Το ράλι στις ευρωαγορές θα συνεχιστεί και το 2022

Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον

Ακόμη και τα lockdowns και η νέα μετάλλαξη Όμικρον δε μπορούν να εκτροχιάσουν την αισιοδοξία των αναλυτών για την επέκταση του ράλι των ευρωπαϊκών αγορών στο 2022.

Ο δείκτης Stoxx 600 Index αναμένεται να καταγράψει άνοδο 9,3% στις 506 μονάδες μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με αναλύσεις 17 ειδικών για το Bloomberg. Σημειωτέον πως ο μέσος όρος ετήσιας ανόδου των τελευταίων 20 ετών βρισκόταν στο 4%.

«Πιστεύουμε πως οι ευρωαγορές θα συνεχίσουν το ράλι του χρόνου, με τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό να εξανεμίζονται», ανέφερε ο Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan Chase&Co, ο οποίος υπολογίζει πως ο Stoxx 600 Index θα αγγίξει τις 535 μονάδες. «Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί ένα άγνωστο παράγοντα στους υπολογισμούς μας, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, αφού δεν αναμένεται πως θα αποτελέσει πρόβλημα το 2022».

Μετά από το πρόσφατο ράλι του 18% και πολλαπλά ρεκόρ υψηλά φέτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν πτώση το Νοέμβριο λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον και της επιβολής νέων lockdowns που οδήγησαν σε φόβους περιορισμού της ανάκαμψης. Οι στρατηγικοί αναλυτές, όμως, θεωρούν τα ρίσκα αυτά παροδικά και αναμένουν πως το ράλι θα συνεχιστεί και το 2022.

ghgh

Για τον Emmanuel Cau της Barclay’s Plc, η μείωση του εφησυχασμού των αγορών σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι κάτι το θετικό. Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι επενδυτές πρέπει να επενδύσουν σε μετοχές που καταγράφουν μείωση, αναμένοντας διόρθωση.

«Οι νέες μεταλλάξεις αποτελούν πηγή μεταβλητότητας αλλά ο κόσμος είναι πια συνηθισμένος στα σκαμπανεβάσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός» υπογράμμισε ο αναλυτής της Societe Generale SA, Roland Kaloyan, ο οποίος προβλέπει ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στα lockdowns που προκαλεί ο ιός, ενώ οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν την αγορά σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της UBS, Nick Nelson, προβλέπει αύξηση κερδών κατά 15% το 2022, πολύ παραπάνω από το προαναφερθέν 8%. Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη αυτά, όπως υποστηρίζει, θα λάβουν χώρα το πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τη μετατροπή του μομέντουμ σε αρνητικό.

Αντιθέτη σχετικά άποψη έχει η Bank of America. Σύμφωνα με την αναλυτή Milla Savova: «αναμένουμε πως το 2022 θα αποτελέσει έτος μείωσης της ανάπτυξης λόγω του περιορισμού των προγραμμάτων στήριξης που θα αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων. Η μετάλλαξη Όμικρον δε συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς μας αλλά παίζει ρόλο στο γεγονός πως τα ρίσκα και η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθούν λόγω του γενικού επενδυτικού συναισθήματος».

newmoney.gr

 
4291