Ποιές οι ανησυχίες των Τραπεζών

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Ροτένμπεργκ μηνύει τέσσερις σκανδιναβικές τράπεζες επειδή δεν συνεργάζονται μαζί του. Ο ολιγάρχης, συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Όμως ο Ροτένμπεργκ αναφέρει ότι το γεγονός ότι έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και φινλανδική, σημαίνει ότι οι τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρώπη οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές που θέλει να κάνει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι εν λόγω τράπεζες – η Svenska Handelsbanken AB, η Nordea Bank Abp, ο Όμιλος OP και η Danske Bank A/S – διαφωνούν. Η ανησυχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση τους στην αγορά δολαρίων αν παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Jakob Dedenroth Bernhoft, δικηγόρος με έδρα τη Κοπεγχάγη, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα συμμόρφωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει ότι όσα αποφασιστούν στο περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι τη Δευτέρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό προηγούμενο.


«Όλες οι άλλες τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε μια παρόμοια κατάσταση», δήλωσε ο Bernhoft τηλεφωνικά.

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Για τις σκανδιναβικές τράπεζες, η αντίληψη ότι πρέπει να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν ύποπτες συναλλαγές φαντάζει εντελώς αντίθετη με το κλίμα που επικρατεί σήμερα. Προκειμένου να αποφύγουν ένα σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης και οι τράπεζες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, προκειμένου να εντοπίζουν τους ύποπτους πελάτες.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Υπάρχει ήδη ένα πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία απειλήθηκε να αποκλειστεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα: η ABLV Bank AS της Λετονίας τέθηκε υπό εκκαθάριση τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον αποκλεισμό της, λέγοντας ότι συνέβαλε στη διεκπεραίωση των παράνομων συναλλαγών.

Στην περίπτωση των σκανδιναβικών τραπεζών, ο Bernhoft εκφράζει την πεποίθηση ότι θα νικήσουν.

«Αν οι τράπεζες πιστεύουν ότι οι συναλλαγές από τη Ρωσία είναι με κάποιο τρόπο βρώμικα χρήματα, είναι υποχρεωμένες να αρνηθούν να τα λάβουν», λέει ο Bernhoft.

Η μήνυση, που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε τη Handelsbanken επειδή αρνήθηκε να δεχθεί διασυνοριακές καταθέσεις και τις Nordea, OP και Danske για μη πραγματοποίηση πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Ροτένμπεργκ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, ο Ρώσος μεγιστάνας διαθέτει τρεχούμενο λογαριασμό στη Handelsbanken, τον οποίο η τράπεζα έχει παράσχει κατόπιν σύστασης του Φινλανδικού Γραφείου Οικονομικών Διαμεσολαβητών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ο Ρότενμπεργκ είπε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν υπήρξε ύποπτος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο δισεκατομμυριούχος έχασε τον πρώτο γύρο στην υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το δικαστήριο της Φινλανδίας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει κατά των τραπεζών. Η κύρια ακρόαση στην υπόθεση διεξήχθη το Σεπτέμβριο. Ο δικηγόρος του Ρότενμπεργκ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο πριν από την απόφαση της Δευτέρας.

 
2592
Thumbnail

Η μια μετά την άλλη βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου σπεύδουν να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook, καθώς φαίνονται να πείθονται από την καμπάνια «#StopHateForProfit» («Σταματήστε να κερδίζετε από το μίσος»), την εκστρατεία μποϊκοτάζ των διαφημίσεων στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

ad1mobile

Το Bloomberg παραθέτει τη λίστα εταιρειών που σκοπεύουν να σταματήσουν τη διαφημιστική δαπάνη στα social media, καθώς τα κατηγορούν ότι δεν διαχειρίζονται αποτελεσματικά και επαρκώς το περιεχόμενο με μηνύματα μίσους και ρατσισμού.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ακολουθεί η λίστα:

Harley Davidson: Με e-mail ενημέρωσε ότι σταματά τις διαφημίσεις στο Facebook τον Ιούλιο «για να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση του περιεχομένου μίσους»

Pernod Ricard: η γαλλική εταιρεία απόσταξης του ουίσκι Jameson και της βότκας Absolut που ξοδεύει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε διαφήμιση, μποϊκοτάρει το Facebook και άλλα sites μέχρι τις 31 Ιουλίου

Daimler: Σταματά τις πληρωμένες διαφημίσεις στο Facebook τον Ιούλιο, προσθέτοντας πάντως ότι θα τις ξαναρχίσει στη συνέχεια γιατί πιστεύει ότι η εταιρεία θα αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Molson Coors Beverage: Η ζυθοποιία σταματά τη διαφήμιση σε Facebook, Instagram και Twitter και αναθεωρεί τις δικές της αρχές για την προστασία των μπραντ της από σχόλια μίσους.

Constellation Brands: η παρασκευάστρια της μπύρας Corona σταματά επίσης τις διαφημίσεις της στο Facebook από τον Ιούνιο.

Dunkin’ Brands Group: Η αλυσίδα παρασκευής ντόνατς σταματά προσωρινά τη συνεργασία με Facebook και Instagram.

Lego: Σταματά για τουλάχιστον 30 ημέρες τις διαφημίσεις στα social media.

Και ο κατάλογος με τους κολοσσούς που, όπως αναφέρουν, βάζουν τον ανθρώπινο παράγοντα πάνω από τα κέρδη, δεν έχει τέλος:

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

ad2mobile

Body Shop, Starbucks, Microsoft, Unilever, Volkswagen, Mars, Target, Coca-Cola, Clorox, Conagra Brands, Ford Motor ,Honda Motor, Hershey, Diageο, PepsiCo, Verizon Communications, SAP, Levi Strauss & Co., Diamond Foundry, Patagonia, Viber Media, VF Corp., REI, Upwork, Eileen Fisher, Adidas, Puma, Madewell, Pfizer, Chipotle Mexican Grill, Chobani, Peet’s Coffee, Sony.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

article 1