Σε ποια χώρα υπάρχει φημολογία για έκδοση 100ετους ομολόγου

Πώς ο ευρωπαϊκός νότος ετοιμάζεται να δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών

Δύο από τα πιο χρεωμένα κράτη της Ευρώπης επιχειρούν να δοκιμάσουν την όρεξη των επενδυτών για τα ομόλογα τους, καθώς η οικονομική ανάκαμψη αρχίζει να αυξάνει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Η Ιταλία εκδίδει σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια νέο 50ετές ομόλογο μέσω τραπεζών. Είναι επίσης έτοιμη να εκδώσει κρατικούς τίτλους με ημερομηνία λήξης το 2028, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να «ρίξει» στην αγορά 10ετή ομόλογα, με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι εκδόσεις ομολόγων έρχονται σε μία χρονική στιγμή όπου η όρεξη των επενδυτών για δημόσιο χρέος δείχνει σημάδια εξασθένησης.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν το τέλος της πανδημίας καθώς προχωρά η διαδικασία του εμβολιασμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Την Τρίτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, γεγονός που σηματοδοτεί τη μετάβαση των Traders σε προϊόντα υψηλότερου ρίσκου.

Ωστόσο, η ζήτηση για περιφερειακό χρέος της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι ισχυρή, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί να επιταχύνει τον Απρίλιο τις αγορές ομολόγων προκειμένου να αποτρέψει έναν αδικαιολόγητο περιορισμό της δημοσιονομική πολιτικής.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Επιπλέον, στην Ιταλία αυξάνονται οι εικασίες ότι η χώρα θα μπορούσε και να εκδώσει ακόμη και 100ετείς τίτλους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημία.

Η χώρα εξέδωσε το 2016 50ετές ομόλογο με απόδοση περίπου 2%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Για την Πορτογαλία, η έκδοση ομολόγων είναι επίσης συμβολική, έρχεται σχεδόν μια δεκαετία μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της χώρας βρίσκεται τώρα μόλις στο 0,24%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοσή του είχε φτάσει στο 18%, στο αποκορύφωμα της κρίσης δημόσιου χρέους.

Πηγή: Bloomberg/newmoney