Ποιές οι ανησυχίες των Τραπεζών

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Ροτένμπεργκ μηνύει τέσσερις σκανδιναβικές τράπεζες επειδή δεν συνεργάζονται μαζί του. Ο ολιγάρχης, συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Όμως ο Ροτένμπεργκ αναφέρει ότι το γεγονός ότι έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και φινλανδική, σημαίνει ότι οι τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρώπη οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές που θέλει να κάνει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι εν λόγω τράπεζες – η Svenska Handelsbanken AB, η Nordea Bank Abp, ο Όμιλος OP και η Danske Bank A/S – διαφωνούν. Η ανησυχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση τους στην αγορά δολαρίων αν παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Jakob Dedenroth Bernhoft, δικηγόρος με έδρα τη Κοπεγχάγη, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα συμμόρφωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει ότι όσα αποφασιστούν στο περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι τη Δευτέρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό προηγούμενο.


«Όλες οι άλλες τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε μια παρόμοια κατάσταση», δήλωσε ο Bernhoft τηλεφωνικά.

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Για τις σκανδιναβικές τράπεζες, η αντίληψη ότι πρέπει να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν ύποπτες συναλλαγές φαντάζει εντελώς αντίθετη με το κλίμα που επικρατεί σήμερα. Προκειμένου να αποφύγουν ένα σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης και οι τράπεζες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, προκειμένου να εντοπίζουν τους ύποπτους πελάτες.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Υπάρχει ήδη ένα πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία απειλήθηκε να αποκλειστεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα: η ABLV Bank AS της Λετονίας τέθηκε υπό εκκαθάριση τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον αποκλεισμό της, λέγοντας ότι συνέβαλε στη διεκπεραίωση των παράνομων συναλλαγών.

Στην περίπτωση των σκανδιναβικών τραπεζών, ο Bernhoft εκφράζει την πεποίθηση ότι θα νικήσουν.

«Αν οι τράπεζες πιστεύουν ότι οι συναλλαγές από τη Ρωσία είναι με κάποιο τρόπο βρώμικα χρήματα, είναι υποχρεωμένες να αρνηθούν να τα λάβουν», λέει ο Bernhoft.

Η μήνυση, που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε τη Handelsbanken επειδή αρνήθηκε να δεχθεί διασυνοριακές καταθέσεις και τις Nordea, OP και Danske για μη πραγματοποίηση πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Ροτένμπεργκ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, ο Ρώσος μεγιστάνας διαθέτει τρεχούμενο λογαριασμό στη Handelsbanken, τον οποίο η τράπεζα έχει παράσχει κατόπιν σύστασης του Φινλανδικού Γραφείου Οικονομικών Διαμεσολαβητών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ο Ρότενμπεργκ είπε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν υπήρξε ύποπτος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο δισεκατομμυριούχος έχασε τον πρώτο γύρο στην υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το δικαστήριο της Φινλανδίας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει κατά των τραπεζών. Η κύρια ακρόαση στην υπόθεση διεξήχθη το Σεπτέμβριο. Ο δικηγόρος του Ρότενμπεργκ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο πριν από την απόφαση της Δευτέρας.

 
1922
Thumbnail

Την ώρα που το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των «απλών θνητών» συνεχίζει να μεγαλώνει, στο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας σπεύδουν την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον 119 δισεκατομμυριούχοι με στόχο να συναντήσουν τραπεζίτες, πολιτικούς και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες σε αυτό το ετήσιο «προσκύνημα» στις χιονισμένες Αλπεις.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η μεγάλη ομάδα των ελίτ, με συνολικό πλούτο πέριξ των 500 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτό του Ρέι Ντάλιο, ιδρυτή της Bridgewater Associates LP, τον πρόεδρο της Blackstone Group Στιβ Σβάρτσμαν και τον CEO της JPMorgan Chase & Co. Τζέιμι Ντάιμον, οι οποίοι εμφανίζονται στη μακρά λίστα που ξεπερνά τα 2.000 ονόματα από 100 χώρες, που θα παρευρεθούν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ρέι Ντάλιο

Τις επόμενες ημέρες το Νταβός θα κατακλυστεί από ιδιωτικά τζετ και θα προσφέρει πανάκριβες υπηρεσίες (για παράδειγμα, ένα απλό χοτ ντογκ εκεί κοστίζει 43 δολάρια) αψηφώντας την ολοένα αυξανόμενη κριτική για τον άκρατο ελιτισμό του.

Το φετινό θέμα του Νταβός ονομάζεται «Κάτοχοι μεριδίων για έναν συνεκτικό και αειφόρο κόσμο» και στα πάνελ θα συζητηθούν θέματα όπως περιλαμβάνουν «Εξισορρόπηση της εγχώριας και της παγκόσμιας ανισότητας» και «Διάλυση των νομικών εμποδίων για ισότητα».

Πέρυσι, πανελίστας προκάλεσε αίσθηση όταν επιτέθηκε στους παρευρισκόμενους επειδή δεν ασχολήθηκαν με τη φοροαποφυγή από τους πλούσιους.

Ηταν ο Δανός ιστορικός Ρούτγκερ Μπρέγκμαν που πέρυσι μίλησε για την ανισότητα, φέτος, ωστόσο ανακοίνωσε μέσω LinkedIn ότι δεν προσκλήθηκε φέτος στο φόρουμ.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Ρούτγκερ Μπρέγκμαν

Αντιθέτως, στη λίστα είναι η 17χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και αναμένεται να τραβήξει πολλά βλέμματα πάνω της, λόγω της αποτυχίας του συστήματος να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Και πάλι ωστόσο, τέτοιου είδους δημόσιες αντιπαραθέσεις που κάποιες φορές φτάνουν στα όρια της ταπείνωσης, δεν πρόκειται να εμποδίσουν τους υπερ-πλούσιους να πάνε στο Νταβός. Ετσι, αναμένεται να δούμε δισεκατομμυριούχους από 36 χώρες τουλάχιστον μεταξύ των οποίων Ελληνες εφοπλιστές, Ταιλανδοί βιομήχανοι και Περουβιανοί μεγιστάνες του λιανικού εμπορίου.

>>> Ολες οι ειδήσεις για την οικονομία στην Ευρώπη <<<

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα παρευρεθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους επενδυτών και σημαντικών εταιρειών παγκοσμίως. Στόχος η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα για τη δημιουργία περισσότερων και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλπμουρ Ρος θα μεταβούν στην Ελβετία, ενώ παρούσα θα είναι και η Ιβάνκα Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει και μια κρίσιμη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ανεβαίνουν ξανά, εξαιτίας των αμερικανικών απειλών για την επιβολή δασμών.

Σημειώνεται ότι πέρσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ακυρώσει το ταξίδι του την τελευταία στιγμή εξαιτίας του shutdown, που είχε παραλύσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Αντίθετα, την απόφαση να μην παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έλαβε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα δε θα στείλει και κάποιον από τους υπουργούς του.

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

Από τους Ρώσους ολιγάρχες θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Ολεγκ Ντεριπάσκα και ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ.
«Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είναι το μοναδικό μέρος του είδους του όπου μπορείτε να συναντήσετε ταυτόχρονα αρχηγούς κρατών, επικεφαλής παγκόσμιων επιχειρήσεων και προσωπικότητες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη», αναφέρει σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο Ρώσος μεγιστάνας Αλισερ Ουσμάνοφ.

 

ad2mobile

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το φόρουμ έχει παραμείνει έτσι για μισό αιώνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό χωνευτήριο ιδεών και ευκαιριών».

article 1