Ρότζερ Μπούτλ: Πίστευε πως ο πληθωρισμός «πέθανε» - Άλλαξε γνώμη

Ο οικονομολόγος που πίστευε πως ο πληθωρισμός «πέθανε», αλλάζει γνώμη

Ο Ρότζερ Μπούτλ, 25 χρόνια μετά από την ανακοίνωσή του πως ο πληθωρισμός “πέθανε”, βλέπει σημάδια αναγέννησής του. 

Οι “εστίες” ανάπτυξης των τιμών αυξάνονται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης από την πανδημία. Αν και οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνεται πως είναι σίγουροι πως η πληθωριστική αύξηση είναι παροδική, αρκετοί οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ανάμεσά τους κι ο Μπούτλ, ιδρυτής της Capital Economics και συγγραφέας του βιβλίου του 1996, “The Death of Inflation: Surviving and Thriving in the Zero Era”. Τότε, ο Μπούτλ είχε υποστηρίξει πως η περίοδος υψηλού πληθωρισμού είχε φτάσει στο τέλος της.

Αν και δεν πιστεύει πως τα πράγματα θα επιστρέψουν σε εκείνα τα επίπεδα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις 2 Ιουνίου, είχε υποστηρίξει πως ο κόσμος βρίσκεται στο προαύλιο μιας άλλης τέτοιας αλλαγής. Ακολουθεί η συμπυκνωμένη μορφή της συνέντευξης.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Στη δεκαετία του ‘90 είχατε πει πως επρόκειτο για την αρχή μιας νέας εποχής για τον πληθωρισμό. Πιστεύετε πως συμβαίνει το ίδιο και τώρα; 
«Πρόκειται για την αρχή μιας νέα εποχής. Δε σημαίνει πως θα επιστρέψουμε στους υψηλούς πληθωρισμούς των δεκαετίων του ‘70 και του ‘80 αλλά πιστεύω πως βρισκόμαστε στο τέλος μιας κρυπτο-αποπληθωριστικής περιόδου. Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού πέρασε και τα ρίσκα τώρα βρίσκονται στην άλλη άκρη. Πόσο ψηλά θα φτάσει ο πληθωρισμός και για πόσο».

Ποιες είναι οι τάσεις που σας κάνουν να το πιστεύετε; 
«Πρέπει να παρατηρήσουμε τρεις παράγοντες. O πρώτος είναι η προσφορά. O δεύτερος, η παγκοσμιοποίηση, η κατάρρευση των συνδικάτων και η αύξηση του ανταγωνισμού. Ο τρίτος, η πολιτική των ρυθμιστών».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Υπάρχουν σημεία τα οποία σας ανησυχούν; 
«Εάν πόνταρα σε κάποιον παράγοντα ο οποίος θα αυξήσει τα κόστη τα επόμενα χρόνια, θα έλεγα πως πρόκειται για την έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ενέργεια. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ζήτηση. Στην προ-χαμηλοπληθωρισμού εποχή οι ρυθμιστές και οι ακαδημαϊκοί δεν έδιναν σημασία στις θεσμικούς παράγοντες της προσφοράς. Ολα αφορούσαν το χρήμα. Αλλά εάν δώσει κανείς σημασία στη ζήτηση, τότε φαίνεται πόσο σημαντική είναι. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου η ζήτηση θα παραμείνει στιβαρή. Εχουμε αυτή την αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας. Πολλοί, έχουν βάλει πολλά χρήματα στην άκρη».

Πιστεύετε πως οι ρυθμιστές εφησυχάζονται; 
«Δεν πιστεύω πως θα τους θεωρούσα εφησυχασμένους. Πιστεύω πως είναι υπερβολικά οπτιμιστές όσον αφορά τον πληθωρισμό σε δύο σημεία. Πρώτον πως δε θα αυξηθεί υπερβολικά. Δεύτερον πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Οι ρυθμιστές συνήθως πιστεύουν πως τα πράγματα θα επιλυθούν από μόνα τους. Εγώ υποστηρίζω το αντίθετο. Λόγω των κινδύνων της ραγδαίας και γρήγορης αύξησης των επιτοκίων, θα πρέπει να αρχίσουν να τα αυξάνουν νωρίτερα και με μικρότερα  βήματα».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Πόσο πιστεύετε πως θα αυξηθεί ο βρετανικός πληθωρισμός; 
«Η άμεση αύξηση του πληθωρισμού θα τον φτάσει στο 3%, ή λίγο παραπάνω. Πολλοί μιλούν για πληθωρισμό άνω του 10%. Δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά εάν δε μειωθούν τα επιτόκια, υπάρχει κίνδυνος πως ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί στην οικονομία της χώρας».
σ
Έχουμε δει αρκετούς να υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα φτάσει σε σημεία της δεκαετία του ‘70. Πιστεύετε πως αυτή η άποψη είναι σωστή; 
«Όχι, δεν πιστεύω πως πρόκειται για συγκρίσιμα ποσοστά. Εάν παρατηρήσουμε την μακροπρόθεσμη ιστορία του πληθωρισμού, και έχω μελετήσει την πληθωριστική πορεία της Βρετανίας από τον 13ο αιώνα και ύστερα, δεν θα έχουμε μια μακρά πληθωριστική περίοδο όπως τη δεκαετία του ‘70. Η δεκαετία αυτή ήταν ιδιαίτερα. Πρώτον, είχε ξεκινήσει με ήδη αυξημένο πληθωρισμό. Έπειτα υπήρξαν δύο πετρελαϊκά πληθωριστικά σοκ. Οι πολιτικές ήταν χαλαρές, και υπήρχαν πολλοί άλλοι παράγοντες».

Πηγή: Bloomberg/newmoney

Tags
 
3837