Ρενέ Μπένκο: Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος επενδυτής

Ο ίδιος ο Μπένκο, 42 ετών σήμερα, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της αγοράς ακινήτων

Το εμβληματικό Art Nouveau κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία του αυστριακού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, μπήκε εγγύηση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών 250 εκατ. ευρώ, η οποία διατέθηκε στη γερμανική ασφαλιστική R+V Versicherung.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

 

Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο αγοράστηκε από την εταιρεία real estate του Μπένκο, τη Signa Prime Selection, το 2013, πέρυσι ήταν εγγεγραμμένο στα βιβλία της εταιρείας με μεικτή αξία 130 εκατ. ευρώ. Αυτό πριν η Signa καταλήξει, τον Νοέμβριο, σε συμφωνία μίσθωσης για 99 χρόνια με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της αυστριακής κυβέρνησης, BIG, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει εκεί κάποιες πανεπιστημιακές σχολές. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι το ιστορικό lobby του κτηρίου θα παραμείνει ανοιχτό στο κοινό και στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής που επισκέπτονται τη Βιέννη για να μελετήσουν το κτήριο. Επιπλέον, οι φοιτητές των Καλών Τεχνών θα μπορούν να έχουν μια βάση κοντά στα πολλά πολιτιστικά ιδρύματα της Βιέννης.

1

Η απόδοση του ομολόγου, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του deal, είναι γύρω στο 1,5%. Τιμολόγηση που βασίζεται στο ετήσιο μίσθωμα των 3,5 εκατ. ευρώ περίπου που πληρώνει η BIG, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η Signa αναθεώρησε την αξία του κτηρίου, γνωστού στα Γερμανικά ως Postsparkasse, σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μετά το deal με την BIG.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Συγκριτικά και σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το 100ετές ομόλογο του αυστριακού Δημοσίου, λήξης το 2117, έχει απόδοση γύρω στο 0,8%. Σύμφωνα πάλι με την εταιρεία συμβούλων EHL της Βιέννης, οι αποδόσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από μακροχρόνιες ιδιωτικές μισθώσεις prime γραφειακών χώρων στην αυστριακή πρωτεύουσα είναι κάτω του 3,5%. Η Signa αποφάσισε να θυσιάσει την πιθανότητα μίας πιο ακριβής μίσθωσης, π.χ. από κάποιο ξενοδοχείο ή από τη μετατροπή του ακινήτου σε πολυτελή διαμερίσματα, για να το νοικιάσει περισσότερο χρόνο σε έναν μισθωτή μηδενικού ρίσκου.

2

Ο ίδιος ο Μπένκο, 42 ετών σήμερα, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα της αγοράς ακινήτων χάρη στην πεποίθησή του ότι οι επαγγελματικοί χώροι στο κέντρο των πόλεων θα συνεχίσουν να ακμάζουν, παρά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μάλιστα, αυτόν τον μήνα, ο Μπένκο αγόρασε το 50% της ελβετικής εταιρείας πολυκαταστημάτων Globus. Πέρυσι, ολοκλήρωσε την εξαγορά των γερμανικών πολυκαταστημάτων Kaufhof, εξαγοράζοντας ένα 50% από την Hudson’s Bay Co. και συγχωνεύοντάς τα με τα πολυκαταστήματα Karstadt που είχε ήδη στο χαρτοφυλάκιό του.

x

 
4207