Σφίγγει ο απεργιακός κλοιός στη Βρετανία

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι σε τρένα, λεωφορεία και μετρό

Από ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων πλήττεται το δίκτυο μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη από φέτος το καλοκαίρι, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιδρούν στις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα μετά τον κορονοϊό, αναφέρει το Bloomberg.

Οι επιβάτες των μέσων μεταφοράς στην πρωτεύουσας βρέθηκαν αντιμέτωποι με ακόμα μία απεργία στο μετρό νωρίτερα αυτό το μήνα, και καθώς δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδο στις συνομιλίες, η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται έχει πλέον σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Οι επόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών Aslef ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα πραγματοποιήσουν απεργία σήμερα σε 11 από τις εταιρείες εκμετάλλευσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτελούν δρομολόγια κεντρικών γραμμών, όπως η Avanti West Coast, η Great Western Rail και η LNER.

Περαιτέρω απεργίες προγραμματίζονται στις 13, 14, 16 και 17 Δεκεμβρίου από την Εθνική Ένωση Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών, με την πλευρά των εργατών να δηλώνει ότι 40.000 μέλη της θα απεργήσουν σε 14 σιδηροδρομικές εταιρείες καθώς και στη Network Rail.

Οι επιβάτες θα πρέπει επίσης να περιμένουν ακυρώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η RMT δήλωσε ότι θα υπάρξει απαγόρευση υπερωριών μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου.

Η RMT έχει προγραμματίσει απεργίες στα τρένα για το επόμενο έτος, στις 3, 4, 6 και 7 Ιανουαρίου.

Οι οδηγοί λεωφορείων

Οι οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου που απασχολούνται από την Abellio Transport Group Ltd. απεργούν στις 25 και 26 Νοεμβρίου, και ακολουθεί επταήμερη κινητοποίηση τον Δεκέμβριο στα δρομολόγια σε μεγάλα τμήματα της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα λεωφορεία της Metroline Ltd. στο Λονδίνο θα πραγματοποιήσουν επίσης επταήμερες απεργίες.

Τι διεκδικούν

Το ζητούμενο είναι οι αμοιβές. Όπως και οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ, οι οποίοι νωρίτερα τον Νοέμβριο εξασφάλισαν αύξηση του βασικού μισθού κατά 9%, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θέλουν αυξήσεις κοντά στον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες μπαινόβγαινε σε διψήφιο ποσοστό.
Η Unite, η οποία εκπροσωπεί τους οδηγούς λεωφορείων, λέει ότι η Abellio έδειξε αρχικά προθυμία να αυξήσει τους μισθούς, αλλά έκτοτε απέτυχε να κάνει οποιαδήποτε πρόταση για τους εργαζόμενους ή να ξεκινήσει “ουσιαστικές” συνομιλίες. Η Aslef λέει ότι, αν και οι συνομιλίες συνεχίζονται, δεν έχει γίνει καμία πρόταση σχετικά με τους μισθούς.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους ανεστάλησαν στις αρχές Νοεμβρίου από μερικά από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα RMT και TSSA, καθώς εισήλθαν σε αυτό που περιγράφηκε ως “εντατικές διαπραγματεύσεις” για τους μισθούς.

Ωστόσο, η RMT ανακοίνωσε ακόμη νέες ημερομηνίες αργότερα μέσα στο μήνα. Το αφεντικό της Mick Lynch συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών Mark Harper στις 24 Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να ανοίξει το δρόμο για πιο γόνιμες συνομιλίες με τις σιδηροδρομικές εταιρείες.

newmoney.gr

 
5115