Σε επίπεδα ρεκόρ οι φιλανθρωπικές δωρεές των δισεκατομμυριούχων

Σε επίπεδα ρεκόρ, στα 471,4 δισ. δολάρια ανήλθαν οι δωρεές των δισεκατομμυριούχων Αμερικανών σε φιλανθρωπικές οργανώσεις των ΗΠΑ το 2020, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθε από τεράστιες περιουσίες του κλάδου τεχνολογίας.

Συνολικά το ποσό που δόθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς εκτιμάται ότι ήταν κατά 3,8% υψηλότερο από αυτό του 2019, σύμφωνα με μια ετήσια έρευνα της Giving USA που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από ιδρύματα, τα οποία πραγματοποίησαν δωρεές ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα άλμα 15,6% το 2020 – καθώς η πανδημία οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους εκτός εργασίας. Τα φυσικά πρόσωπα διέθεσαν περίπου 324,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 1%. Η εταιρική προσφορά – η οποία τείνει να κινείται με βάση τα εταιρικά κέρδη και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη ή πτώση – υποχώρησε κατά 7,3%, στα 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ήταν μια πρωτοφανής χρονιά με πολλούς τρόπους», δήλωσε η Una Osili, επικεφαλής για ερευνητικά και διεθνή προγράμματα στο Lilly Family School of Philanthropy. «Μέχρι τον Μάρτιο, είχαμε ανεργία ρεκόρ, αλλά καθώς προχωρήσαμε προς το τέλος του έτους, βιώσαμε μία από τις καλύτερες περιόδους που έχουν υπάρξει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και αυτό έχει επιπτώσεις στη φιλανθρωπική παροχή, επειδή οι άνθρωποι δίνουν όταν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες δωρεές προήλθε από την MacKenzie Scott, την μυθιστοριογράφο και πρώην σύζυγο του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, η οποία διέθεσε 6 δισ. δολάρια για να στηρίξει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και κοινοτικών ιδρυμάτων. Την Τρίτη, είπε ότι δώρισε επιπλέον 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Όλοι προσπαθούμε να δώσουμε μια περιουσία που δημιουργήθηκε από συστήματα που χρειάζονται αλλαγή», είπε.

Σε μια ανάρτηση στο Medium τον Ιούλιο του 2020, η Scott ανακοίνωσε δωρεές 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ιστορικά «μαύρα» κολέγια και πανεπιστήμια, καθώς και ομάδες που υποστηρίζουν τη φυλετική ισότητα, την ισότητα των φύλων και την οικονομική κινητικότητα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Στη συνέχεια, ​​ζήτησε από μια ομάδα συμβούλων να την βοηθήσει να «επιταχύνει την άμεση υποστήριξη σε ανθρώπους που υποφέρουν από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης» και τον Δεκέμβριο του 2020, ανακοίνωσε δωρεές περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 384 οργανισμούς.

Ο συνιδρυτής της Twitter και ο ιδρυτής της Square, Jack Dorsey, έκανε επίσης αίσθηση στον κόσμο της φιλανθρωπίας το 2020, όταν δεσμεύθηκε να διαθέσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το μερίδιο του στην Square, σε μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας ανακούφισης από τον Covid-19.

Πιο πρόσφατα, ο Dorsey έκανε δωρεά 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας το πρώτο του tweet ως NFT στον GiveDirectly, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά τους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Κατά το 2021, η μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο της φιλανθρωπίας θα μπορούσε να προέλθει από το επικείμενο διαζύγιο των Bill και Melinda Gates, ανάλογα με το πώς αυτό θα επηρεάσει το ομώνυμο ίδρυμα των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η French Gates ανακοίνωσε το 2020 ότι η Pivotal Ventures, η εταιρεία επένδυσης και εκκόλαψης επιχειρήσεων, θα συνεργαστεί με την Scott για να ιδρύσει το Equality Can’t Wait Challenge, το οποίο θα δώσει ένα βραβείο 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανισμούς που θα βρουν τρόπους να προωθήσουν τη δύναμη των γυναικών έως το 2030.

Την ίδια ώρα, στο Κογκρέσο καταβάλλονται προσπάθειες που έχουν στόχο να ωθήσουν τους πλούσιους να παρέχουν με πιο γρήγορους ρυθμούς χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Οι πλούσιοι συχνά εκμεταλλεύονται την φορολογική μείωση που τους επιτρέπει να τοποθετούν χρήματα σε επενδυτικά ταμεία, αποφεύγοντας να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το που θα δώσουν τελικά τα κεφάλαια αυτά. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τη χρήση των funds που παρέχουν συμβουλές για δωρεές, μπορούν να ισούται με έως 57 σεντς ανά δολάριο.

Πηγή: Bloomberg/mononews