Σε υψηλό 6ετίας έναντι του ευρώ το ελβετικό φράγκο

Το ελβετικό νόμισμα έφτασε να ενισχύεται έως και 0,1% την Πέμπτη

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια έναντι του ευρώ σκαρφάλωσε το ελβετικό φράγκο, καθώς η νέα έξαρση της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη έχει αυξήσει τη ζήτηση για επενδύσεις που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Το ελβετικό νόμισμα έφτασε να ενισχύεται έως και 0,1% την Πέμπτη (19/11), περνώντας για λίγο το ψυχολογικό όριο του 1,05  (1 ευρώ = 1,05 ελβετικά φράγκα), με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Το ενδιαφέρον για το ελβετικό φράγκο έχει αναζωπυρωθεί, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών ενός τέταρτου κύματος μολύνσεων από την Covid-19. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ανέφερε νέα κρούσματα ρεκόρ ανά 100.000 κατοίκους αυτή την εβδομάδα. Η Αυστρία, από την πλευρά της, επέβαλε lockdown για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουμε να είμαστε ένα νόμισμα που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Andrea Maechler, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB).
γ
Άλλη μία κίνηση προς το επίπεδο των 1,05 ελβετικών φράγκων ανά ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση της SNB, πολιτική της οποίας είναι να αγοράζει τόσο συνάλλαγμα όσο χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι οι νομισματικές συνθήκες παραμένουν επαρκείς. Ωστόσο, οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν θα εμφανιστεί πιθανότατα στα στατιστικά των καταθέσεων όψεως πριν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Λιγότερο επικίνδυνος ο πληθωρισμός στην Ελβετία
Λόγω του ισχυρού νομίσματος, η Ελβετία έχει γλιτώσει από την άνοδο του πληθωρισμού που παρατηρείται σε άλλες προηγμένες οικονομίες. Η μέση αύξηση των τιμών αναμένεται να παραμείνει εντός του ορίου που έχει θέσει η SNB για τη σταθερότητα των τιμών φέτος.

Πηγή: Bloomberg/mononews

 
4192