Ρωσικές εταιρείες ψάχνουν καταφύγιο από κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Το ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο αποτελεί ελκυστική επιλογή για τους Ρώσους ολιγάρχες

Ανησυχητικό χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί ρυθμιστές το γεγονός πως οι ρωσικές εταιρείες οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τις αγορές της Δύσης λόγω των κυρώσεων φαίνεται πως προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. 

Ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων και πολλές φορές κρατικών ρωσικών εταιρειών έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία τους με δικηγορικές του Χονγκ Κονγκ για τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο στην ασιατική μεγαλούπολη, σύμφωνα με τον Σέρμαν Γιαν, στέλεχος της ONC Lawyers.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του Bloomberg, οι Ρώσοι έχουν προσεγγίσει τουλάχιστον δύο δικηγορικές στο Χονγκ Κονγκ για πιθανή άντληση κεφαλαίων στην πόλη, κάτι που δίνει βάρος στις εκτιμήσεις των Αμερικανών ρυθμιστών πως η ασιατική μεγαλούπολη θα αποτελέσει «καταφύγιο» για τις ρωσικές επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να υπερκεράσουν τις κυρώσεις της Δύσης.

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τις ρωσικές επιχειρήσεις», τόνισε ο Γιαν, προσθέτοντας πως «πολλές εξ αυτών θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην πόλη αλλά να κρατήσουν τις μονάδες παραγωγής τους στη Ρωσία».

Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τις εταιρείες αυτές, δεδομένης της σινορωσικής συμμαχίας παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειωτέον πως αν και οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές ακινητοποιούν τα γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών και «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία όπου μπορούν, το σούπερ-γιοτ αξίας $500 εκατ. του δισεκατομμυριούχου μεγαλομέτοχου της ρωσικής εταιρείας ατσαλιού Severstal PJSC και τρίτου πλουσιότερου Ρώσου στον κόσμο, Αλεξέι Μορντάσοφ, έδεσε στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πως οι τραπεζίτες και οι ελεγκτές του Χονγκ Κονγκ μπορεί να μη συνεργαστούν με τις ρωσικές εταιρείες αυτές, φοβούμενοι δευτερεύουσες κυρώσεις από τη Δύση. Ακόμα και οι τράπεζες της ηπειρωτικής Κίνας, για παράδειγμα, αποφεύγουν τη συνεργασία με Κινέζους επιχειρηματίες που βρίσκονται υπό δυτικές κυρώσεις λόγω του ρόλου τους στην καταπολέμηση του δημοκρατικού κινήματος το 2019.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η φήμη του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικό κέντρο εξαρτάται από την τήρηση των διεθνών κανονισμών και νόμων. Η πιθανή χρήση του Χονγκ Κονγκ ως καταφύγιο για τους Ρώσους που αποφεύγουν τις διεθνείς κυρώσεις πλήττει το βαθμό διαφάνειας της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, οι κινήσεις αυτές ανησυχούν και τις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες ήδη αποφεύγουν την πόλη δεδομένης της υπονόμευσης του δημοκρατικού κινήματος του 2019». Σημειωτέον πως ο ρωσικός κολοσσός αλουμινίου United Co. Rusal International PJSC είναι εισηγμένος στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Η εξορυκτική Polymetal International Plc με περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία και το Καζακστάν και έδρα στην Υερσέη ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο πως μελετά την πιθανότητα μεταφοράς της έδρας της. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ελκυστική επιλογή για την εταιρεία μετά από την πρόσφατη απόφαση του Πούτιν για απαγόρευση πώλησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από «μη φίλιες χώρες», νόμος ο οποίος ακύρωσε το σχέδιο διαχωρισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ: «βάσει της νομοθεσίας του Χονγκ Κονγκ, οι τράπεζες δεν έχουν καμία υποχρέωση να συμμορφωθούν με τις μονομερείς κυρώσεις ξένων κρατών και οι αποφάσεις που θα λάβουν θα πρέπει να είναι δίκαιες και να μελετούν οποιαδήποτε ρίσκα». Οι τράπεζες της πόλης έχουν επενδύσεις ύψους ΗΚ$800 εκατ. στη Ρωσία, βάσει των στοιχείων Ιουνίου, πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο στα τέλη Φεβρουαρίου το οποίο κυμαινόταν στα ΗΚ$2,6 δισ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη και εκτελεστικό επικεφαλή της πόλης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι «η πόλη συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και θα ακολουθήσει όποιες κυρώσεις έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ. Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ένα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο το οποίο διέπουν νόμοι και κανονισμοί οι οποίοι ακολουθούν τα διεθνή στάνταρ».

Newmoney.gr