Άνοδος χρυσού μαζί με τα asset μεγάλου ρίσκου - Αναπτερώνονται οι ελπίδες συμφωνίας στο Κογκρέσο για πακέτο ρευστότητας

Ο χρυσός συνεχίζει το ράλι ανόδου έπειτα από τα νέα μέτρα ρευστότητας, με την Goldman Sachs να συστήνει για αγορά χρυσού αυτή την περίοδο.

Όπως αναφέρει η έκθεση «έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό, ότι ο χρυσός είναι η “ισοτιμία – το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο” λειτουργώντας ως hedge (προστασία), όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες δρούν για να απορροφήσουν τα σοκ, όπως αυτό που βιώνουμε τωρα».

Το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει άνοδο μαζί με τα asset μεγάλου ρίσκου, καθώς αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι θα βρεθεί συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για ένα πακέτο ρευστότητας. Η άνοδος εξηγείται και από την ρευστότητα της Fed με σκοπό να μειώσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Goldman sachs θεωρεί ότι, η ανακοίνωση από την Fed για ποσοτική χαλάρωση χωρίς ημερομηνία λήξης, αντιστρέφει τις πιέσεις χρηματοδότησης και αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση στον πλούτο των αναδυόμενων αγορών, γι αυτό και συστήνει την αγορά χρυσού.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ο χρυσός σημείωσε πτώση από τα 1.600+ δολάρια κάτω από τα 1500 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν το δολάριο πουλώντας το πολύτιμο μέταλλο για να αντλήσουν μετρητά.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η ανάγκη ρευστότητας και η πτώση της τιμής του πετρελαίους ήταν οι λόγοι που ο χρυσός έπεσε τόσο πολύ το προηγούμενο διάστημα.

Η Goldman δήλωσε ότι η κίνηση της Fed (για ποσοτική χαλάρωση χωρίς ημερομηνία λήξης) θα βοηθούσε στην άμβλυνση του άγχους χρηματοδότησης που οδήγησε σε πτώση του χρυσού και ότι οι επενδυτές θα στραφούν τώρα στην επέκταση του ισολογισμού τους, όπως έκαναν και το 2008.

χ

Ωστόσο, η Goldman στάθηκε και στην αύξηση των ελλειμμάτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες καθώς και σε «ζητήματα γύρω από τη βιωσιμότητα» της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

Η τιμή του χρυσού spot σημείωσε άνοδο 4,2% στα 1.618,29 δολάρια ανά ουγκιά, με τα Futures της Wall να φτάνουν τα 1.693,50 δολάρια ανά ουγκιά.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανώς σε ανησυχίες για ζημίες παρόμοιες με την περίοδο μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

«Συνεπώς, είμαστε πιθανότατα σε ένα σημείο καμπής όπου οι αγορές που θα κυριαρχήσουν θα είναι αυτές που πυροδοτούνται από το φόβο των επενδυτών, όπως το 2008» πρόσθεσαν.

Τα άλλα πολύτιμα μέταλλα επέκτειναν επίσης τα κέρδη τους. Το ασήμι σημείωσε αύξηση κατά 4% στο Λονδίνο το πρωί και η πλατίνα αυξήθηκε κατά 6,8%.

Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο έως 16%, τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια αύξηση από το 1998.

Η Νότια Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας αγοράς πλατίνας και το 38% της προσφοράς παλλαδίου, δήλωσε ότι θα κλείσει τα ορυχεία για 21 ημέρες στο πλαίσιο καραντίνας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Goldman επιβεβαίωσε ξανά την εκτίμηση της για τα $ 1.800 ανά ουγκιά στο δωδεκάμηνο. Η τιμή του spot χρυσού έχει να διαπραγματευτεί σε αυτό το επίπεδο από το 2011, τη χρονιά που οι τιμές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά.

Επιπλέον, η τράπεζα ανέφερε ότι η κίνηση της Fed θα αντισταθμίσει επίσης τον αρνητικό αντίκτυπο της ασθενέστερης ζήτησης χρυσού στις αναδυόμενες αγορές.

Εμπιστοσύνη στο χρυσό έδειξε και ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius. «Το πρόσφατο sell – off χρυσού και risk asset όπως μετοχές και πετρέλαιο, ήταν ένα σημάδι καθαρού πανικού, όπου οι επενδυτές πωλούσαν τα πάντα» δήλωσε.

«Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα λάθος», είπε. «Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν χρυσό και τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να αυξήσουν τα αποθέματα τους σε χρυσό – στην πραγματικότητα σκέφτομαι και γω το ίδιο» κατέληξε.

H κατάσταση μοιάζει με το 2008, όταν ο χρυσός απέτυχε να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο αρχικά, πέφτοντας περίπου 20% λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου και μιας τάσης για μετρητά.

newmoney.gr

 
2252
Thumbnail

Το lockdown της Ιταλίας πιθανότατα θα παραταθεί για τουλάχιστον άλλες δυο εβδομάδες, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη κορυφαίος αξιωματούχος υγείας της Λομβαρδίας.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad1mobile

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε μέσα για πάντα, πιστεύουμε όμως ότι αυτή η θυσία πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες δύο με τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο Giulio Gallera, κορυφαίος αξιωματούχος του τομές υγείας της περιοχής της Λομβαρδίας, μιλώντας στο Canale 5. «Τότε, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προφύλαξης – όπως μάσκες ή άλλα μέσα προφύλαξης του προσώπου – ώστε να αποφύγουμε την έναρξη νέου κύκλου μολύνσεων». δ

Η Ιταλία την Κυριακή ανακοίνωσε τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό νεκρών σε διάστημα 2,5 εβδομάδων – σε ένα πρώιμο σημάδι ότι οι εβδομάδες αυστηρής απομόνωσης για να περιοριστεί η εξάπλωση, αρχίζει να αποφέρει καρπούς.

Η Ιταλία παραμένει σε αυστηρό lockdown, με τη Λομβαρδία και την πρωτεύουσα της επαρχίας Μιλάνο να έχουν υποστεί το βαρύτερο πλήγμα. Από την Κυριακή καλεί τους πολίτες της που βγαίνουν από τα σπίτια τους να φορούν μάσκες ή άλλα προστατευτικά καλύμματα στο στόμα και την μύτη.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Παράλληλα, οι αρχές της Λομβαρδίας έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για ζωτικές ανάγκες, μετά την παρατήρηση αύξησης του αριθμού των ατόμων που περιφέρονται έξω παρά την αυστηρή καραντίνα.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1