίσης να αποτελέσουν βασικό μελλοντικό δείκτη, δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής της έρευνας στο New World Wealth.

"Μπορεί να είναι ένα σημάδι των αρνητικών πραγμάτων που έρχονται, καθώς τα πλούσια άτομα είναι συχνά οι πρώτοι που εγκαταλείπουν μια χώρα αφού  έχουν τα μέσα να φύγουν αντίθετα από τους πολίτες της μεσαίας τάξης", δήλωσε.

Κορυφαίοι προορισμοί

Η Αυστραλία καταλαμβάνει  τις περισσότερες θέσεις στις "λίστες επιθυμιών" για τους μετανάστες λόγω της ασφάλειας, της έλλειψης  φόρου κληρονομιάς και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Επίσης, ξεχωρίζει για τη συνεχή ανάπτυξή της, έχοντας ξεφύγει από τη χρηματοοικονομική κρίση χωρίς να έχει υποστεί ζημιές ενώ απέφυγε και τις υφέσεις τα τελευταία 27 χρόνια.

Οι ΗΠΑ ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός το 2018, με τις προτιμώμενες επιλογές να είναι η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι και η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Κίνα, Ινδία

Αναφορικά με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγηθεί πολλοί πλούσιοι πολίτες της χώρας  στην έξοδο αλλά και στη μετατόπιση περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων. Ορισμένοι πλούσιοι Ασιάτες μετακινούνται επίσης σε ανεπτυγμένες χώρες αναζητώντας  περισσότερη άνεση ή βελτίωση της  εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Παράλληλα, η εκροή ατόμων με υψηλά περιουσιακά στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία δεν αφορά ιδιαίτερα σε οικονομικούς λόγους δεδομένου ότι οι περισσότεροι νέοι εκατομμυριούχοι δημιουργούνται στις χώρες που μεταναστεύουν, ανέφερε το New World Wealth.

"Μόλις βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές, αναμένουμε από πολλούς πλούσιους ανθρώπους να επιστρέψουν", ανέφερε ο Amoils ως επικεφαλής της έρευνας.

Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες αγορές συνέχισαν να τροφοδοτούνται με εκατομμυριούχους, με την Τουρκία να χάνει 4,000 εκατομμύρια εκατομμυριούχους  πέρυσι, και για τρίτο συνεχόμενο έτος.

 Περίπου 7.000 εκατομμυριούχοι έφυγαν επίσης από τη Ρωσία πέρυσι μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παράλληλα, η επιθυμία για προστασία της ιδιωτικής ζωής αναγκάζει επίσης πλούσια άτομα να επανεξετάσουν τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με το κοινό πρότυπο αναφοράς, το οποίο δρομολογήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2017, οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κοινοποιούν τα στοιχεία για τους κατόχους ξένων λογαριασμών στην τοπική φορολογική τους αρχή. Οι αρχές ανταλλάσσουν αυτόματα συναφείς πληροφορίες με τους ομολόγους τους στο εξωτερικό ετησίως, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να μηδενίζουν τη φοροδιαφυγή.

Διαβατήρια - Κατοικίες

Η τάση μετανάστευσης του «κεφαλαίου» αντανακλάται στην αύξηση της ζήτησης για διαβατήρια και κατοικίες.

"Πολλοί πλούσιοι αναζητούν ευκαιρίες για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τους λογαριασμούς τους", δήλωσε η Polina Kuleshova της Henley & Partners, η οποία παρέχει συμβουλές για υπηκοότητα και δημοσιεύει βαθμολογίες όπως ο δείκτης ποιότητας της ιθαγένειας.

Ένα ρεκόρ 26% των παγκόσμιων εκατομμυριούχων θα αρχίσει να σχεδιάζει να μεταναστεύσει φέτος, σύμφωνα με έκθεση για τον πλούτο το 2019.

Η ιθαγένεια και η αγορά κατοικιών από τα επενδυτικά προγράμματα είναι μεγάλη επιχείρηση: σήμερα, η βιομηχανία αξίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ενώ προκαλεί ανησυχία και κριτική.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εξετάζει λεπτομερώς την πιθανή κατάχρηση αυτών των συστημάτων. Τον Οκτώβριο του 2018, δημοσίευσε μια μαύρη λίστα μεταξύ των οποίων η Μάλτα και η Κύπρος, που θεωρεί ότι υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αντρέας Πολυκάρπου