Πτώση-ρεκόρ από το 2012 κατέγραψαν οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία

Τα στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές

Τη μεγαλύτερη πτώση τους από το μακρινό 2012 κατέγραψαν οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία, επιδεινώνοντας την κρίση που προκαλεί η αύξηση των στεγαστικών δανείων. 

Ο μέσος όρος της αξίας των ακινήτων στη χώρα κατέγραψε μείωση της τάξης του 1,1% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Nationwide Building Society. Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των τιμών των ακινήτων και την πρώτη ετήσια μείωση από τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντνερ, «η αγορά δύσκολα θα ανακτήσει το απωλεσθέν μομέντουμ της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά δεν πρόκειται να επιλυθούν σύντομα, ενώ η αγορά εργασίας αναμένεται να απολέσει ορισμένη από τη δυναμική της λόγω της συρρίκνωσης της ευρύτερης οικονομίας τα ερχόμενα τρίμηνα. Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν πολύ μακριά από τα χαμηλά του 2021».

Η ανάλυση της Nationwide υποδεικνύει μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού σε υψηλό 41 ετών, κάτι το οποίο με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Το κόστος δανεισμού έχει, πια, αγγίξει παρόμοιο υψηλό με αυτό που άγγιξε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πριν από μία και πλέον δεκαετία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Νιράζ Σα, «η σημαντική αυτή πτώση των τιμών των ακινήτων αναδεικνύει το πως οι υψηλοί τόκοι των στεγαστικών δανείων και η μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων επηρεάζουν την ευρύτερη αγορά ακινήτων. Αναμένουμε πως οι αξίες των βρετανικών ακινήτων θα μειωθούν κατά 10% το 2023 σε σχέση με το υψηλό του Σεπτεμβρίου του 2022».

Κόστος διαβίωσης

Βάσει διαφορετικής ανάλυσης από το British Retail Consortium (BRC), οι τιμές στα μαγαζιά της χώρας κατέγραψαν αύξηση-ρεκόρ από το 2005, ακριβαίνοντας το καλάθι του νοικοκυριού.

«Οι τιμές λιανικής συνεχίζουν και αντιδρούν στην αύξηση των αντίστοιχων τιμών της ενέργειας, την αύξηση του λειτουργικού κόστους των εταιρειών και των προβλημάτων στο διεθνές εμπόριο τα οποία έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε η CEO του BRC, Έλεν Ντίκινσον, προσθέτοντας πως «οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για το προσεχές μέλλον».

Μετά από τη δραματική τους αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν τα επιτόκια της ΒοΕ κυμαίνονταν κοντά στο μηδέν, οι τιμές των ακινήτων ξεκίνησαν την καθοδική τους πορείας στα τέλη του 2022.

Παρά την πτώση αυτή, πολλοί καταναλωτές οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να το κάνουν, δεδομένων των ακριβότερων στεγαστικών δανείων και της μείωσης των πραγματικών μισθών. Η μέση αξία ενός ακινήτου κυμαίνεται στις 257.406 στερλίνες, μειωμένη κατά 3,7% από το υψηλό Αυγούστου του 2022.

Η Nationwide υπογράμμισε πως οι αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων απομυζούν το 39,4% των μισθών των καταναλωτών, σε υψηλό ρεκόρ από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο του 29,4%. 

«Για έναν πιθανό αγοραστή πρώτης κατοικίας ο οποίος έχει το μέσο μισθό και ο οποίος σκοπεύει να αγοράσει ένα ακίνητο μέσου κόστους, τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν απαγορευτικά υψηλά», τόνισε ο Γκάρντνερ.

Σύμφωνα, παράλληλα, με τον αναλυτή της ΕΥ, Μάρτιν Μπεκ, ο μέσος όρος για ένα διετές στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου αναλογίας 90% δανείου/αξίας (LTV) κυμαινόταν στο 5,72% τον Ιανουάριο, σχεδόν 4% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.

«Πολλοί πιθανοί αγοραστές ενδέχεται να αναμένουν περαιτέρω πτώση των αξιών των ακινήτων, περιορίζοντας τη ζήτηση και οδηγώντας στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου στις αγορές», ανέφερε ο Μπεκ, ο οποίος αναμένει περιορισμένη διόρθωση των τιμών, δεδομένης της ιστορικά χαμηλής ανεργίας.

Με τις εκτιμήσεις αυτές φαίνεται πως συμφωνεί και η Nationwide η οποία τονίζει την εξασθένηση της αγοράς. Ο μέσος όρος της έκπτωσης στην αρχική ζητούμενη τιμή μέχρι την πώληση ενός ακινήτου κυμάνθηκε στο 4,5% αυτόν το μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Zoopla, σε σχέση με το 0,4% του 2022 και το 0,6% του 2021. 

Πηγή: newmoney.gr