Σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού οι γερμανικές βιομηχανίες

Επί τάπητος σχέδια για μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές

Το βιομηχανικό επίκεντρο της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπο με μία μαζική «έξοδο» των γερμανικών βιομηχανιών λόγω του ολοένα και αυξανόμενου κόστους της ενέργειας.

Οι τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος να κυμαίνεται πλέον άνω των 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειωτέον πως πριν από μόλις μία διετία  η τιμή αυτή ήταν κυμαινόταν στα 40 ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αποβιομηχάνιση

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BIW Isolierstoffe GmbH, Ralf Stoffels «ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο αισθητός στη Γερμανία από οπουδήποτε αλλού. Ανησυχώ για την σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας».

Η γερμανική βιομηχανία βασίζεται στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου για την τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού και των βιομηχανικών μονάδων της. Η μείωση των ροών του υδρογονάνθρακα και οι αυξημένες τιμές έχουν προκαλέσει κρίση στην εγχώρια οικονομία, ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε κατάσταση ενεργειακού συναγερμού. Αν και η κυβέρνηση Scholz προσπαθεί να αντισταθμίσει μερικώς τον οικονομικό αντίκτυπο των νοικοκυριών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και πρόκειται να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές. 

«Οι αυξημένες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τις ενεργοβόρες εταιρείες που καλούνται να  δραστηριοποιηθούν σε διεθνές, ανταγωνιστικό επίπεδο», δήλωσε ο Matthias Ruch, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο, με βιομηχανικές μονάδες σε 27 χώρες.

Η Evonik αντικαθιστά μέχρι και το 40% του φυσικού αερίου της με LNG στη Γερμανία, ενώ μετακυλά το αυξημένο κόστος προς τους πελάτες της. Η μεταφορά της έδρας της βιομηχανικής έδρας της πολυεθνικής, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι κάτι το ανέφικτο.

Υπάρχουν ενδείξεις πως η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας καταγράφει μείωση. Το α’ εξάμηνο του έτους, ο όγκος των εισαγόμενων χημικών αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση επίσημων δεδομένων από την Oxford Economics. Παράλληλα, η παραγωγή χημικών στη χώρα κατέγραψε μείωση, έχοντας υποχωρήσει κατά 8% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Γερμανία πρόκειται να επιδείξει τη χειρότερη επίδοση των οικονομιών του G7 λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η τακτική αντιμετώπισης της κρίσης

Η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Γηραιάς Ηπείρου, Aurubis AG στοχεύει προς ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικού αερίου και μετακύλιση του αυξημένου κόστους στους πελάτες της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Roland Harings. H Suedzucker AG έχει συστήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση ολικής άρσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η BMW AG εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης εγχώριων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε περίπτωση άρσης της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Delkeskamp Verpackungswerke GmbH αναμένεται να βάλει «λουκέτο» σε μονάδα παραγωγής χάρτου στην κωμόπολη Nortrup λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, απολύοντας 70 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bruegel think tank, Simone Tagliapetra «η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μπορεί να μεταμορφώσει μόνιμα τo οικονομικό τοπίο της, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες ενδέχεται να μελετήσουν εκ νέου τα σχέδια μετακίνησής τους εκτός της Γηραιάς Ηπείρου».

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg